Coffee Source: zdroj té nejlepší kávy

Publikováno: 18.09.2017

Káva se těší stále větší popularitě. A již nejen jako startovač dne či povzbuzovač v práci. Stává se vyhledávanou lahůdkou, v níž lidé konečně začínají oceňovat drobné nuance a chutě z celého světa. Společnost Coffee Source, která již deset let nabízí Čechům to nejlepší z celého "kávového světa", má vlastní pražírnu a chystá vpravdě jedinečný prostor. Nejen o něm, ale i o fenoménu kávy jako takové, si s majitelem Coffee Source Petrem Košťálem povídal Tomáš Chvála.

Nenapínejte nás - jakou velkou novinku ke svému desetiletému výročí připravujete?

Jedna je taková skromnější, ale logická - uvedeme speciální směs kávy. Nějakou dobrůtkou to oslavit musíme. (smích) Druhou zásadní novinkou bude nový prostor, který otevřeme na Štěrboholské v místě, kde máme nyní Pražírnu. Bude tam showroom toho, co nabízíme na eshopu. Člověk si vše bude moci vyzkoušet, ošahat, bude tam někdo, kdo vždy poradí. Chceme nabídnout fanouškům kávy unikátní prostor, kde najdou fyzicky opravdu vše, podobně jako na našeho e-shopu. A nemluvím teď jen o kávě samotné, ale i o vybavení, od prosté lžičky k espressu až po velké profesionální kávovary. Zkrátka vše, co si milovník kávy žádá.

Říkáte bude. Kdy se prostor otevře?

Pokud vše půjde podle plánu, otevřeme showroom před Vánoci a vyjma prodejních prostor tam bude i malá kavárnička s posezením a učební prostory.

Učební prostory?

Již nějakou dobu se věnujeme kurzům, které trvají celý den a lidé, ať už profesionálové v oboru nebo pouzí nadšenci, se do něj mohou kdykoli přihlásit a ledasčemu se od nás přiučit.

Na jaké kávy se nyní nejvíce zaměřujete?

Hodně jsme se v Coffe Source v poslední době zaměřili na výběrovou kávu, která se pro svou kvalitu a výrobu stala mezi zákazníky velmi populární. Výběrová se označuje proto, že člověk má jistotu, odkud daná káva pochází, kdo ji vypěstoval a zpracoval. Je tam tedy garantovaný punc kvality.

Je nějaká výběrová káva, která u Čechů dominuje?

Hodně populární jsou kávy z Etiopie, ty si chuťově evidentně s českými zákazníky velmi rozumí. Trochu překvapivě jsou oblíbené i kávy z Keni. Překvapivě proto, že vážně nejsou levné. (smích) A pak máme takovou raritku, jmenuje se Balmaadi a je z Indie. Tuhle kávu máme přímo od zdroje, neboť úzce spolupracujeme s farmáři a je rok od roku vyhledávanější. Momentálně je na cestě nová sklizeň, tak se moc těšíme, až k nám se dorazí.

Vrátíme se v čase zpátky - jak vy sám jste se dostal ke kávě a co nakonec vedlo ke Coffee Source?

Pracoval jsem v zahraničí a poprvé jsem tam pil pořádné kafe. Dovážené ze Sicílie. Žádné ty lavory, co se pily v Česku - pravé espresso.  Když jsem se vrátil domů, uvědomil jsem si, jak mizerně na tom naše kavárenská kultura a všeobecně vnímání Čechů, pokud jde o kávu, je. A tak jsem se pustil sám do podnikání, tehdy s dvěma kamarády, aby se něco změnilo a Češi poznali dobrou kávu.Kde vaše cesta s hledáním dobré kávy začala?

Nejprve jsme vyjeli na Sicílii. Do pražírny kávy dohodnout dodávky.  Popovídali jsme si, popili kafe a cestou zpět jsme se chtěli podívat i na nějaké kávovary. Doporučili nám manufakturu, malou firmičku, která tehdy vyráběla ručně a jen na zakázku asi 300 až 400 kávovarů ročně - La Marzocco. Tam jsme se dohodli a vše mohlo začít.

My jsme se naštěstí o kávu od začátku hodně a dost intenzivně zajímali, což nám pomohlo v tom, že jsme postupně měli jasno, co od našeho vlastního výrobku očekáváme a jak bychom ho měli dělat. Tím neříkám, že se nám to hned na začátku šlo, ale dneska už rozhodně víme, co děláme (smích).

A jak jste se dostali k vlastní pražírně?

Oklikou. (smích) Brzy poté, co jsme se o kávu začali zajímat, nám bylo jasné, že dovážená italská produkce není to, co od kávy očekáváme. Začali jsme proto hledat cestu k vlastní produkci.

Nejdříve jsme si nechali kávu pražit v jiné pražírně. Díky tomu jsme nabízeli stabilně 7-8 druhů kávy. Jelikož jsme ale neměli kontrolu nad celým procesem výroby, rozhodli jsme se pořídit si vlastní pražírnu. S pražením kávy jsme začínali v obchodě na malé pražičce a obtěžovali kouřem lidi na Francouzské ulici, protože jsme neměli ani komín. To nešlo večně. Poté jsme si pořídili velkou pražírnu a pražili kávu v garáži na Francouzské. Nyní máme stabilně pražírnu na Štěrboholské, kde vás budeme moci, doufám, již brzy přivítat v nových prostorech.

Štěrboholská 560, Praha 10, www.coffeesource.eu, Tel. +420 226 531 273, info@coffeesource.eu


0.017 seconds.