Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. března 2024, svátek má Josef
Těšínské Slezsko – pestrá mozaika turistických cílů

Těšínské Slezsko – pestrá mozaika turistických cílů

Láká vás východ Česka? Beskydy, horalé? Chcete poznat krajinu kolem Šikmého kostela? Nejvýchodnější cíp České republiky nabízí nespočet zajímavých míst a zážitků. Ať se tam vydáte jako turisté, cykloturisté nebo za poznáním, nebudete litovat.

Trojmezí

S poznáváním Těšínského Slezska můžete začít z nejvýchodnějšího bodu České republiky, který se nachází v Bukovci. Cestou k němu se díky naučné stezce návštěvníci dovědí, kdo jsou „Gorole“ a jak dříve žili. Bukovcem prochází regionální cyklotrasa Trojmezí Cyklotrack, která návštěvníky zavede na trojmezí na Hrčavě. Zde se setkávají hranice tří států – Česka, Polska a Slovenska.

01-velka-sance-z-dronu.jpg

Hrčava je horská vesnice s atmosférou starých časů. Turisté si mohou dopřát nejen krásné pohledy na okolní krajinu a místní architekturu, ale ochutnat také některou z místních specialit. Místní rodinná farma Hrčavský Grunt nabízí několik druhů domácího sýra nebo místní likér zvaný Miodula, který má v tomto kraji dlouholetou tradici. Dopřát si můžete také kávu Chalupčanku z místní kavárny s vlastní pražírnou.

047-opevneni-sance.jpg

Cyklotrasa Trojmezí Cyklotrack pokračuje z Hrčavy dál do Mostů u Jablunkova, kde se nachází před 400 lety vybudované opevnění Velká šance s nově otevřeným návštěvnickým centrem. Návštěvníci se díky moderní expozici dovědí mnoho zajímavostí nejen o Velké šanci, ale také o celém systému opevnění, které je významných historickým prvkem česko-polsko-slovenského trojmezí.

073-opevneni-sance.jpg

V Jablunkově, nejvýchodnějším městě Česka, je otevřena nová pobočka Muzea Těšínska, Muzeum trojmezí. Představuje soužití přírody a člověka ve svérázné nejvýchodnější oblasti Česka. Kromě stále expozice je zde aktuálně k vidění jedinečná výstava „Po setmění“, kterou si návštěvníci prohlížejí po tmě, vybaveni baterkou.

Těšínské Beskydy – klid a krásné výhledy

Těšínské Beskydy jsou protkány řadou turistických tras vedoucích k místním horským chatám. A těch je v této části Beskyd, zvaných Těšínské Beskydy, nespočet. Díky blízkosti hranic s Polskem a Slovenskem má zdejší gastronomie svá specifika. Bramborové placky, halušky nebo polský bigos – to jsou místní speciality, na které budou vaše chuťové buňky dlouho a rády vzpomínat.

05-moravskoslezske-beskydy-kamenity.jpg

Krásné výhledy do krajiny se nabízejí z několika zdejších rozhleden. Na hoře Čantoryje, „slezském Blaníku“ s vojskem rytířů v nitru hory, se tyčí kovová rozhledna o výšce 29 m. Nabízí úchvatné výhledy na Lysou horu, Malou a Velkou Fatru na Slovensku a samozřejmě okolní beskydské vrcholy.

08-slezske-beskydy-pohled-z-rozhledny-cantoryje.jpg

Historický Český Těšín – lázeňská Karviná

Na historii bohatý Těšín, přeshraniční město, zve návštěvníky především do Muzea Těšínska. Nová muzejní expozice v Historické budově nabízí zábavnou formou cestu za poznáním Těšínského Slezska. Zvláště pro ty nejmenší je připraveno podkroví s komiksem a postavami, které vypráví tajuplné pověsti o bratrské studánce, jedné černé kněžně či zbojnících loupících v beskydských lesích.

karvina-lodenice.jpg

Nedaleký Archeopark Chotěbuz - Podobora pak návštěvníky zavede do časů pravěkých a raně středověkých. Během léta se zde koná řada zajímavých akcí s ukázkami nelehkého života v dávných dobách.

Karviná, dříve město horníků, dnes cíl turistů, nabízí odreagování v lázeňské atmosféře. Lázně Darkov využívají léčebných účinků jodobromové vody „Solanky“. Využijte široké nabídky léčebných a relaxačních pobytů. Historické centrum Karviné a zámek Fryštát se zámeckým parkem nabízejí jedinečné kulisy pro relax a odpočinek.

karvina-zamek-frystat.jpg

Výlet k Šikmému kostelu pak návštěvníky zavede do krajiny hrdinů stejnojmenného románu Karin Lednické. Do Šikmého kostela lze nahlédnout o víkendech od května do října a dozvědět se více o zajímavé historii této jedinečné sakrální stavby.

Bohumínsko – vodní svět Těšínského Slezska

Rybniční soustava v okolí Bohumína je vyhledávaným cílem nejen rybářů, ale také vyznavačů přírodního koupání. Je vhodně doplněna o síť cyklostezek, kterou ocení také inline bruslaři. Na své si přijdou také rodiny s dětmi, protože bohumínské Aquacentrum Bospor nabízí řadu vodních atrakcí. Nedaleký Penzion ve věži nabízí atypické ubytování v bývalé vodárenské věži i krásné výhledy na město Bohumín a přilehlé okolí.

karvina-lodenice.jpg

Novinkou je půjčovna lodiček u Vrbického jezera. Díky upraveným břehům a doplňkové infrastruktuře je skvělým místem pro milovníky přírodního koupání.

Nezbytným doplňkem pro návštěvníky Těšínského Slezska je karta Těšínské Slezsko Region Card. Získat ji mohou návštěvníci zdarma u smluvních ubytovatelů nebo lze kartu zakoupit ve zdejších informačních centrech. S kartou tak návštěvníci získají balíček slev. Některé slevy dosahují až 100 %.

www.tesinskeslezsko.cz 

unnamed.png

ČTĚTE DÁLE

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Show Must Go On!

Společnost se specializuje na realizaci originálních teambuildingových programů po celé České republice i v zahraničí. Správné teambuildingy posilují vztahy, podporují spolupráci a zvyšují motivaci zaměstnanců, což vede k vyšší efektivitě a lepší pracovní atmosféře.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Už jste byli na oslí stezce a vyzkoušeli oslí trekking?

Oslí trekking, neboli procházka s oslíkem je zábavná, ale i rozvíjející aktivita. Putování krásnou přírodou v oslí společnosti vás obohatí o jedinečné okamžiky, uvede do pohody, pomůže zapomenout na stres a načerpat novou energii. Na delších výletech Vás čeká farmářský piknik, který oslík ponese ve speciálních brašnách a tak můžete putovat nalehko a naplno si užívat krásu okolní přírody.

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.