Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
12. května 2024, svátek má Pankrác
Dana Zámečníková: země v oblacích

Dana Zámečníková: země v oblacích

České sklářství přineslo ve druhé polovině 20. století řadu inspirativních podnětů. Tím přelomovým bylo využívání skla jako materiálu k vytváření unikátních uměleckých děl rovnocenných s díly sochařů a malířů. Na iniciační projekty Stanislava Libenského s Jaroslavou Brychtovou a René Roubíčka navázalo několik generací absolventů ateliéru skla pražské UMPRUM, kteří dokázali překvapovat svět výtvarného umění dosud nevídanými ambiciózními kreacemi. Vedle dominující sochařské skleněné tavené plastiky se někteří vydali i směrem k malířství a prostorovým kompozicím. K nejoriginálnějším z nich od počátků své umělecké dráhy patřila Dana Zámečníková.

msb-d-zamecnikova-plakat-web.jpg

Pražská rodačka, nikoliv jen sklářská výtvarnice, ale též architektka, se v mezinárodním kontextu prosadila v osmdesátých letech svými prostorovými malířskými díly. Vyznačovaly se výjimečným citem pro zachycení emocí a nálad okamžiků, až magickou přitažlivostí příběhů, které sdělovaly nikoliv doslovně, ale přesto srozumitelně, a výtvarnou suverenitou. Nevytvářela „jen“ objekty, komponovala jedinečné básně ve skle, což ji odlišovalo od všech ostatních.

zeme-v-oblacich-vystava-dany-zamecnikove-foto-ales-kosina-14.jpg

Dana Zámečníková ze svého specifického umu nic neztratila ani v následujících desetiletích. Odvážila se však i do vod, kde by jiní možná utonuli. Neopustila jí touha objevovat, zkoušet nové postupy a technologie, přijímat výzvy. Přesto je vždy excelentní vypravěčkou, jež dokáže udržet zemi v oblacích, jinými slovy spojit racionálně vystavěný příběh s výtvarným podáním, které bere dech. Zůstala výjimečnou a osobitou výtvarnicí nejen v českém, ale i mezinárodním kontextu. Není proto divu, že její díla jsou dnes součástí sbírek prestižních muzeí a galerií v Evropě, Severní Americe, Asii i Austrálii. Získala též několik prestižních cen, z nichž vyniká velká hlavní cena z japonské Kanazawy.

zeme-v-oblacich-vystava-dany-zamecnikove-foto-ales-kosina-10.jpg

Výstava bude zpřístupněna od 11. února do 29. května bez vernisáže. Těšit se ale můžete na osobní setkání a komentovanou prohlídku s autorkou ve čtvrtek 24. března na MEET & GREET – Dana Zámečníková.

POZVÁNKA: čtvrtek 24. března / od 17 hodin/ hlavní budova

Zveme Vás na osobní setkání a komentovanou prohlídku s autorkou vystavených děl v rámci výstavy skleněných prostorových objektů v unikátní kompozici přímo pro prostor muzejní přístavby.

Pohodovou atmosféru dotvoří hudební vystoupení dua z plzeňské hudební scény „Jakub Kořínek & Katka Misíková“.

zeme-v-oblacich-vystava-dany-zamecnikove-foto-ales-kosina-9.jpg

  • Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
  • U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
  • www.msb-jablonec.cz

ČTĚTE DÁLE

VYPLUJ Z MĚSTA NA VODU a objev řeky středních Čech

Řeky středních Čech volají AHOJ!, tak jim odpověz a pusť se k vodě. Přinášíme ti tipy na vodácké výlety, ale i další aktivity kolem vody, které na tobě zaručeně nenechají nit suchou.

Rozhovor s Milanem Mikuláštíkem z Galerie NTK

Galerie NTK je nekomerční výstavní síň v budově Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích. Od svého založení v roce 2009 pořádá výstavy zaměřené především na propojení současného umění, vědy a techniky, prezentaci architektury, ale také na výzkum institucionálního zázemí uměleckého provozu. Co nového galerie schystá, o tom jsme si povídali s jejím kurátorem Milanem Mikuláštíkem.

Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Polsko je v kurzu, mnozí čeští turisté vyměnili po dlouhých letech Jadran za Balt a Alpy za polské Krkonoše. Dříve panovala mezi polskou a českou částí Krkonoš spíše neopětovaná láska, dnes už Češi objevují jinakost za polskou hranicí v masovém měřítku. Zjišťují, že polsky se Krakonoš řekne Liczyrzepa a vypadá jako obrovský jelen.

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty vystoupí v Kladně

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který nás čeká 23.11.2024 ve velkém sále Domu Kultury na Kladně!

Zlín. Objevte jedinečné město v zahradách

Rozlohou patří mezi jedno z nejmenších krajských měst v Česku. Koncepčně je to ale neuvěřitelné místo, které nemá u nás obdoby. Město plné zeleně a architektonických zajímavostí. Místo, které Tomáš Baťa vystavěl na principech továrny v zahradách. Poznejte experimentální architekturu, design, významné vily i baťovskou historii. Toto město z červených cihel nadchne každého, kdo ho objeví.

Městského divadla Kladno: divadlo má vzbuzovat emoce

V září vstoupí kladenská činohra do své 110. profesionální sezony. A jelikož si takové jubileum zaslouží speciální péči, připravuje MDK jak zajímavý dramaturgický plán tak i řadu off-programových akcí. Divadlo právě spouští prodej předplatného na novou sezonu, a tak jsme se zeptali jednatele divadla Jana Krafky, co nás v příští sezoně čeká.