Jakkoliv zní exoticky, ghí není v našich krajích žádná novinka. Již naše babičky používaly přepuštěné máslo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet. Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a snažily se tradiční máslo nahradit. Vědecké výzkumy nicméně potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je stále velmi hodnotný a zdravý, tedy i nenahraditelný tuk. Ghí je čistý máselný tuk, který chutná a voní jako máslo, ale má jiné vlastnosti.
Velmi dlouhá trvanlivost (min. 12 měsíců), nemusí se chladit, dá se použít jako základ na polévku, omáčku, či jíšku a nepřepaluje se (je tedy ideální na smažení). To jsou jen některé z mnoha výhod. Ghí navíc neobsahuje mléčnou bílkovinu ani laktózu a kromě vynikajících senzorických vlastností má též spoustu pozitivních účinků na zdraví.
Na www.ceskeghicko.cz najdete nejen čisté ghíčko, ale i speciálně ochucené edice vytvořené pro gurmány a fantastickou Ghítelu, neboli krémové oříškové pomazánky z prémiových ingrediencí s ghí.
th.
info@ceskeghicko.cz, Facebook, Instagram, www.ceskeghicko.cz