Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. října 2021, svátek má Erik

Gastro

Gastro
Tipy na výlety

Pivovar Proud: Pivo, v němž je správná energie

Tento experimentální minipivovar sídlí v Plzni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Spojili tedy sílu proudu řeky a energii elektrického proudu, proto Pivovar Proud. Stojí za ním Lenka Straková s Michalem Škodou a ve své práci kladou důraz na kvalitu, experimentování a spolupráci.

Nové vydání


Tipy na večírky: Ta nejlepší místa, kde můžete zakončit rok 2021

Dva měsíce jsme (konečně) mohli popíjet s přáteli na zahradních oslavách nebo se jen tak toulat přírodou. Máme tu podzim a s ním je třeba znovu začít pracovat na 100%. Není to nic, co bychom vyloženě vyhledávali, ale vydělávat se musí. Práce ale ještě nutně neznamená, že nebude zábava. Je potřeba ventil a na to jsou ideální firemní večírky.

Svatojánský Dvůr - Vše, co si jen můžete přát

Svatojánský Dvůr je restaurace a hotel v historické budově v klidné části Prahy 8 Střížkov s výbornou dopravní dostupností a soukromým parkováním. S přípravou teambuildingů, firemních a vánočních večírků, máme mnohaleté zkušenosti.

TOMI SUSHI: Japonské speciality u náplavky

Přímo u náplavky na Rašínově nábřeží nově najdete sushi bar nabízející lahodné japonské speciality. Otevření TOMI SUSHI bylo podle majitelů splněním dlouholetého snu. O tom, jak má chutnat správně připravené sushi, jak je složité sehnat v Česku kvalitní a čerstvé mořské ryby či o úskalích spojených s budováním nového podniku v pandemické době, jsme mluvili s šéfkuchařem Tomášem Šťovíčkem.

Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Malebné vinařství Kacetl ležící v obci Mackovice na Znojemsku je charakteristické svým přírodním přístupem k vínu a jeho šetrnou výrobou i pěstováním. Majitel Michal Kacetl se pro Pragmoon.cz rozpovídal o technologických postupech při výrobě lahodného moku, lásce ke koním nebo třeba o tom, co ho vlastně k profesi vinaře přivedlo.

World of Chilli: WOCHutnejte to nejlepší

Jednoho silvestrovského večera si dvě kamarádky - Hana Polanská a Alena Doležalová - před mnoha lety, posilněny lahví šampaňského, omylem objednaly namísto dvaceti chilli semínek sto krát větší várku. A to si původně chtěly vypěstovat jen něco málo pro sebe. A tak je zasely na parapetu, pak si musely pořídit malý skleník, aby se to takzvaně "někam vešlo" a dnes si pronajímají na Moravě řadu fóliovníků, kde ročně sklidí až tři tuny papriček.
Reklama

FACEBOOK

INSTAGRAM

Třený česnek: Ať má vaření říz!

Ve firmě Třený česnek se rozhodli dostat do restaurací, jídelen a především na váš stůl co nejvíce kvalitního česneku. Česnek pochází z malého rodinného hospodářství nedaleko Dvora Králové nad Labem a je opravdu poctivý.

Grigory z JdemeŽrát: Česká gastronomie dělá neskutečný pokrok!

JdemeŽrát? Autor nejsledovanějšího českého food porn kanálu na YouTube přibližuje našim čtenářům svůj příběh. Jeho cesta za pozicí jednoho z nejvlivnějších food influencerů Česka přitom začala před šesti lety vlastně náhodou – z dlouhé chvíle se rozhodl vytvořit upřímnou recenzi Big Macu, který si objednal k večeři. Neotřelý nápad hodnotit běžně dostupná jídla a výrobky ho vynesl až na vrchol popularity. Jak vnímá vývoj české gastronomie v posledních letech, jak by podle něj měl vypadat ideální burger nebo s kým by v životě nespolupracoval, se dozvíte v našem rozhovoru.
Reklama
reklama

Výsledky soutěže o nejlepší Český produkt 2021

Zapojeno bylo 23 výrobců, mezi které jste rozdělili obrovský počet hlasů (Celkem hlasovalo 7379 uživatelů! Wau). Přestože šlo o těsný souboj, vítězem přirozeně může být, jak nás kdysi naučil Highlander, jen jeden. Naše redakce gratuluje všem, neboť každá firma slavila v ohlasech čtenářů ohromný úspěch. A důležité je přeci se zúčastnit, nikoliv vyhrát.

Maruška Veg: Lidé častěji volí rostlinné alternativy

Veganství a hledání neživočišných alternativ v jídle je velký trend posledních let. Food influencerka Marie Donajová se již šest let stravuje vegansky a desetitisíce lidí svými jednoduchými recepty na sociálních sítí inspiruje k hledání dokonalé chuti bez špetky masa.

Cider Bohemia: Když ty nejlepší věci vznikají náhodou

Cider Bohemia je mladá rodinná firma, který má své sídlo v Plzni a její cidery jsou vyráběny z dostupných českých jablek od vybraných sadařů. Vyjma \\'klasiky\\' najdete v jejich nabídce také celou řadu unikátních příchutí od ovocných až po cannabis, přičemž medový cider (cyser) získal v roce 2019 ocenění ve španělské Asturii.

ČTĚTE DÁLE

Moštuj: Jde to i bez chemie

Moštárna Moštuj si i přes krátkou historii dokázala získat dobré jméno u zákazníků. A to nejen výraznou chutí svých produktů, ale také způsobem jejich zpracování. V Mošťuj totiž pracují hlavně s jablky z vlastních bio sadů.

Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Značka Johannes Cyder pochází z Tábora a svým "tvrdým" názvem se odkazuje na tradiční staroanglickou školu ciderů, kdy se to ještě oblíbené jablečné víno popisovalo slovem "cyder".

Budějovický Budvar: Tradice i závazek deseti milionů akcionářů

Budvaru se i přes komplikace spojené s koronavirovou krizí daří. Objemově má za sebou národní pivovar úspěšný rok. Výstav piva se v roce 2020 dokonce meziročně zvýšil o 51 tisíc hl a dosáhl celkového objemu 1,730 mil. hl. To je nejvyšší výstav v historii pivovaru. K úspěchům přispěl jak nový hořký ležák Budvar 33, tak světlý ležák Budweiser Budvar Original, který se u zahraničních konzumentů těší čím dál větší oblibě.

Holka s bucket listem Lucie Kutrová: Po návratu z Pacifické hřebenovky jsem spala na zahradě. Chyběl mi nekomfort!

Jmenuji se Lucie. Lucie postrach ulice. Svatá Lucie, co mámě nervy upije a tátovi taky nepřidá. Nebo tak nějak. Mé šťastné číslo je 12. Narodila jsem se 12.12.1992 a od té doby mě toto číslo pronásleduje - píše na úvod Lucie Kutrová nebo-li holka s bucket listem na svém blogu, která ve svých dvaceti letech od základu překopala celý svůj život. Napsala si svůj seznam věcí, které si hodlá splnit, než zemře. Dnes už má téměř všechna původní přání odškrtnuta jako splněná, ovšem připisuje další. Jedním z těch nejnáročnějších bylo zdolání Pacifické hřebenovky, cesty dlouhé bezmála 4300 kilometrů.

Becherovka znovu otevřela své Návštěvnické centrum v Karlových Varech

Tradiční český výrobce bylinného likéru Becherovka znovu zpřístupnil své Návštěvnické centrum veřejnosti. Centrum se nachází v Karlových Varech v historické budově „Steinberky” a nabízí svým návštěvníkům náhled do historie a výrobního procesu Becherovky. Nechybí ani interaktivní část expozice, která poskytne autentický zážitek z prohlídky. Vstupenky lze pořídit online na www.becherovka.com.

Cidérka: Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo

Jak začal příběh Cidérky? Tradiční cider z jablek už vyrábí několik let. Avšak v roce 2019 nakonec našli v Brně vhodné místo. Jaká je jejich tradice a která jablka jsou pro výrobu kvalitního cideru ta nejlepší? To vše nám prozradili v našem rozhovoru.