Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
Festival Artu Kus si užije každý, kdo je zvídavý a kreativní

Festival Artu Kus si užije každý, kdo je zvídavý a kreativní

Nový trutnovský festival divadla, hudby, tance, výtvarného umění a vůbec všeho možného se už počtvrté vrací na Bojiště. I letos nabídne divákům souboje ve slam poetry v čele s moderujícím soutěžícím a soutěžícím moderátorem Anatolem Svahilcem, několik divadelních představení, videomappingové projekce i pestrý multižánrový hudební program. Tentokrát půjde o festival třídenní – potrvá od pátka 19. do neděle 21. srpna.

Mezi účinkujícími se objeví Geisslers Hoffcomoedianten z pražské VILY Štvanice, dojde na představení pohybového divadla i contemporary dance nebo na podivuhodný česko-islandský projekt Václava Havelky z Please The Trees fyield, mísící elektronickou hudbu se zvuky přírody - a objeví se i slavný slon Jumbo.

U toho ovšem Artu Kus nezůstává: nestaví diváky do role pasivních přihlížejících, ale tradičně nabídne návštěvníkům i možnost si řadu tvůrčích a řemeslných činností vyzkoušet: od tvorby animovaných filmů přes keramiku a linoryty až po výrobu barefootové obuvi. Letos dokonce přibude i hudební workshop nebo možnost vyzkoušet si na vlastní pěst foukání skla.

315-402a61863e1f476ea080b65e95d96fbb.jpg

Z hudebního programu letos zaujme především raper Hugo Toxxx, známá pražská elektronická kapela Skyline, klezmerové uskupení Trombenik nebo americký raper a raggamuffin Jamalski. Kromě nich vystoupí řada méně profláklých, ale bezesporu zajímavých a osvěžujících projektů, jež sklízí u odborné i laické veřejnosti v poslední době samou chválu: improvizující jazz/funky/blues minus123minut známého multiinstrumentalisty Zdeňka Bíny, elektropopové trio Koňe a Prase, alter ego Samira Hausera Bruno Ferrari, netradič-ní elektrojazzová fúze X_jazz, kytarová new wave Noisetrap nebo exčlen Blue Effect a Walk Choc Ice Honza Křížek. To je solidní (a na tuzemské poměry i dost odvážný) výběr z aktuální české alterna-tivní scény, který návštěvníci pražských a brněnských klubů dobře znají, na venkovním festivalu jej pospolu ale můžete slyšet jen málokdy.

Významnou předností Artu Kusu je i místo, kde se odehrává: Krásný přírodní areál s amfiteátrem, v němž se střídají slunná místa i stín stromů. V noci pak navíc park ožívá dechberoucími světelnými projekcemi, čímž se mění doslova v pohádkový les – kdo neviděl, neuvěří. Celý areál ještě donedávna chátral a oživili jej právě až tvůrci nového festivalu, kteří do místa znovu vrátili společenský i kulturní frmol a obnovili rovněž zašlou tradici promítání letního kina. Místo nedaleko hor je pro podobný „malý“ a alternativní festival jako stvořené, ideální pro všechny, kdo mají rádi klidnější prostředí i pro rodiny s dětmi – pro děti se zde kromě všemožných tvůrčích a sportovních aktivit ostatně nachází i malá lesní školka, kde je mohou rodiče bez obav na chvíli zanechat, chtějí-li se věnovat programu pro zletilé. (Vstup mají děti do 13 let zdarma – stejně tak pro seniory nad 70 a držitele průkazů ZTP.)

Trutnov, malebné město pod Krkonošemi, lze právem nazvat městem festivalů. Areál zvaný Bojiště leží v těsné blízkosti hlavní příjezdové komunikace ve směru od Hradce Králové, v místech dávno proběhlé bitvy.

 

 

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.