Jak vlastně vznikl nápad založit pivovar?
Se sousedy a přáteli z Hostivaře jsme se už na podzim 2011 bavili o tom, že nám tu chybí nějaké příjemné místo, kde bychom se mohli potkávat, posedět, ideálně si k tomu dát dobré pivo. A protože jsme rychle pochopili, že to za nás nikdo neudělá, rozhodli jsme se postavit si hospodu, resp. pivovar s restaurací. V únoru 2013 jsme už vařili první várku našeho piva a pro velký úspěch jsme si to v roce 2017 všechno zopakovali při otevření Hostivaru H2, který stojí jen o kilometr dál.
Dnes má Hostivar své pevné místo na pivní mapě. Bylo těžké nadchnout pivaře pro novou značku?
Základem je samozřejmě poctivé řemeslo. To hlavně díky našemu vrchnímu sládkovi Františku Poláčkovi docela umíme. Všechna piva z Hostivaru jsou nefiltrovaná a nepasterovaná, vařená ze zajímavých kombinací těch nejlepších chmelů a sladů. Na čepu máme vždy širokou škálu klasických ležáků i svrchně kvašených piv a také sezónní speciály. Vaříme i vlastní nealko pivo. Stálou nabídku prodáváme také v PET lahvích s unikátním designem od Jana Čapka. O kvalitě svědčí i to, že pravidelně vozíme medaile z mezinárodních soutěží, jako je třeba Světová pivní pečeť, a to nejen mezi minipivovary. V loňském roce takhle zabodovala naše světlá spodně kvašená třináctka.
Oslava 10 let je plánována na poslední prázdninový víkend. Co se vlastně bude dít?
Po zkušenostech s pořádáním koncertů, pivních běhů či dětských dnů nebo promítáním filmů jsme se rozhodli užít si to všechno v jeden den. Premiérový ročník Hostivar Festu bude stát hlavně na koncertech legendárních rockových kapel. Na pódiu se postupně objeví Hudba Praha Band, Vltava, Garage & Tony Ducháček, Už jsme doma, Vítkovo Kvarteto nebo Mňága a Žďorp. Hlavní program se bude konat v areálu Galerie Golf Hostivař. Tohle hřiště leží přesně “na půl cesty” mezi oběma našimi pivovary a jeho dispozice vytvoří akci unikátní kulisu.
Na co se ještě můžeme 2. září těšit?
Chystáme také nadupaný doprovodný program pro děti i dospělé. Připravujeme soutěže a zábavné hry o zajímavé ceny. Samozřejmě nebudou chybět speciality z naší kuchyně jako vepřová žebra v BBQ omáčce, hovězí burger s čedarem a karamelizovanou cibulkou nebo kuřecí wrap se zeleninou. Z naší pekárny stojí za zmínku i plněné buchty, moravské koláče a frgály. Co se piva týče, tak kromě kompletní nabídky Hostivaru včetně výročního speciálu budeme prezentovat také výběr toho nejlepšího ze spřátelených pivovarů Spojovna, Trautenberk a Most. A nějaké to překvapení si necháme ještě v rukávu.
Co byste si přál, aby se Hostivaru splnilo do dalších deseti let?
Přáli bychom si, aby u nás všem hostům, kamarádům i sousedům chutnalo pivo i jídlo nebo pečivo a hotovky z našeho driveinu a rádi se k nám vraceli. A abychom z Hostivar Festu udělali pravidelnou součást pražského kulturního kalendáře. Každý den je důvod k oslavě, tak nač čekat dalších deset let?