Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Učme děti přísloví, je to moudrost našich předků

Učme děti přísloví, je to moudrost našich předků

My dospělí většinou víme, co které přísloví znamená. Pokud se nás ale zeptají děti, umíme jim to vysvětlit? Přitom se v příslovích skrývá tolik moudrosti. Nevěříte, že se děti mohou díky příslovím naučit něco o zdravé výživě, hygieně, pracovitosti či slušnému chování? Zkuste to s knihou Přísloví a hříčky pro chytré hlavičky, kterou sepsala lékařka Jana Martincová, autorka předškolní přípravy a popularizátorka sexuální výchovy v kruhu rodinném. Pokračuje tak v tom, co ji baví nejvíce, v předávání potřebného praktického know-how dětem do života. Kniha v jejím vydavatelství Babyonline vychází v těchto dnech.

prislovi-3.png

Interaktivní kniha je vhodná pro děti od pěti do devíti let a jejich rodiče i prarodiče. Obsahuje 50 přísloví, která jsou seřazena podle abecedy. Pomocí nich si mohou děti zábavnou formou osvojit životní zkušenosti a moudrost našich předků. 

Každé přísloví je v publikaci nejprve představeno v krásných obrázcích ilustrátorky Štěpánky Mikulíkové, následně v říkance a slovním objasnění. U každého přísloví je také volný prostor, do kterého si dítě může nakreslit vlastní obrázek, který ho k tématu napadne. Nechybí otázky, které mohou rodiče s dětmi probrat a které prohloubí a ukotví pochopení uvedeného přísloví. S knihou si rodiče s dětmi vyhrají opakovaně. Mohou hledat vhodná přísloví k tomu, co se jim ten den stalo, nebo si vzpomenout na podobná či opačná přísloví.

prislovi-7.png

Na základě mnohých přísloví (Žádný učený z nebe nespadl, Dvakrát měř, jednou řež, Komu se nelení, tomu se zelení a další) mohou rodiče s dětmi mluvit o trpělivosti či pracovitosti. Úsloví Jez do polosyta, pij do polopita vybízí k debatě o zdravé stravě, Bez práce nejsou koláče zase k tomu, jak může dítě v domácnosti pomáhat. 

„Zjistila jsem, že nejen dětem, ale někdy i jejich rodičům chybí taková ta obyčejná moudrost našich předků, proto jsem se rozhodla téma oprášit a vydat jej v úplně novém a jiném kabátu. Interaktivně, aby děti nebyly pouze pasivními konzumenty, ale mohly si i do takto hodnotné knížky přidat svou kreativní kresbu a knížku si uchovat na památku,“ říká k motivacím pro sepsání knihy autorka Jana Martincová. 

pexeso-2022-b.jpg

Kniha přísloví rozvíjí fantazii, řečové a vyjadřovací schopnosti, rozšiřuje slovní zásobu a svými náměty dává prostor pro dialog s rodiči. Také buduje schopnost porozumět textu a vytvářet nejrůznější analogie. Rozvíjí sociální, komunikační dovednosti i emoční a etickou stránku dítěte. 

Publikaci Přísloví a hříčky pro chytré hlavičky si mohou zájemci pořídit v e-shopu vydavatelství Babyonline, kde společně s knihou obdrží ZDARMA pexeso s obrázky všech 50 přísloví. 

pexeso-2022-a-1.jpg

O autorce:

Jana Martincová se po absolvování Lékařské fakulty MU v Brně dlouhodobě profiluje v oblasti zdravotnického vzdělávání laické i odborné veřejnosti a popularizaci medicíny. Je autorkou předškolní přípravy a popularizátorkou sexuální výchovy v kruhu rodinném. Se sexuoložkou Petrou Sejbalovou provedla před dvěma lety z vlastních prostředků rozsáhlý sexuální výzkum mezi dospívajícími, z kterého vyplynulo, že se na webové stránky s pornografií dostávají už malí školáci. Právě ti jsou pak nejzranitelnější při útocích sexuálních agresorů na internetu. 

www.prochytrehlavicky.cz

ČTĚTE DÁLE

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!

BTC Prague 2025. Prozíravý bitcoiner kupuje Early Bird!

Jsi fanatik do bitcoinů? Věříte v tuto technologii a považujete Bitcoin za nadřazený všem ostatním kryptoměnám? Chtěli byste přijet do Prahy a poslechnout si některé z největších učitelů na téma Bitcoin, kteří se s vámi podělí o svá moudra, a zároveň se setkat s dalšími hodlery a fanoušky Bitcoinu?

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Heineken Balaton Sound 2024 nadchl návštěvníky hvězdným programem i novým uspořádáním areálu

Uplynulý víkend se na břehu jezera Balaton v maďarském Zamárdi konal festival Heineken Balaton Sound. K sobotnímu večeru návštěvnost přesáhla celkově za čtyři dny 100 000 návštěvníků. Publikum zažilo vystoupení jmen jako James Hype, John Newman, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Reinier Zonneveld, Purple Disco Machine a mnoha dalších. Plážový festival zakončil headliner Timmy Trumpet a jedinečná závěrečná show Q-dance.