Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. ledna 2022, svátek má Ingrid
Vánoční recepty s Bujónkou

Vánoční recepty s Bujónkou

Máme tu pro Vás jako inspiraci vánoční recepty ve spolupráci s Bujónkou. Vyzkoušejte si hobouvého kubu nebo výbornou novoroční česnečku - komu by hned prvního nebodla...

HOUBOVÝ KUBA

Staročeský HOUBOVÝ KUBA neodmyslitelně patří k vánocům. Určitě se ptáte, jak vznikl název pro tento tradiční houbový recept? Je to podle lidového názvu houby, která se původně do pokrmu přidávala. Jmenuje se stroček trubcovitý, lidově se mu říká „Kuba“, „Kubíček“.

261864684-1040117353232022-6862177084119901396-n.jpg

Co je třeba: 100g krup č.10, 30g sušených hub, 1 PL houbové Bujónky, 1PL oleje, 1 PL sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 6ks čerstvých žampionů nebo jiných hub, čerstvá petrželka

Přes noc si necháme namočené sušené lesní hou- by. Kroupy uvaříme do měkka v osolené vodě. Namočené houby vaříme v hrnci alespoň 10 minut. Na pánvi na oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno, přidáme utřený česnek, nakrájené žampiony/houby, uvařené kroupy, orestujeme a na závěr směs dochutím majoránkou a houbovou Bujónkou, případně dle chuti ještě dosolíme. K takto orestované a dochucené směsi přidáme nako- nec vařené lesní houby i s vodou. Směs můžeme jíst takto nebo ještě necháme zapéct cca 10 min/180°C.

Zdravějšího houbového Kubu podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou pro zvýraznění chuti.

 

SVÁTEČNÍ CHUŤOVKY

Chlebíčky, tapas, fingerfood, jednohubky či kanapky? Je jedno jak je nazvete, zda zvolíte rohlík, toust či veku. Na velikosti nezáleží a chuť bude vždy dokonalá! Jako základ Vašeho pohoštění vyzkoušejte například tyto tři pomazánky:

261916843-266428908851947-2344204430364540417-n.jpg

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

  • 2 vejce
  • 1/2 cibule
  • 150g Lučiny
  • 1PL majonézy
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1ČL zeleninové Bujonky

DÝŇOVO - CIZRNOVÁ S KARI

  • 3/4 konzervy cizrny
  • 1/2 cibule
  • 3PL olivového oleje
  • 3PL vody
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1/2 ČL kari
  • 1PL citronové šťávy
  • chilli paprička
  • koriandr dle chuti na ozdobu
  • 1ČL dýňové Bujónky
  •  
  • SMETANOVO-ŘEPOVÁ
  •  
  • 1 ks uvařené řepy
  • 100g Lučiny
  • 50g kozího sýru
  • 1 PL smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ČL řepové Bujónky

 

Jejich příprava Vás nadchne pro svou jednoduchost. Všechny suroviny rozmixujte dohladka a ihned můžete začít pomazánku nanášet na kousky pečiva. Velmi praktické a rychlé je nanášení pomocí zdobičky. Popusťte svou kreativitu z uzdy, hosté ji jistě ocení. Jen málokdo si dokáže představit novoroční oběd bez čočky. Tato tradice nás provází od nepaměti a snažili se ji dodržovat i ti nejchudší obyvatelé. Čočka svým tvarem připomíná minci, a pokud si na Nový rok dopřejete právě čočku, měly by se vás podle této zvyklosti držet peníze. Tradice však dále praví, že štěstí k nám přináší novoroční čočková polévka.

262606951-578174446592245-3892969772866596076-n.jpg

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Co je třeba: 1 mrkev, 1 petržel,   ¼   celeru, hrst namočené čočky, 2 PL Zeleninové HRU- BÉ Bujónky, 700 ml vody, 1 PL majoránky, 2 utřené stroužky česneku, olej

Na ozdobu: čerstvá majoránka

Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky. Do základu přidáme předem namočenou čočku a Bujónku. Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Základ vaříme zhruba 20 minut, dokud čočka nezměkne. Nakonec do polévky přidáme utřený česnek a majoránku, kterou rozmělníme v prstech. Tím se uvolní její vůně. Polévku na závěr ozdobíme čerstvou majoránkou. Pokud chceme polévku hustější, část uvařené čočky můžeme rozmixovat.

261931342-462368245247538-5614010090923594751-n.jpg

NOVOROČNÍ ČESNEČKA

Co je třeba: 500 ml vody, 1,5 PL Zeleninové Bujón- ky, 1 větší brambora, 2 až 3 stroužky česneku, dle chuti, 1 ČL majoránky, špetka kmínu

Vodu smícháme s Bujónkou a dáme vařit společně s bramborou nakrájenou na drobné kostičky a drceným kmínem. Polévku vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec rozmělníme mezi prsty majoránku a společně s utřeným česnekem je přidáme do polévky. Polévku můžeme servírovat s nakrájenou vepřovou šunkou a strouhaným sýrem.

info@bujonka.cz, www.bujonka.cz

IG: bujonka,  FB: Bujónka

 

 

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Tvůrkyně parfémů Ing. Kira Pangéro: Moje práce je jako malování obrazů

Poznejte svět plný neobjevených vůní! Kira Pangéro z Alhambra Bioesence je tvůrkyní netradičních parfémů a její práce není jen povoláním, ale i posláním, které dělá radost lidem nejen v Česku, ale i v zahraničí. O tom, čím si jí tato práce získala, proč pravidelně vyráží do zahraničí sbírat inspiraci nebo jak parfémy vybírat, se rozpovídala v našem rozhovoru.

Režisérka Věra Herajtová: o připravované inscenaci Smrt v růžovém v Městském Divadlu Kladno

První premiérou Městského divadla Kladno v roce 2022 bude komorní hra Ľubomíra Feldeka Smrt v růžovém. V hlavní roli nejslavnější francouzské šansoniérky Édith Piaf se představí členka souboru Jana Zenáhlíková. Obsazení doplňují hostující Veronika Svojtková a Tomáš Alferi, ten zároveň vytvořil k inscenaci hudební nastudování. Autorem scény a kostýmů je výtvarník Jozef Hugo Čačko. Na připravovanou novinku jsme se zeptali režisérky Věry Herajtové.
Reklama
reklama

NoDilemma: kvalita před kvantitou

Móda každou ženu provází od malička. Iva Archmanová ji miluje od malička a proto oboru oděvnictví věnovala i svá pubertální léta a vystudovala ji. Nyní je hrdou majitelkou lokální autorské značky Nodilemma by Iva Archmanová ze Středních Čech a též člověkem, který za celou tou dřinou stojí.

Slippsy: klasika s designovou příchutí

Kdo říká, že pantofle, ponožky a trenýrky musí být nudné? Hravost, barevnost a pocit pohodlí, to jsou pojmy, které nejlépe vystihují značku Slippsy. Vyzpovídali jsme spoluzakladatele značky Slippsy Tomáše Kaliarika, aby nám celý projekt trochu blíže představil.

S láskou ke dřevu: seznamte se s dřevěnými produkty značky mywoodstyle

Dřevo nás vždy velmi inspirovalo. Jelikož je to přírodní materiál, jeho využití a nápadů, co z něj vytvořit, je neomezené množství. Na této práci nás nejvíce baví vymýšlení a hlavně vytváření nových produktů, které se snažíme vyrábět přesně tak, aby měly své využití a smysl.