Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
25. dubna 2024, svátek má Marek
Za tradiční lidovou architekturou do středních Čech

Za tradiční lidovou architekturou do středních Čech

Co je staré, to je lákavé. A také poučné a inspirativní. Vydejte se na výlet a prozkoumejte skanzeny lidové architektury ve středních Čechách, jen co by kamenem dohodil od Prahy. Půvab tradičních roubenek dotvářejí zařízené interiéry, oživlé místnosti i krásná okolní krajina. Projděte si ji pěšky nebo projeďte na kole.

prerov-nad-labem-skola-ondrej-soukup.jpg

Rozlehlý skanzen v Přerově nad Labem

V interiérech všech sedmi chalup ve skanzenu v Přerově nad Labem můžete přihlížet scénkám ze života našich předků i starým zvykům a obyčejům. Nebudete vědět, na co koukat dřív: muzeum v přírodě v současné době tvoří téměř čtyřicet objektů lidové architektury, a to devět chalup včetně „staročeské chalupy“, sedm špýcharů, čtyři stodoly, kaplička a další drobná lidová architektura. 

Chcete poznat okolní placatou krajinu? Začněte v Čelákovicích, odkud pokračujte směrem k rameni Labe, kde stojí bývalá středověká tvrz. Trasa pěšího výletu vede kolem kostela k lávce přes Labe – tam potkáte i první infotabuli naučné stezky Údolím Labe. Stezku ale nechte na jindy a pokračujte podél řeky a přes Budečskou hráz, vybudovanou kvůli ochraně Přerova před povodněmi. Lužními lesy se dostanete až ke skanzenu. V Přerově vás nadchne pohled narenesanční zámek. 

muzeum-lidovych-staveb-v-kourimi-vladimir-kiva-novotny.jpg

Do Kouřimi za krojovanými tradicemi 

Obdivovatelé lidové architektury a tradic by si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu Muzea lidových staveb v Kouřimi. Shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních i severních Čech, a je tak jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem u nás. Atmosféra skanzenu se neustále obměňuje podle ročního období a příslušných lidových obyčejů. V průběhu roku tu připravují řadu národopisných pořadů, při kterých zvyky a tradice ožívají. Herci jsou oblečeni v krojích a venkovských šatech a je na ně radost pohledět. 

Při výletě se zastavte také v královském městě Kouřim a zamiřte k astronomickému středu Evropy na Lechův kámen. Z centra vás k němu dovede krátká naučná stezka a vy si užijete krásný výhled na město. 

vysoky-chlumec-filip-jakubsky.jpg

Jako by tu stál odjakživa – skanzen Vysoký Chlumec 

Skanzen Vysoký Chlumec, pobočka Hornického muzea Příbram, uchovává cenné památky venkovské architektury, dokládající vývoj rodinného domu od poloviny 17. do počátku 20. století. Přírodní areál leží v údolí potoka, kam byly citlivě zakomponovány usedlosti, chalupnická a domkářská stavení, hospodářská stavení i další mimořádné objekty. Potkáte sloupový holubník i včelín. 

Do skanzenu se klidně vydejte na kole. Okružní trasa z Prčice, dlouhá přibližně 36 kilometrů, prochází severní částí přírodního parku Jistebnická vrchovina. Provede vás kopcovitou krajinou s krásnými výhledy a zaveze do malebných vesniček. 

trebiz-filip-jakubsky.jpg

Třebíz: tak trochu jiný skanzen 

Řada hodnotných vesnických staveb na Slánsku byla zcela zdevastována v období socialismu. Výjimkou v regionu je vesnice Třebíz, kde byl zachráněn Cífkův statek s barokním štítem a klenutou bránou, který dal základ Národopisnému muzeu Slánska v Třebízi. Třebíz tak patří k vesnicím, kde se úspěšně podařilo zapojit muzeum v přírodě do prostředí živé vesnice s výjimečně dochovanou památkově hodnotnou zástavbou. 

Užijte si cyklovýlet ze Slaného do Nového Strašecí právě přes Třebíz, kde projedete kolem několika památkově chráněných staveb dokládajících tradiční uspořádání české návsi. Uvidíte kostelík sv. Martina, kapličku s kašnou, Šubrtův statek, ševcovnu, výměnkovou chalupu i rodný dům spisovatele a buditele Václava Beneše Třebízského. Jeďte od železniční stanice ve Slaném přes Zichovec, Bílichov, Mšecké Žehrovice až do Nového Strašecí – opět k vlakové stanici. 

trebiz-cykliste-filip-jakubsky.jpg

A kam dál? 

Na Hamousův statek ve Zbečně a také na Kokořínsko a do Českého ráje – obě území jsou doslova roubenkovým hájem. Pokud milujete roubená stavení, ale umělé návsi ve skanzenech vás příliš nelákají, tady se vám bude líbit. V severní části středních Čech se navíc dřevěné domky krásně snoubí s krásou pískovcových skal a starobylých hradů. Především na Kokořínsku je pak takřka každá druhá ves či osada vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Vaše srdce zaplesá v Jestřebicích, Vidimi, Střezivojicích, Olešnu, Nosálově, Nových Osinalicích nebo v Dobřeni. A kam za roubenkami v Českém ráji? Třeba do Loukova, Vesce u Sobotky, Střehomi nebo romantického Mužského. Další tipy hledejte na www.strednicechy.cz

prerov-nad-labem-interier-chalupy-jiri-teper.jpg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

8.5.2024 18:00

PSH

22.4.2024 - 28.4.2024

Venušiny dny

30.4.2024 18:00

Dřevo a hudba

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Scéna na Občanské plovárně v Praze vás zve na unikátní představení francouzské filmové hudby!

Francouzské filmy byly pro oko i ucho českého diváka atraktivní už za dob minulých. A právě hudba z nich se nám všem nenuceně vryla pod kůži na mnoho dalších generací. Je jen málo těch, kterým by nebyl povědomý veselý hvízdaný pochod četníků ze Saint-Tropez, romantický klavírní motiv nezkrotně zamilované Angeliky, či ostré žestě Fantomasovy varovné fanfáry.

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.