Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Projděte se ve Vodním domě cestou vody z přírody až do vašeho kohoutku

Projděte se ve Vodním domě cestou vody z přírody až do vašeho kohoutku

Voda v hlavní roli. Tak lze stručně popsat život ve Vodním domě - návštěvnickém středisku EVL (Evropsky významná lokalita) Želivka, který leží jen pár stovek metrů od obce Hulice na Benešovsku, na břehu vodní nádrže Švihov na Podblanicku.

-s4b0776.JPG

Zábavně naučné středisko navštíví ročně desítky tisíc návštěvníků všech věkových kategorií. „Nejvíce k nám jezdí rodiny s dětmi, ale chodí k nám i senioři a hodně k nám jezdí školní výlety nejen na klasickou návštěvu, ale především na výukové programy a na exkurze k vodní nádrži,“ říká Kateřina Zemanová, ředitelka Vodního domu.

-s4b0946.JPG

Vodní dům lze shrnout do věty: „Vše o vodě pod jednou střechou.“ Návštěvu můžete začít procházkou venkovním areálem, kterým vás provede naučná stezka s 11 zastaveními. Moderní expozice představuje všechny tváře vody od života ve vodě přes vodu v oblacích až po mokré osvěžení. V akváriích plují ryby, v obřích škeblích se vám jako perličky schovají vaše ratolesti, velkou zábavu si užijete při výrobě mraků. Mikroskopy a zvětšené modely vám přiblíží mikrosvět pod hladinou, v další části expozice vám v uších ožije přírodní scenérie hlasy ptáků a žab. Vše o pitné vodě a jejím koloběhu se dozvíte v sekci Nekonečná cesta vody a do časů vlády Karla IV. Vás přenesou originály nástěnných maleb ze zaniklého kostela v Dolních Kralovicích.

20200919-120609-0150-mmr-hulice-eu-fondy-pomahaji.jpg

Obrovskou novinkou, a to doslova, je 7 a půl tuny vážící rozstřikovací uzávěr, který najdete na začátku naučné stezky u parkoviště. Měří 3 metry a určitě ho nepřehlédnete. Uzávěr sloužil k regulaci množství vody, které může odtékat z přehrady do řeky Želivky. Uzávěr zapůjčilo Povodí Vltavy po té, co po padesáti letech v přehradě dosloužil a byl nahrazen novým, modernějším. Pokud byste se o stavbě přehrady, výrobě pitné vody nebo o přírodě kolem vodní nádrže Švihov chtěli dozvědět víc, můžete využít nabídku exkurzí, které se konají ve všedních dnech od března do listopadu. Další novinkou budou komentovaná krmení netopýrů. Letošní rok Český svaz ochránců přírody vyhlásil „Rokem netopýrů“ a Vodní dům se k této kampani připojí. Netopýři totiž zimují přímo uvnitř hráze vodní nádrže. „Aby měli návštěvníci možnost poznat tyto tajemné noční tvory blíž, připravili jsme dvě tematické akce pro veřejnost. První z nich bude 20. května Muzejní noc. Na programu bude povídání o netopýrech, komentované krmení a noční bojovka pro děti s pokladem. Druhou akcí bude tradiční prázdninové Setkání s netopýry, které se bude konat v srpnu“, upřesňuje Kateřina Zemanová.

160602-csop-vodni-dum-mlezivovi-292.jpg

Pokud se vám v kraji pod Blaníkem zalíbilo, doporučujeme zakoupit společnou vstupenku Rodinku, která vás zavede do vlašimsképaraZOO – unikátní expozice hendikepovaných živočichů nebo do Domu přírody na úpatí bájné hory Blaník. Vodní dům postavil a provozuje Český svaz ochránců přírody Vlašim. Vznikl díky dotaci Evropského fondu pro regionální rozvoj – Operačnímu programu Životní prostředí a pomoci společnosti Veolia Česká republika. Druhým významným partnerem je společnost Pražské vodovody a kanalizace.

                

·         GPS souřadnice Vodního domu jsou N 49° 43,134 E 015° 05,199

·         vstupné 120 Kč pro dospělé, 65 Kč pro děti, 270 Kč rodinné vstupné

·         otevřeno celoročně 9–16 hodin (kromě pondělí), od dubna do září do 17.00 hodin

·         parkovací místa pro auta i autobusy jsou přímo u objektu, parkování je zdarma

·         tel.: 602 665 409, e-mail: vodnidum@csop.cz, www.vodni-dum.cz

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí netradičně za svitu baterek. Speciální prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna – vždy od 17 a 18 hodin.