Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
Poděbrady - od pramenu k prameni

Poděbrady - od pramenu k prameni

Nechte se pozvat „na skleničku“ do Poděbrad. Podává se přírodní minerální voda, která léčí srdce a cévy a v letních měsících příjemně osvěžuje. I kousek od Prahy si můžete vychutnat léčivou procházku od pramenu k prameni a užít si pohodovou atmosféru krásně upraveného lázeňského města i chuť zdravé vody.

K Poděbradům neodmyslitelně patří Jiří z Poděbrad, pohodová kolonáda, křupavé lázeňské oplatky a voda z léčivých minerálních pramenů. Kam se za těmi nejznámějšími vydat?

Na první altánek s Trnkovým pramenem narazíte naproti vlakovému nádraží. Právě tady začíná lázeňský park zdobený proslulými květinovými hodinami a Libenského kolonádou, pojmenovanou na počest zakladatele České kardiologické společnosti. Jak známo, na srdce jsou Poděbrady! Přímo poblíž oblíbených vodotrysků vyvěrá pramen Boček. V poklidné, a přitom živoucí atmosféře parku by se daly trávit hodiny. Vydejte se však na další ochutnávku – k Riegrovu pramenu na Riegrově náměstí je to co by kamenem dohodil.

Neopominutelnou degustační zastávkou je také místní zámek, vybudovaný českým králem Přemyslem Otakarem II. Psal se rok 1904, když jeho tehdejší majitel kníže Hohenlohe požádal jednoho ze svých hostů, aby mu v Poděbradech našel nový vodní pramen. Kopalo se dlouhé měsíce a teprve z hloubky bezmála 100 m vytryskla v červenci 1905 voda – a dokonce léčivá! Po svém objeviteli byl pramen pojmenován Bülow. Podnikavý kníže neváhal a o tři roky později založil lázně. Poděbrady byly záhy v módě – a navíc kousek od Prahy! Z prvního pramene, který měl pro rozvoj města nesmírný význam, už sice voda neteče, napít se však můžete z pramene Hohenlohe v příkopu u vchodu do zámku.

Od zámku je to jen kousek do Kubových sadů s dalším pramenem. Rozprostírají se při Labi na dohled od místní prvorepublikové vodní elektrárny, která patří k nejstarším svého druhu a je chráněnou kulturní památkou České republiky. Méně známý Žižkův pramen ochutnáte na Žižkově předměstí a mnohé další i jinde ve městě. Při plánování výletu spojeného s ochutnávkou minerálky jen nezapomeňte, že většina pramenů teče pouze sezónně.

Více se dozvíte na www.strednicechy.cz.

 

ČTĚTE DÁLE

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí netradičně za svitu baterek. Speciální prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna – vždy od 17 a 18 hodin.