Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Zemřela britská královna Alžběta II.

Zemřela britská královna Alžběta II.

Ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II. Informaci o úmrtí večer zveřejnil královský palác. Novým panovníkem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se stal její syn princ Charles. Ve svém prvním prohlášení jako král Karel III. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. Alžběta II. zemřela na skotském zámku Balmoral, kam za ní během čtvrtka přijeli členové rodiny. Ještě v úterý královna plnila své pracovní povinnosti, když jmenovala do funkce premiérku Liz Trussovou. Je to velmi smutná událost pro celý svět.

„Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ oznámil krátce po půl sedmé místního času Buckinghamský palác. Na sídle britských panovníků v Londýně i na hradu Windsor byla spuštěna vlajka na půl žerdi, veřejnoprávní stanice BBC zahrála hymnu.

„V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ napsal nový král Karel III. v prvním prohlášení bezprostředně po oznámení skonu Alžběty. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě. 

„Smrt mé milované matky, Jejího Veličenstva královny, je momentem obrovského smutku pro celou naši rodinu. Vím, že královnina ztráta hluboce zasáhla jak celé Spojené království, tak nespočet lidí po celém světě,“ vyjádřil se nový britský král.

K tragické zprávě se v projevu vyjádřila i nová britská premiérka Liz Trussová. „Královna Alžběta II. byla skálou, na které byla vystavěna moderní Británie. Zprávou o její smrti jsme zdrceni. Královna se dotkla milionů životů, byla milována po celém světě. Její život, život nejdéle vládnoucí panovnice, přesahuje naše vzpomínky. Dnešním dnem končí druhá alžbětinská doba a vstupujeme do nové éry. Králem se stává Charles III. A naše loajalita a oddanost mu bude patřit stejně jako jeho matce. Bůh ochraňuj krále,“ řekla emotivně Trussová.

My přejeme upřímnou soustrast pro celou královskou rodinu.

ČTĚTE DÁLE

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.
Reklama
reklama

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Heineken Balaton Sound 2024 nadchl návštěvníky hvězdným programem i novým uspořádáním areálu

Uplynulý víkend se na břehu jezera Balaton v maďarském Zamárdi konal festival Heineken Balaton Sound. K sobotnímu večeru návštěvnost přesáhla celkově za čtyři dny 100 000 návštěvníků. Publikum zažilo vystoupení jmen jako James Hype, John Newman, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Reinier Zonneveld, Purple Disco Machine a mnoha dalších. Plážový festival zakončil headliner Timmy Trumpet a jedinečná závěrečná show Q-dance.

Fenomenální závěr Beats for Love: I díky světové show Davida Guetty v Ostravě padaly rekordy!

Skončil 10. ročník největšího festivalu elektronické taneční hudby ve střední Evropě, Beats for Love. A závěrečná party byla hodná jubilejních narozenin. Kraloval ji zřejmě nejslavnější DJ světa David Guetta, který v Ostravě předvedl dechberoucí vystoupení. A pohled na davy fanoušků daly tušit, že kulaté výročí přineslo i divácký rekord.