Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Jsme národ turistů – hurá na Stezku středozemím!

Jsme národ turistů – hurá na Stezku středozemím!

Z Prahy na sever i na jih po dálkové trase? Ano! Užijte si nekonečně dlouhé chození. Nejspíš už jste mu propadli – je totiž osvobozující, čistí hlavu, pomáhá vyplavovat endorfiny, a navíc se díky němu příjemně poznávají jedinečné kouty (nejen) středních Čech. Chystejte turistickou obuv! Mapu a terén už za vás nastudovali jiní, nechte se inspirovat: dálková Stezka středozemím vede Českem od severu k jihu a propojuje tak příhraniční trasy Via Czechia, obcházející celou republiku. Má na co navazovat – vždyť tradice vymezování turistických tras je u nás tak silná!

drbakov-albertovy-skaly-jan-hocek.jpg

První tři trasy vyznačil Klub českých turistů ve středních Čechách. První vlaštovka vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům už od května 1889. Zlomek původní trasy s replikami tehdejšího značení si lze dodnes projít vysoko nad řekou Vltavou v místech, která nebyla zatopena vodními nádržemi Štěchovice a Slapy. Jen o měsíc později byla vyznačena Cesta Vojty Náprstka, zakladatele Klubu českých turistů. Vede z Berouna přes Svatého Jana pod Skalou, Bubovické vodopády a Dub sedmi bratří až na královský hrad Karlštejn. Třetí trasu vyznačil Klub českých turistů opět ve středních Čechách, a to z Řevnic přes vrchol Babka až na brdský hřeben k poutnímu místu Skalka.

vyhlidka-opata-zavorala-jan-hocek.jpg

V současné době je u nás kolem 40 000 km turistických značených tras pro pěší, cyklisty i lyžaře. Je to sice pořádné sousto, přesto u nás chyběla jakási národní a opravdu dlouhá promyšlená trasa, která by procházela celou zemí. Proto vznikly stezky Via Czechia – důkladně zmapovaný a podrobně popsaný systém nejdelších turistických tras a poutních dálkových tras v České republice. Celkem čtyři trasy jsou vyznačeny samostatně nejen pro pěší turistiku, ale také pro cykloturistiku, a dokonce i zimní turistiku na lyžích. Všechny dohromady tak mají přes 7 000 km.

veltrusy-jan-hocek.jpg

Původní Severní stezku a Jižní stezku, procházející celou Českou republikou od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod převážně podle hranic, a také příhraniční Stezku Slezskem, nově doplnila Stezka středozemím. Propojuje nejsevernější a nejjižnější body naší země a nikoho snad ani nemůže nechat chladným: prochází přes čtyři chráněné krajinné oblasti, 24 poutních míst, bezpočet malebných měst, sleduje přirozené historické cesty i plaveckou stezku, po které se vraceli voraři z Prahy zpět na Šumavu. Její základní varianta měří 569 km, a tak jako v případě svých starších sestřiček, i Stezka středozemím je rozdělena na logické úseky s cílovými body dobře dostupnými veřejnou dopravou.

stredni-povltavi-jan-hocek.jpg

Krásný středočeský úsek, pečlivě zanesený do portálu mapy.cz včetně informací o náročnosti, převýšení, studánkách a pramenech a možnostech ubytování či občerstvení, prochází Kokořínskem a Máchovým krajem, kde trasa vede přes Kokořínský důl a kolem tajuplného hradu Kokořín až do vinařského města Mělník nad soutokem řek Labe a Vltavy. Pokračuje oblastí Dolního Povltaví kolem historického zdymadla Hořín a dále souběžně s poutní cestou Blaník-Říp na samotný Říp, symbol české národní historie, a také k zámkům Veltrusy a Nelahozeves či do Roztok u Prahy. Z Prahy na jih dovede pěší turisty na Zvolskou homoli i do oblasti Středního Povltaví kolem Medníku, kde ostatně už roku 1920 vznikla ikonická turistická Posázavská stezka. Nikoho neošidí o krásné vyhlídky na Vltavu třeba i z Albertových skal ani o poznání Sedlčan. Toulavou stezka brouzdá mimo jiné přes skanzen Vysoký Chlumec či areál Monínec.

roztoky-u-prahy-jan-hocek.jpg

Celou trasu poutavě popisuje kniha Jana Hocka s názvem Českem od severu k jihu – Stezka středozemím. O zajímavých místech, trasách a dalších tipech na výlety se dočtete také na www.strednicechy.cz.

stredni-cechy-modre-v01.png

ČTĚTE DÁLE

V Kutné Hoře Sedlci to žije

Sedlec patří k nejstarším částem Kutné Hory, s nadsázkou se dá říci, že kdyby nebylo Sedlce, možná by nebyla Kutná Hora. Byli to totiž právě sedlečtí cisterciáčtí mniši, kteří ve 13. století na svých pozemcích nalezli stříbro, díky čemuž se začal psát příběh jednoho z největších středověkých měst českého království.

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

V Divadle Lampion na Kladně se stanou zázraky

Druhou premiérou sezony 2023/2024 na téma V každém příběhu se skrývá zázrak bude autorská inscenace pro diváky od 7 let Krotitelé zázraků pojednávající o magickém světě dětí a o rodičích, kteří je občas neposlouchají, aniž by o tom sami věděli. Režie se ujal renomovaný tvůrce inscenací pro dětské diváky Jiří Ondra. Slavnostní premiéra proběhne 28. března v Divadle Lampion.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.