9. prosince 2024, svátek má Vratislav
Alchymie kávy: od klasiky po espresso orange aneb jak trendy vytvářejí kávovou kultur

Alchymie kávy: od klasiky po espresso orange aneb jak trendy vytvářejí kávovou kultur

Praha, 25. července 2024 – Přesto, že na počátku svých dějin byla káva považována za satanův nápoj, postupně učarovala celému světu. Kávová kultura má velmi bohatou historii, kterou však spoluvytváříme i my, její milovníci. Například espresso tonic se stává současnou klasikou, kravské mléko nahrazují baristé všemožnými alternativami a klasickou ledovou kávu sesazuje z pomyslného trůnu cold brew. Každoročně se objevují nové trendy, které do kávové kultury pronikají a hledají si své místo mezi tradičními druhy. Mezi poslední trendy patří například i takzvané „ready to drink“ nápoje, které jsou připravené k přímé spotřebě. Víte, jaké další netypické kávy dobývají svět?

To, že káva patří k vůbec nejpopulárnějším nápojům, není žádným tajemstvím. V současnosti si každý na kávovém trhu najde to své. Někdo má rád tradiční italské espresso, další dává přednost experimentům. Každým rokem se káva a způsoby její přípravy mění.

Ďáblův nápoj

O objevení kávy koluje několik legend, ovšem jedna z těch nejznámějších vypráví o pastevci, který měl pást své stádo koz v Etiopii. Jednoho dne vypozoroval, že kozy překypují energií ve dnech, kdy se pasou na louce s keři obsypanými červenými bobulemi. Rozhodl se tedy bobule také ochutnat a k jeho překvapení měl po celý den plno energie.

O své zjištění se rozhodl podělit s mnichy. Ti však pastevcovo nadšení nesdíleli, ba naopak. Opat, který kávu ochutnal, ji označil za dílo samotného ďábla. Nakázal tedy veškeré nalezené bobule spálit. Ale co se nestalo. Ve chvíli, kdy byly bobule nasypány do ohně, se z nich začalo linout tak příjemné aroma, že opata donutilo vyndat je z ohně a začít s nimi experimentovat. Přišel na to, že když zrna rozdrtí a zalije horkou vodou, získá silný elixír. Ten pak začal podávat ostatním mnichům, kteří díky němu zvládli citovat dlouhé pasáže nočních modliteb. Úplnou náhodou tak byly odhaleny povzbuzující účinky kávy.

Rok 2024 ve znamení trendů

Dnešní kreativní doba nabízí spoustu kávových specialit, které by zřejmě vyděsily bohabojné středověké obyvatelstvo. Mezi ně patří například espresso orange. Jak už název napovídá, tento osvěžující drink se skládá z espressa a pomerančového džusu. Ačkoli se to nezdá, pomerančová šťáva krásně vyvažuje hořkost kávy a vytváří tak harmonické spojení, které dokonale nakopne i osvěží.

Populárním novodobým nápojem je i espresso tonic. Ten si své fanoušky získal neobvyklou kombinací kávy a nahořklé limonády. Nápoj vznikl ve Švédsku, kde se v jedné pražírně po protancovaném večírku partička přátel rozhodla doplnit energii, ale k dispozici měla pouze kávu a zbytek toniku. Tento nápoj se rychle rozšířil po celém Švédsku a následně dobyl i celou Evropu.

Moderní osvěžení nabízí káva, která se připravuje různými filtračními způsoby za studena. Patří sem především cold brew, který si drží přední místo v žebříčku nejoblíbenějších kávových nápojů. Připravuje se pomalým louhováním kávy ve studené vodě po dobu 11 až 24 hodin. Tímto procesem vzniká nápoj s jemnější sladší chutí a nižší aciditou než klasická ledová káva, která se připravuje z horké kávy. Cold brew má také vyšší obsah kofeinu a je populární zejména v letních měsících pro své osvěžující vlastnosti.

Velmi podobný postup přípravy je i u nevšední kávy nitro cold brew, ale s jedním zásadním rozdílem. Nitro cold brew se umístí do speciálního přístroje s pípou, kde se káva nasytí dusíkem, a proto má následně při čepování do sklenice krémovější konzistenci. Proces přidávání dusíku navíc chuť kávy zjemní. Nápoj je tak lehce nasládlý a zároveň bublinkový, což u kávy rozhodně není běžné.

Káva na milion způsobů

Kávu si můžeme dochutit i alternativními druhy mléka. Rostlinná mléka obsahují méně nasycených tuků a můžou poskytovat i různé nutriční benefity, jako jsou vitamíny a minerály, a to v závislosti na typu rostliny, ze které jsou vyrobeny. Navíc si je mohou vychutnat i osoby, které z nějakého důvodu nemohou pít kravské mléko.

Nejběžnější je mléko sójové a ovesné. Jsou oblíbené pro svou krémovou texturu a schopnost dobře se napěnit, což je ideální pro přípravu latté nebo cappuccina. V oblibě mnoha baristů je ale třeba hrachové mléko – vyznačuje se delikátní chutí a nízkým obsahem cukru. Pro ty, kteří mají rádi sladší nápoje, je vhodné například mléko kokosové. Různé druhy ořechových mlék ocení lidé, kteří vyhledávají charakteristickou chuť zvoleného ořechu, například mandlí.

Ready to drink – snadno a chutně

Hotový kávový nápoj připravený k přímé spotřebě se dostává do popředí. V obchodech si stále více všímáme nápojů, které jsou namíchány v plechovce tak, aby chutnaly jako z kavárny. Nejedná se však pouze o klasickou kávu 3v1. Například společnost Hell Energy nabízí ledové kávy „ready to drink“ v šesti variantách. Milovníci příchutí bezpochyby ocení ledovou kávu s příchutí kokosu nebo slaného karamelu. Ledové kávy se však také dělají jako klasické Latte nebo i Double Espresso a Cappuccino. Každý si tedy ve spěchu nebo při řízení může vychutnat svou oblíbenou variantu.

A proč jsou kávy v plechovkách tak oblíbené? Jedním z hlavních důvodů je určitě jejich chuť. Většina ledových káv „ready to drink“ je sladká a také krémová, potěší tedy téměř každého. Další výhodou je, že je káva okamžitě připravena ke konzumaci, což se mnohým hodí především při ranním vstávání do práce. Kvalita těchto nápojů se také v posledních letech výrazně zlepšila, a to i díky pokročilým technologiím a pečlivému výběru surovin. Můžeme navíc pozorovat i trend, kdy i velké kávové společnosti začínají produkovat hotové ledové nápoje a zařazovat do nabídky varianty třeba s bezlaktózovým mlékem, bez cukru či veganské druhy. I to je důkazem toho, že lidé jednoduše kávu milují. Ta zkrátka z módy nikdy nevyjde.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Objevte české pivní skvosty s Kloktem: Platforma, která spojuje minipivovary s milovníky piva i podniky po celé republice

Česká republika se právem pyšní svou pivní kulturou a dlouholetou tradicí výroby piva. Místní minipivovary tvoří jedinečný svět, kde se s láskou vaří piva nejrůznějších druhů, chutí a charakteru. A právě k těmto poctivým českým pivním skvostům nyní můžete mít ještě blíže – díky platformě Klokt.cz, která se zaměřuje na propojení minipivovarů s nadšenými milovníky piva i majiteli restaurací a pivoték.

Los Křupos Present: Vybrat zdravý dárek nebylo nikdy jednodušší

Lidé v Los Křupos věří, že zdraví a dobrá chuť mohou jít ruku v ruce. Na severu Moravy pro vás už několik let poctivě pečou ty nejkřupavější snacky, a to hned v několika chuťových variacích. Los Křupos je první volbou pro všechny aktivní lidi, kteří hledají originální a výživnou svačinu, která není sladká, dobije je energií a zasytí, ať jsou kdekoliv. Jestli hledáte překvapení pro kamaráda, kolegu, nebo pro oblíbenou učitelku svých dětí, pestrý sortiment Los Křupos vám dá přesně to, co potřebujete. Firemní filozofie je totiž jasná: Svět potřebuje více zdravých dárků.

Vánoční inspirace? Tipy na firemní a vánoční dárky.

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady, dárečky si užívej! Taky Vám to tak uteklo? Právě proto přinášíme tipy na ty nejlepší firemní a vánoční dárky, aneb vánoční inspirace pro rok 2024. Tak hurá na nákupy, ať nemusíte stát dlouho fronty.

Vánoční balíčky hmyzích dobrot od Grigu – Objevte sváteční dárek, který potěší i překvapí!

Letošní Vánoce mohou být nejen svátkem rodinné pohody, ale také příležitostí ochutnat něco nového, odvážného a zdravého! Grig přichází s jedinečnými vánočními balíčky hmyzích pochoutek, které potěší každého, kdo se nebojí objevovat nové chutě a zážitky. Naše dárkové balíčky obsahují výběr nejlepších pochoutek z jedlého hmyzu, pečlivě zabalených v krásném dárkovém balení, aby vás i vaše blízké okouzlily nejen chutí, ale i vzhledem a originalitou. Pokud hledáte opravdu výjimečný dárek, který obdarovanému přinese něco navíc, vánoční balíčky Grig jsou pro vás to pravé.

Exkluzivní a jedinečné dárky z vinařství Vican pro letošní Vánoce

Letošní Vánoce přináší Rodinné vinařství Vican výjimečné dárkové sety, které potěší všechny milovníky kvalitního vína a ručně vyráběných dárků. Pokud hledáte něco opravdu exkluzivního a originálního, vinařství Vican nabízí dvě jedinečné dárkové sady, které dokonale spojují krásu řemesla a lahodné chutě.

XINZUO PRÉMIOVÉ KUCHYŇSKÉ NOŽE

Představujeme prémiové kuchyňské nože XinZuo – tradiční kvalita s moderním designem.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.