Čech, který objevil sílu koncentrovaného čaje

Publikováno 25.01.2021
Jaromír Horák se rozhodl přestat pít a kouřit, hledal tak mezi nápoji důstojnou leč zdravější náhražku. Vadilo mu, že ho alkohol sice prudce nakopne, ale následně utlumí a vnitřně vydrancuje. Že káva sice rychle stimuluje srdce a krevním oběhem dokáže rozvést rychlou energii, ale i její efekt zanedlouho opadne.

 

Odložil i přeslazené energetické nápoje, které zbytečně zatíží tělo chemií a rafinovaným cukrem.

Zvědavost, ho dovedla k přírodnímu a šetrnému řešení bez lihu a chemie, ke zdroji rychlého nástupu soustředěnosti, zklidnění a dobré nálady, a to všechno vydrží nečekaně dlouho.

Netušil, že to vše najde v čaji…

Ale ne ledajakém.

„Dáš si jeden, dva panáky tohoto čaje, a už cítíš v hlavě silné povzbuzení. Není třeba a ani vhodné vypít celou láhev. Čaj se nepije na žízeň, ale pro funkčnost,“ svěřoval se jednoho dne Jaromír kamarádovi Martinovi.

„Nealkoholický panák?“ smál se ten. Nechápal, proč by někdo chtěl něco takového pít.

Pochopil to dva dny po jejich schůzce. „Do práce mi zavolal známý, že se mu narodil syn a on hned večer pořádá zapíjení. Většina pozvaných přijela autem přímo z práce. Část pila alkohol ve velkém a my ostatní byli jakoby stranou. A tam jsem to pochopil. Když musíte nebo chcete abstinovat, a přesto si přejete být součástí oslavy, ne terčem posměchu, náhle oceníte panáka, který je vizuálně i obsahově zajímavý. Je totiž silný, poctivý, přírodní a v povaze omamného účinku dokonce lepší než alkohol. Už po jednom doušku jste uvolnění, aniž by se Vám začala motat hlava nebo jazyk. Na konci party jste ze všech nejvíce a nejdéle v pohodě. A báječně Vám potom chutná. Tein totiž prospívá trávení,“ popisuje Martin Solnička, dnešní obchodní společník Jaromíra Horáka ve firmě, která začala měnit návyky mladých.

„U nastupující generace vnímáme, že si svůj drink chtějí vychutnat a užít, ne se jen opít. Mladí vůbec nalézají cestu k přírodě a jejímu zapomenutému dědictví a bohatství. Přibývá lidí, kteří přehodnocují svůj setrvačný vztah k alkoholu. Při konfrontaci s koncentrovaným čajem zjišťují, co jim alkohol zbytečně bere, a i barmani už nejopilejším hostům doporučují na odchodnou dát si čajového panáka, který je nejen nealkoholický, ale vnitřně je srovná, vyprostí, protože tein spaluje alkohol.“

Nadešel čas zodpovědět si, o JAKÉM čaji to vlastně oba mluví a jak se k němu Jaromír dostal…

Asijská moudrost

„Před patnácti lety, kdy jsem se rozhodl skoncovat s alkoholem a kouřením, jsem objevil čaj,“ usmívá se Jaromír, tehdy kulisák v divadle.

„Byl to ale prostý sáčkový čaj. Pomáhal mi od únavy, ale netušil jsem, jaká síla se v čaji obecně skrývá. A že ty sáčky, které známe všichni od snídaně, jsou jen směšným odvarem pravého potenciálu čaje.“

To pochopil, když jednou zašel do čajovny.

„Asijský majitel mi na uvítanou dal mističku vietnamského zeleného čaje. Usrkl jsem a oči se mi rozsvítily a zvětšily, asi jako kocouru Tomovi v disneyovce. Nikdy předtím jsem nezažil tak rychlý příval energie.“

Doma začal studovat všechny dostupné informace o čaji.

Dozvěděl se o čajovém kofeinu, který objevili v roce 1827 a pro jeho specifické vlastnosti ho názvem odlišili od kávového kofeinu – pojmenovali ho tein. „V čaji se totiž přírodní kofein nevyskytuje ve volné formě jako v kávě, ale ve vázané. To vyvolává jiný účinek a jiné vstřebávání. Kávový kofein, volný, rychle povzbudí i vyprchá, zatímco čajový, vázaný, působí v lidském těle šetrněji, takže povzbudí, avšak nerozruší, a navíc působí dlouhodoběji, takže povzbudí, avšak jen tak nevyprchá,“ říká Jaromír, který od té chvíle hledal už jen co nejkvalitnější, tedy nejsilnější sypané čaje a z nich míchal ty kombinace, které člověka co nejúčinněji a nejkomplexněji nabudí.

Dnes je Jaromír Horák uznávaným znalcem čaje, jediným Evropanem přijatým za člena World Tea Union, tedy Mezinárodní asociace čaje, a u široké veřejnosti je znám jako zakladatel Čajomír festu, největšího evropského festivalu poznávání čajových kultur napříč světadíly. Po světě je rozšířen jeho Samurai Shot – nápad, jak ze všech destilátů, šumivých vín a energetických nápojů vyjmout jen to pozitivní, energii, a nabídnout to v láhvi nebo plechovce. Bez lihu, chemie, průmyslového cukru, taurinu.

„Vysokoenergetické čajové koncentráty nejsou můj vynález. Objevili je v Asii a já je pil po celém světě. V Rusku je připravují v samovarech, v Egyptě ředí mátou. Ovšem nevím o nikom na světě, kdo by přede mnou dokázal vyrobit tak koncentrovaný extrakt z prémiových čajů, který by bylo možné přímo pít.“