Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
Zemřela britská královna Alžběta II.

Zemřela britská královna Alžběta II.

Ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II. Informaci o úmrtí večer zveřejnil královský palác. Novým panovníkem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se stal její syn princ Charles. Ve svém prvním prohlášení jako král Karel III. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. Alžběta II. zemřela na skotském zámku Balmoral, kam za ní během čtvrtka přijeli členové rodiny. Ještě v úterý královna plnila své pracovní povinnosti, když jmenovala do funkce premiérku Liz Trussovou. Je to velmi smutná událost pro celý svět.

„Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ oznámil krátce po půl sedmé místního času Buckinghamský palác. Na sídle britských panovníků v Londýně i na hradu Windsor byla spuštěna vlajka na půl žerdi, veřejnoprávní stanice BBC zahrála hymnu.

„V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ napsal nový král Karel III. v prvním prohlášení bezprostředně po oznámení skonu Alžběty. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě. 

„Smrt mé milované matky, Jejího Veličenstva královny, je momentem obrovského smutku pro celou naši rodinu. Vím, že královnina ztráta hluboce zasáhla jak celé Spojené království, tak nespočet lidí po celém světě,“ vyjádřil se nový britský král.

K tragické zprávě se v projevu vyjádřila i nová britská premiérka Liz Trussová. „Královna Alžběta II. byla skálou, na které byla vystavěna moderní Británie. Zprávou o její smrti jsme zdrceni. Královna se dotkla milionů životů, byla milována po celém světě. Její život, život nejdéle vládnoucí panovnice, přesahuje naše vzpomínky. Dnešním dnem končí druhá alžbětinská doba a vstupujeme do nové éry. Králem se stává Charles III. A naše loajalita a oddanost mu bude patřit stejně jako jeho matce. Bůh ochraňuj krále,“ řekla emotivně Trussová.

My přejeme upřímnou soustrast pro celou královskou rodinu.

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.

Zářivé jaro v Českých Budějovicích

S jarním probuzením města odzvonilo zimě, a České Budějovice ožívají do radostné nálady! Nechte se pozvat na tři nejvyhledávanější akce, které oživí centrum města a přinesou radost nejen místním, ale i návštěvníkům.