Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Ochutnejte Třebíč a přivoňte si nejen k historii

Ochutnejte Třebíč a přivoňte si nejen k historii

Nejvýznamnější hodnotou a důvodem zápisu města Třebíče na prestižní Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO je hodnota klidného soužití dvou odlišných kultur. Jde o výměnu hodnot mezi křesťanskou a židovskou kulturou, doklad vzájemné schopnosti vytvořit tolerantní prostředí, v němž spolu nejen koexistují a vzájemně se obohacují dva odlišné kulturní a náboženské světy. Křesťané a židé nám zanechali odkaz svých hodnot a také architektonické stavby připomínající nám jejich život a víru. Vydejte se po stopách opatů a rabínů, povede vás stejnojmenná naučná stezka.

bazilika-sv-prokopa.jpg

Bazilika sv. Prokopa

Bazilika sv. Prokopa vás uchvátí krásou a jedinečností. Není divu, tento architektonický skvost považují historici umění za jednu z nejsložitějších a nejzajímavějších chrámových staveb z 13. století. Prolínají se zde nenásilně prvky románského, gotického a barokního slohu. Skrývá také speciální místa – krypta s padesáti podpěrnými sloupy, trpasličí galerie, monumentální vstup do baziliky i dvojice barokních věží. S bazilikou sousedí zámek, kde si můžete vybrat ze čtyř expozic. Ty vás přenesou do dob dávných, seznámí vás poutavými příběhy s osudy místních rodáků a projdete si Valdštejnské komnaty.

idovsk-tvru-1.jpg

Židovská čtvrť plná zážitků

Nechte se vtáhnout do atmosféry židovské čtvrti v Třebíči se všemi jejími tradicemi. Za návštěvu rozhodně stojí Zadní synagoga z roku 1669 s interiérovou barokní výmalbou. Liturgické texty a barevné květinové motivy ji řadí k nejkrásnějším na Moravě. V synagoze se seznámíte s příběhy místní židovské komunity a díky velkému modelu židovského města se proletíte časem. Chcete-li nahlédnout pod pokličku života židovské rodiny v meziválečném období, neváhejte vstoupit do židovské kuchyně a ložnice, a navštivte Dům Seligmanna Bauera.

www.visittrebic.eu

pohled-z-mstsk-vsse.jpg

Město Třebíč je nejen městem UNESCO, ale také městem velkých osobností

Navštivte Pamětní síň Antonína Kaliny a expozici Děti Antonína Kaliny. Dozvíte se o „třebíčském Wintonovi“, který zachránil v koncentračním táboře Buchenwald více než devět set mladých, převážně židovských chlapců a nikdy o tom nikomu neřekl. Z mnohých pak vyrostly světově proslulé osobnosti, úspěšné v mnoha oblastech lidského konání. V roce 2012 byl Antonínu Kalinovi udělen in memoriam titul Spravedlivý mezi národy v izraelském památníku Yad Vashem. Jeho jméno je zároveň vytesáno do Zdi cti v Zahradě spravedlivých v památníku. V červnu 2014 udělilo město Třebíč Antonínu Kalinovi titul Čestný občan města Třebíče in memoriam. 28. října 2014 ocenil Antonína Kalinu prezident republiky státním vyznamenáním. Udělil mu Medaili Za zásluhy I. stupně in memoriam. Nedílnou součástí expozice je Strom života, unikátní umělecká kovářská a pasířská práce, jehož lístky nesou vytepaná jména Kalinou zachráněných dětí. Více se dovíte i na webových stránkách Pamětní síně.

antonn-kalina-2.jpg

Oficiální web věnovaný třebíčské expozici | AntonínKalina.cz (antoninkalina.cz). S událostí, nad níž se i po letech skoro až tají dech, se můžete seznámit v knize reportéra a spisovatele Stanislava Motla. Zaujal vás příběh osobnosti zachránce? Vydejte se po stopách zachránce v rámci mobilní hry Skryté příběhy pro zvídavé děti a hravé rodiče. Máš-li odvahu, vyber si trasu „Pátrání po zachránci“ a vyraz do terénu!

Další osobností prezentující město Třebíč je malíř, sochař, grafik, a hlavně výjimečný člověk František Mertl. Franta se řadí k významným českým umělcům, kteří si vydobyli výjimečnou pozici na mezinárodní scéně. Ve svých obrazech a sochách reaguje na znepokojující události ve světě a napětí projevující se v dnešní společnosti, protestuje proti slepému násilí, lidské krutosti, ničení a odcizení se harmonii a klidu, jež se naopak snaží nalézat a ukázat. Světovým unikátem je galerie Franta, která představuje expozici darovaného díla od Mistra Franty. Díla, umístěná v Expozici FRANTA ve dvoře Národního domu na Karlově náměstí v Třebíči, jsou symbolickým návratem autora do svého rodného města. Expozice obsahuje průřez umělcovou tvorbou za více než padesát let. Kromě Třebíče je Frantovo dílo součástí šedesáti významných veřejných sbírek prakticky po celém světě. expozice-franta.cz

 

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.
Reklama
reklama

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!