Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
16. dubna 2024, svátek má Irena
Vánoční recepty s Bujónkou

Vánoční recepty s Bujónkou

Máme tu pro Vás jako inspiraci vánoční recepty ve spolupráci s Bujónkou. Vyzkoušejte si hobouvého kubu nebo výbornou novoroční česnečku - komu by hned prvního nebodla...

HOUBOVÝ KUBA

Staročeský HOUBOVÝ KUBA neodmyslitelně patří k vánocům. Určitě se ptáte, jak vznikl název pro tento tradiční houbový recept? Je to podle lidového názvu houby, která se původně do pokrmu přidávala. Jmenuje se stroček trubcovitý, lidově se mu říká „Kuba“, „Kubíček“.

261864684-1040117353232022-6862177084119901396-n.jpg

Co je třeba: 100g krup č.10, 30g sušených hub, 1 PL houbové Bujónky, 1PL oleje, 1 PL sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 6ks čerstvých žampionů nebo jiných hub, čerstvá petrželka

Přes noc si necháme namočené sušené lesní hou- by. Kroupy uvaříme do měkka v osolené vodě. Namočené houby vaříme v hrnci alespoň 10 minut. Na pánvi na oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno, přidáme utřený česnek, nakrájené žampiony/houby, uvařené kroupy, orestujeme a na závěr směs dochutím majoránkou a houbovou Bujónkou, případně dle chuti ještě dosolíme. K takto orestované a dochucené směsi přidáme nako- nec vařené lesní houby i s vodou. Směs můžeme jíst takto nebo ještě necháme zapéct cca 10 min/180°C.

Zdravějšího houbového Kubu podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou pro zvýraznění chuti.

 

SVÁTEČNÍ CHUŤOVKY

Chlebíčky, tapas, fingerfood, jednohubky či kanapky? Je jedno jak je nazvete, zda zvolíte rohlík, toust či veku. Na velikosti nezáleží a chuť bude vždy dokonalá! Jako základ Vašeho pohoštění vyzkoušejte například tyto tři pomazánky:

261916843-266428908851947-2344204430364540417-n.jpg

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

  • 2 vejce
  • 1/2 cibule
  • 150g Lučiny
  • 1PL majonézy
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1ČL zeleninové Bujonky

DÝŇOVO - CIZRNOVÁ S KARI

  • 3/4 konzervy cizrny
  • 1/2 cibule
  • 3PL olivového oleje
  • 3PL vody
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1/2 ČL kari
  • 1PL citronové šťávy
  • chilli paprička
  • koriandr dle chuti na ozdobu
  • 1ČL dýňové Bujónky
  •  
  • SMETANOVO-ŘEPOVÁ
  •  
  • 1 ks uvařené řepy
  • 100g Lučiny
  • 50g kozího sýru
  • 1 PL smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ČL řepové Bujónky

 

Jejich příprava Vás nadchne pro svou jednoduchost. Všechny suroviny rozmixujte dohladka a ihned můžete začít pomazánku nanášet na kousky pečiva. Velmi praktické a rychlé je nanášení pomocí zdobičky. Popusťte svou kreativitu z uzdy, hosté ji jistě ocení. Jen málokdo si dokáže představit novoroční oběd bez čočky. Tato tradice nás provází od nepaměti a snažili se ji dodržovat i ti nejchudší obyvatelé. Čočka svým tvarem připomíná minci, a pokud si na Nový rok dopřejete právě čočku, měly by se vás podle této zvyklosti držet peníze. Tradice však dále praví, že štěstí k nám přináší novoroční čočková polévka.

262606951-578174446592245-3892969772866596076-n.jpg

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Co je třeba: 1 mrkev, 1 petržel,   ¼   celeru, hrst namočené čočky, 2 PL Zeleninové HRU- BÉ Bujónky, 700 ml vody, 1 PL majoránky, 2 utřené stroužky česneku, olej

Na ozdobu: čerstvá majoránka

Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky. Do základu přidáme předem namočenou čočku a Bujónku. Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Základ vaříme zhruba 20 minut, dokud čočka nezměkne. Nakonec do polévky přidáme utřený česnek a majoránku, kterou rozmělníme v prstech. Tím se uvolní její vůně. Polévku na závěr ozdobíme čerstvou majoránkou. Pokud chceme polévku hustější, část uvařené čočky můžeme rozmixovat.

261931342-462368245247538-5614010090923594751-n.jpg

NOVOROČNÍ ČESNEČKA

Co je třeba: 500 ml vody, 1,5 PL Zeleninové Bujón- ky, 1 větší brambora, 2 až 3 stroužky česneku, dle chuti, 1 ČL majoránky, špetka kmínu

Vodu smícháme s Bujónkou a dáme vařit společně s bramborou nakrájenou na drobné kostičky a drceným kmínem. Polévku vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec rozmělníme mezi prsty majoránku a společně s utřeným česnekem je přidáme do polévky. Polévku můžeme servírovat s nakrájenou vepřovou šunkou a strouhaným sýrem.

info@bujonka.cz, www.bujonka.cz

IG: bujonka,  FB: Bujónka

 

 

 

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento týden!

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života... Časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstoupí do kin ve čtvrtek 11. dubna.

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE, která se stará o repertoár Freddie Mercuryho a Queen, je jednou z nejžádanějších kapel v České republice. Právě díky preciznímu provedení písní světové rockové legendy v původních aranžích a tóninách se skupina těší tak veliké oblibě. Skupina oslaví milník své kariéry ve velkém stylu. Pro své fanoušky si připravila dva koncerty, které se uskuteční 18. a 19. dubna 2024 v pražském O2 universu. Kapela QUEENIE má za sebou už 5 vlastních koncertů v O2 areně, a proto se dohodli na tom, že narozeniny oslaví spíše v „rodinném duchu“.