Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
Jaroslav Slánský: Do konce sezóny toho máme ještě hodně před sebou

Jaroslav Slánský: Do konce sezóny toho máme ještě hodně před sebou

Konec roku je vždycky hektické období plné nejrůznějších uzávěrek, stresů, ale také je to období Vánoc a setkávání s rodinou a přáteli. V Městském divadle Kladno proběhla 11. prosince poslední letošní premiéra a druhá půlka měsíce pak již patřila představením Českých Vánoc, které patří mezi divácky nejoblíbenější tituly. Na to, jak vypadal konec roku 2021 a co se chystá pro rok 2022, jsme se zeptali uměleckého šéfa Jaroslava Slánského.

Jak jste prožívali konec roku v divadle?

Prosinec je vždy hodně našlapaný. Odehráli jsme spoustu repríz, přestože jsem měl obavu, aby se divadla opět neuzavřela. Po dvou letech jsme opět obnovili inscenaci České Vánoce a mám velikou radost z poslední premiéry, kterou byla Anna Karenina v režii Jakuba Šmída. Je to nádherná podívaná a myslím, že herecké výkony mých kolegů si zaslouží pozornost našich diváků.  

Anna Karenina je třetí premiérou z letošní sezony. Na co se diváci mohou do června 2022?

Do konce sezony chystáme ještě tři premiéry. Na malé scéně nás již v únoru čeká komorní inscenace Smrt v růžovém o životě nesmrtelné šansoniérky Edith Piaf a v březnu na velké scéně polská komedie století Sexmise. Pamětníci si jistě vybavují legendární film, podle kterého vzniká divadelní hra pro naše divadlo. V červnu pak odpremiérujeme titul Návštěva staré dámy, kde se diváci mohou těšit na téměř celý umělecký soubor. Se sezónou se opět rozloučíme tradičními Malými kladenskými Dionýsiemi, které jsou u kladenského publika velmi populární.

Už víte, kdo ze souboru MDK se promění v Édith Piaf?

Ano, bude to skvělá Jana Zenáhlíková, pro kterou jsem tento titul chtěl zařadit do repertoáru. Pravidelní návštěvníci rovněž ví, jaká je Jana fantastická herečka a zpěvačka.

Na kdy je plánovaná premiéra?

Smrt v růžovém spatří světlo světa na malé scéně 25. a 26. února. Taky mohu prozradit, že se diváci mohou těšit nejen na Janu Zenáhlíkovou, ale také na Veroniku Svojtkovou, výborného hudebníka Tomáše Alferiho a na nově pojatý prostor ve výpravě Jozefa Huga Čačka, to vše v režii Věry Herajtové.

No jo, jenže únor je pořád trochu daleko…

Jistě, ale ani leden nebude bez zajímavých titulů. V pondělí 10. ledna se rozloučíme s inscenací Služky, poslední lednový den také se Ženou v černém, která se na Kladně s úspěchem hrála od roku 2017. Vstupenky na derniéru tak rychle zmizely, že jsme s radostí přidali ještě reprízu navíc. Čili neváhejte, poslední vstupenky jsou ještě na 20. leden k mání.  

Máte už připravené plány pro sezonu 2022/2023? Nebo je to stále ještě tajné?

Plány samozřejmě máme, v divadle to nejde jinak, v současné chvíli domlouváme termíny a spolupracovníky. Nový dramaturgický plán odtajníme v prvním čtvrtletí roku 2022. Už nyní můžu prozradit, že se opět chystá šest premiér a uvedeme také jeden hudební titul. V dubnu bychom chtěli opět spustit prodej předplatného na další sezonu.

Těšíme se na vás v hledišti Městského divadla Kladno!

 

FB: Městské Divadlo Kladno
IG: divadlokladno
www.divadlokladno.cz

 

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.

Zářivé jaro v Českých Budějovicích

S jarním probuzením města odzvonilo zimě, a České Budějovice ožívají do radostné nálady! Nechte se pozvat na tři nejvyhledávanější akce, které oživí centrum města a přinesou radost nejen místním, ale i návštěvníkům.