AJEM karamel: Chceme dělat lidem sladký život

Publikováno 13.07.2021
Jeden by řekl, že v době pandemie se lidé budou bát cokoli nového takzvaně rozjíždět. Káťa se Standou to však viděli jinak a vznikl AJEM Karamel.

Svůj podnik jste začali v druhé vlně covidí. Jak jste k takovému životnímu kroku dospěli?
Naším snem bylo vždy mít něco svého, hlavně z důvodu určité nezávislosti. Měli jsme spoustu času se po dlouhé době trochu nudit a přemýšlet. Furt jsme si pokládali otázku, co budeme dělat dál? Svět se téměř zastavil, naše projekty s nimi... toto byl nový impulz a energie do žil: budeme dělat karamel.

A teď upřímně, kdo za AJEM Karamel víc bojoval a kdo byl naopak v nadšení opatrnější?
Káťa: Opatrnější jsem určitě byla já. Ne ani tak kvůli covidu a té situaci, co tady nastala, ale spíš proto, že Standa se během minuty dokáže nadchnout pro hodně věcí a najednou je z toho víc než jeden projekt, který nás zaměstná na 1000 %. (smích)
Standa: Já miluji výzvy a tohle byl přesně ten okamžik, na který jsem čekal. Nic není jisté, žádná záruka úspěchu, manželka z toho mého "Teď je to ONO!" byla na nervy! Ale vybojoval jsem to. (smích)

Logisticky to ale musela být noční můra, začínat něco takového v tak složité době, kdy se lidé v klidu nemohli ani potkávat. Jak jste například našli potřebné prostory pro výrobnu?
Káťa: Tahle věc byla pro nás asi nejjednodušší. Já jsem cukrářka a pronajímám si kuchyň na Kokoříně. Kuchyň nikdo nevyužívá a je opravdu veliká, takže se tam vždycky točíme, aniž bychom si překáželi, nebo se tam někdy ani nepotkáme.
Standa: Měli jsme štěstí, že díky Kačenčině profesi jsme měli vše hned k dispozici. Takže start byl relativně jednoduchý. Zavřeli jsme se do výrobny a zkoušeli.

Bylo vytvoření AJEM Karamel spontánním nápadem, nebo šlo třeba o jeden z takových těch plánů, co má člověk pocit, že nikdy neuskuteční a nakonec to změnila pandemie?
Káťa: Řekla bych, že to bylo dost spontánní. S karamelem jsme se sice setkali dávno předtím, ale asi jsme nikdy nepřemýšleli, že to začneme dělat ve velkém a budeme mít vlastní brand. U nás jde asi vždycky o spontánní nápady. (smích)
Standa: Jak říká Kačenka, s karamelem jsme už měli tu čest. V minulosti jsme jezdili na akce s partou kluků a dělali palačinky s karamelem. Tím jsem se hodně inspiroval. Tuto inspiraci jsme s ženou upravili dle vlastních představ a rozjeli to.

Proč právě název AJEM Karamel? Je to počeštěná varianta I’M, tedy „Já jsem Karamel?“
Standa: Všechny naše karamely vyrábíme ručně a v každém je část naší práce, lásky, pečlivosti a tak vznikl nápad. Jelikož jsme v minulosti měli zmrzlinovou káru jménem Ajskrým Kára, tak AJEM Karamel byl po rodinné diskuzi jasná volba. Chtěli jsme originální a zároveň zajímavý název s puncem češtiny. Tak jsme I AM předělali na AJEM. (smích)
Káťa: Žádná úplně česká verze se nám navíc nelíbila a zase v angličtině jsme to taky nechtěli.

Je nějaký konkrétní výrobek z vaší řady, na který jste – z kteréhokoli důvodu – opravdu hrdí?
Káťa: Za mě jednoznačně náš čokoládový karamel, to je prostě pecka! No a potom naše novinka veganský z kokosové smetany s pekanovými ořechy, který se snažíme dělat tak, aby v něm bylo méně cukru.
Standa: Slaný a čokoládový jsou za mě top v kategorii smetanových. Nyní ale spíše tíhnu k novým veganským. Slaný vegan je naprosto boží a teď jsme dokončili různé oříškové, s minimem cukru.

Kde všude lze vaše produkty zakoupit?
Zakoupit se dají samozřejmě na našich stránkách www.ajemkaramel.cz, scuk.cz nebo grizly.cz. Teď už můžeme říci, že dokončujeme posledních pár detailů a brzy nás lidé najdou i na Košík.cz. Co se týče kamenných prodejen, v Praze jsou naše produkty k dostání v několika kavárnách, vybraných prodejnách nebo v pekárnách Náš Chléb.

Jaká je budoucnost AJEM Karamel? Máte už nějaké další, konkrétní plány?
Naším cílem je stále vytvářet nové příchutě a dělat lidem sladký život. Slovo sladký ale vnímáme ve dvou rovinách a už teď pracujeme na verzích, které jsou stále sladké, ale nemají tolik cukru (viz zmíněné vegan karamely). V tomhle chceme pokračovat - sladký, ale také zdravý. To je naše vize. Víc vám teď neřekneme, je to ještě tajné (smích)

A poslední otázka – jak nejraději máte karamel?
Káťa: Já jen tak na lžičku nebo na lívance se zmrzlinou, mňam!
Standa: Moje závislost je teplý karamel, když ho vyrábíme. Furt ochutnávám a ujídám, žena mě neustále musí klepat přes prsty. (smích) A pak snídaně šampionů = bílý jogurt s ovocem a müsli.

AJEM karamel
+420 731 459 523
Facebook
Instagram
ajemkaramel@gmail.com
www.ajemkaramel.cz

TIP: Při objednávce nad 2000Kč poštovné zdarma.