23. prosince 2025, svátek má Vlasta
V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

1275228-800.jpg

Festival odstartuje v sobotu 18. května v 10 hodin na pražském Rašínově nábřeží. Slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes šest tisíc lahví převážně růžového vína. Mezi stálicemi se objeví i řada nových vinařství, například Bílé Karpaty vinařství, Rodinné vinařství Jedlička, Tanzberg, Vinařství Vít Sedláček, Vrbice, Vinařství Volařík, Víno Hnidák nebo Víno J. Stávek. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby s růžovým logem festivalu. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici od Crystalex Nový Bor, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně. Pokud návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ popsal Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

1275223-800.jpg

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 19 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům. „Vždy se snažíme vybírat gastronomii tak, aby se dobře snoubila s růžovými víny. Chybět tak nebudou například balkánské speciality, především pljeskavica, řemeslná pizza, francouzské sýry a klobásky, mexické guacamole, klasická poctivá grilovaná klobása a špekáček, slovenské pagáčky, středomořské delikatesy a řada dalších pochutin. V nabídce bude i nealko, skvělá káva nebo pivo,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i hudební program. „Festival tradičně doprovodí živá hudba v podobě cimbálové muziky, program se žánrově přesune k jazzu a vrcholí swingem, mimo jiné proto, aby si mohli přítomní návštěvníci, budou-li chtít, zatančit. Od 11 do 13 hodin zahraje Cimbálová muzika Trnka, od 16 hodin pak kapela Der Šenster Gob a od 18 jazzoví Jazz volunteers,“ uzavřel Jiří Sedláček.

1275227-800.jpg

RŮŽOVÝ MÁJ, www.ruzovymaj.cz

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.