Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
Jaroslav Slánský: Je to radost i velká zodpovědnost

Jaroslav Slánský: Je to radost i velká zodpovědnost

Zkoušení nové inscenace Jak jsem potkal ďábla o životě a díle Oty Pavla je v plném proudu. Hra vznikla přímo na objednávku Městského divadla Kladno a její autoři dramatik a dramaturg Jiří Janků a režisér Petr Svojtka ji napsali na míru souboru kladenské činohry. Roli Oty Pavla svěřili uměleckému šéfovi Jaroslavovi Slánskému.

dabel-1920x1080px-scaled.jpg

Co ti problesklo hlavou, když za tebou Petr Svojtka s Jiřím Janků přišli, že jsi jejich ideální Ota?

Na jednu stranu jsem měl samozřejmě radost, že mi kluci důvěřují a vybrali si mě. Zároveň jsem ale měl i obavy z toho, jak se tak veliké roli ve svém náročném programu stihnu naplno věnovat. A přepadl mě také pocit veliké zodpovědnosti.

Ty ale nebudeš jen dospělý Ota Pavel, ale také pětiletý Otík či mladý Ota-hokejista. Je takhle náročná role pro tebe spíš radost nebo stres?

I radost může být podporována stresem. Nervy k naší práci patří, ale radost z toho, že můžu zkoušet se skoro celým kladenským souborem převažuje. Navíc cestou od dítěte po dospělé procházejí i další mí kolegové. Já osobně rád přijímám nové výzvy, nepoznané herecké úkoly. Je to skvělá příležitost.

Těch osm týdnů zkoušení začínalo důkladným studiem reálií spojených s Otou Pavlem. Inscenační tým se byl podívat třeba i v muzeu v Buštěhradě či na přívozu v Luhu. Co ti tyhle exkurze daly pro práci na roli?

Vždy je skvělé, když můžeme jako herci poznat reálné prostředí, kde se dané situace odehrávaly. Pro atmosféru, pochopení a vzdělávání se je to velmi přínosné. Je krásné, jak jsou místní pyšní na historii svého místa a my se snažíme oživit jejich konkrétní vzpomínky, či vyprávěné a napsané příběhy.

jaroslav-slansky.jpg

Petr Svojtka tě režíruje už po několikáté. Jak se ti pod jeho vedením pracuje?

Petr je tělem i duší divadelník a kamarád. Pod jeho vedením jsem nazkoušel spoustu skvělých inscenací a vždy se s ním rád opět setkávám. Navíc za jeho éry šéfování kladenského divadla zájem o naši scénu velmi vzrostl a i diváci na něj, myslím, s láskou vzpomínají.

S myšlenkou na inscenaci o Otovi Pavlovi jsi přišel ty. Proč je podle tebe právě teď ideální doba vyprávět příběh rodiny Popperů-Pavlů?

Hledal jsem titul, který by s Kladenskem nějak souvisel a moc jsem si přál vzdát hold tomuto autorovi. Jeho knížky miluju prakticky od puberty. Ty příběhy jsou velmi čtivé a zdánlivě obyčejné. Pod tím vším se ale skrývá obrovská neobyčejnost, cit, hloubka, radost a bohužel i bolest.

Hra Jak jsem potkal ďábla bude v Kladně uvedena ve světové premiéře. V čem je podle tebe její síla?

Právě v tom, že kromě připomenutí různých etap moderních dějin naší republiky pojednává o síle, citu a rozličnosti našich povah.

 

PREMIÉRA 8.10.2022

Jak jsem potkal ďábla

 

FB: Městské Divadlo Kladno
IG: divadlokladno
www.divadlokladno.cz

ČTĚTE DÁLE

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Scéna na Občanské plovárně v Praze vás zve na unikátní představení francouzské filmové hudby!

Francouzské filmy byly pro oko i ucho českého diváka atraktivní už za dob minulých. A právě hudba z nich se nám všem nenuceně vryla pod kůži na mnoho dalších generací. Je jen málo těch, kterým by nebyl povědomý veselý hvízdaný pochod četníků ze Saint-Tropez, romantický klavírní motiv nezkrotně zamilované Angeliky, či ostré žestě Fantomasovy varovné fanfáry.

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.