27. prosince 2025, svátek má Žaneta
Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

too-good-to-go-rodina-2.jpg

Dle nejnovějších dat Eurostatu se v Česku vyhodí více než 1 milion tun jídla ročně. V přepočtu na obyvatele pak každý Čech vyhodí v průměru 98 kilogramů kvalitního jídla za rok[1]. To odpovídá přibližně 2 kilogramům potravinového odpadu týdně. V období Vánoc toto číslo ještě narůstá. 

Zbytečně velké množství svátečního jídla

Z průzkumu společnosti Too Good To Go a výzkumné agentury STEM/MARK vyplývá, že téměř polovina (přes 48 %) domácností připravuje během svátků přílišné množství jídla. Nejvíce toto tvrzení podporují Mileniálové, nejméně naopak Boomeři. 28 % Čechů přiznává, že vyhazují vánoční zbytky. Celých 66 % z nich uvádí jako hlavní důvod plýtvání právě přípravu zbytečně velkého množství jídla. U 44 % Čechů končí sváteční zbytky v koši kvůli jejich zkažení, 16 % jako hlavní důvod uvádí to, že hosté nedojedli připravené jídlo a 14 % Čechů zbytky vyhazuje proto, že neví, jak je spotřebovat.

 

Nejčastěji vyhazovanou potravinou ve vánočním období je tradiční bramborový salát, který končí v koši až u 52 % Čechů. V těsném závěsu je pečivo (50 %), sladkosti (38 %) a také ovoce (18 %). 

“Připravit jídla tak akorát je vždy výzva, hlavně během Vánoc, kdy hostíme rodinu a naše blízké. Plýtvání potravinami se dá předejít jejich správným skladováním – například trvanlivost bramborového salátu se dá prodloužit tím, že do něj přidáme majonézu až těsně před servírováním a pečivo zůstane déle čerstvé, když bude skladováno v látkovém pytlíku,” uvádí Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go pro Polsko a Česko.

 dobrovak-7.jpg

Plýtvání potravinami = zbytečně utracené peníze

Průzkum dále ukazuje, že Češi za nákup vánočního jídla v průměru utratí přibližně 2000 Kč. U generace Z je tato částka nižší, přibližně kolem 1500 Kč. Naopak u vícečlenných domácností a domácností s vyššími příjmy výdaje na vánoční jídlo narůstají. 

62 % Čechů uvádí, že plánují hledat způsoby, jak letos za jídlo na Vánoce ušetřit. 31 % z nich bude vyhledávat akce a slevy, 12 % chce volit levnější alternativy produktů a 19 % plánuje připravit menší množství jídla. Nicméně i samotné neplýtvání potravinami je jednou z cest, jak ušetřit peníze. 

Základní kroky proti plýtvání

Na základě dat z průzkumu přináší společnost Too Good To Go také praktické rady, jak zbytečnému plýtvání během vánočních svátků předcházet. Prvním základním krokem je sepsání nákupního seznamu a kontrola domácích zásob, což pomůže předejít nákupu zbytečných surovin. Je potřeba si také předem rozvrhnout množství jídla, které se bude připravovat, aby se zamezilo tomu, že ho po svátcích hodně zbyde. Pro minimalizaci potravinového odpadu je zásadní i správné skladování potravin. Neméně důležitá je také znalost rozdílu mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby a případné otestování “prošlé” potraviny před jejím vyhozením, spousta potravin je totiž i po uplynutí této doby stále vhodná ke konzumaci. 

Pokud nějaké jídlo po Vánocích i tak zbyde, v mnoha případech je možné ho v menších porcích zamrazit a konzumovat postupně v následujících týdnech či měsících. Zbytky z Vánoc se dají také kreativně zpracovat do dalších receptů, z vánočky se dá připravit výborný french toast a starý chléb může posloužit například jako posypka na saláty. Zbytky se dají využít také k přípravě rybích burgerů, salátů, krémových polévek nebo zapečených pokrmů. 

●       Téměř polovina (přes 48 %) Čechů souhlasí s tím, že se v jejich domácnosti na vánoční svátky připravuje příliš mnoho jídla

●       Zbytky z Vánoc vyhazuje 28 % Čechů – jako nejčastější důvod plýtvání Češi uvádí právě přípravu přílišného množství jídla (66 %), jeho zkažení (40 %), nedojedení jídla hosty (16 %) a neznalost toho, jak zbytky zpracovat (14 %)

●       V koši nejčastěji končí bramborový salát (52 %), pečivo (50 %) a sladkosti (38 %)

●       Za jídlo na Vánoce Češi průměrně utratí kolem 2000 Kč, 62 % Čechů však letos plánuje hledat způsoby, jak za vánoční jídlo ušetřit

●       Too Good To Go motivuje ke sdílení přebytků a rodinám doporučuje, aby si na sváteční večeři donesli krabičky na jídlo nebo zbytky věnovali do komunitních prostor. Sváteční zbytky lze také rozdělit na menší porce a zamrazit pro pozdější použití nebo z nich připravit další pokrmy jako jsou saláty, krémové polévky nebo zapékaná jídla

 

O Too Good To Go

Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která spojuje uživatele s partnery, aby zachránili neprodané potraviny a zabránili jejich plýtvání. Se 120 miliony registrovaných uživatelů a 180 000 aktivními partnery v 20 zemích provozuje Too Good To Go největší světové tržiště s přebytečnými potravinami. 

Od svého spuštění v Česku v roce 2024 pomohla společnost Too Good To Go zachránit před plýtváním více než 250 000 jídel, což odpovídá zabránění vzniku 675 tun CO2e. Projekt Drawdown (2020) vyhodnotil snížení plýtvání potravinami jako krok číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu, a to omezením nárůstu teploty do roku 2100 o pouhé 2˚C.

Další informace o poslání Too Good To Go najdete na Too Good To Go webových stránkách.

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoce i Nový rok v pohybu: bazén i bruslení s upravenou otevírací dobou a Týdnem sportu zdarma na Výstavišti

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí nejen zpomalit, ale také rozhýbat tělo. Plavecký bazén a Malá sportovní hala na Výstavišti proto upravují svou otevírací dobu a zvou veřejnost na oblíbenou akci Týden sportu zdarma. Přehledně přinášíme všechny důležité informace, abyste si sváteční dny mohli naplánovat bez starostí a také třeba trochu aktivně.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.