18. září 2025, svátek má Kryštof
Někdy se zdá, že člověk a živoucí příroda jsou dva neslučitelné světy. Kde jsou lidé, tam bývá přírody pomálu. Jsou ale místa, kde se daří s přírodou spolupracovat. „Když něco krajině bereme, musíme jí také něco vrátit, jinak to nejde,“ říkává Josef Tománek, jednatel Ekofarmy Javorník.

Takto museli hospodařit i naši předci – starat se, aby půda byla živá, protože pak plodila kvalitní produkty po dlouhá léta. Když je v půdě život, rostou z ní životodárné plodiny. "Je to sice velmi náročné, jak na práci, tak na neustálé kontroly kvality, ale už bych se ke konvenčnímu zemědělství nikdy nevrátil, protože na vlastní oči vidím, jak je používání chemie v přírodě škodlivé, jak tlak na výkon ubližuje nejen krajině a živočichům, ale také následně i samotným lidem," přiznává Josef Tománek, který v minulosti pracoval v běžném zemědělském podniku, ale nyní se již věnuje pouze ekozemědělství.

Postupně se mu v nádherné krajině CHKO Bílé Karpaty podařilo vybudovat soběstačný ucelený zemědělský komplex. Součástí je 1750 hektarů obhospodařované zemědělské půdy, z čehož je 40 hektarů ovocných sadů. Zaměřuje se také na chov skotu, jehož celkové množství činí zhruba tisíc kusů (jde zejména o dojné krávy a býky na výkrm). "Vše v Ekofarmě Javorník má svůj smysl – na loukách se pasou krávy, jejichž mléko se ihned zpracovává ve farmářské mlékárně. Pasené a přirozeně chované krávy dávají mléko s výrazně lepším složením, dokonce ho často zvládnou pít i lidé, kteří mají problémy s konzumací mléka z intenzivních konvenčních chovů," poukazuje Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk s tím, že oproti klasické velkovýrobě biomléko obsahuje prokazatelně více bioaktivních látek a omega-3 polynenasycených mastných kyselin.

 

"Dnes už všichni víme, že je potřeba dbát na plnohodnotnou stravu. Rozdíl mezi plodinami pěstovanými pro co největší výnos a zisk na chemicky ošetřovaných a chemicky hnojených polích a plodinami z bio farem je markantní. Zásadní je fakt, že biomléko neobsahuje škodlivé zbytky chemických pesticidů, antibiotik, hormonů či stimulátorů růstu," zdůrazňuje.

Zdejší krávy se dožívají vysokého věku a dojí i 10 let. "Je to proto, že se nehoníme za maximálními výnosy. U nás nadojíme od jedné krávy zhruba 6 tisíc litrů mléka ročně, ale v konvenčních chovech dojí kráva i 10 tisíc litrů mléka za rok, což snižuje jak kvalitu mléka, tak také život dojnic."

Na polích Ekofarmy Javorník se pěstují krmné plodiny (ječmen, oves, luskoviny, vojtěška, jetel) ale i tržní (špalda). Dále také pohanka, koriandr a ostropestřec mariánský. "Právě cit pro krajinu, vhodné střídání plodin a správné hnojení chlévským hnojem jsou zárukou úrodné a živé půdy. Takto obhospodařovaná půda a na ní pěstované rostliny nepotřebují chemické ošetření. Je to sice náročnější na myšlení a mnohdy i fyzickou práci, ale konečným výsledkem je plnohodnotná zdravá potravina", vysvětluje jeden ze zakladatelů ekologického zemědělství Milan Drgáč. A nějaký ten kvítek v obilí není vůbec na škodu, jednak dává možnost přežít spoustě užitečných živočichů, ale také oživuje pohled na krajinu. Musíme však dbát na to, aby zastoupení těchto "doprovodných" rostlin výrazně nepřevyšovalo plodinu, kterou chceme sklízet.

Nosnou plodinou je pšenice špalda, což je původní, zatím málo prošlechtěná obilovina, ze které se v místní pekárně peče chleba, koláče a další dobroty. Veškeré produkty je možné koupit přímo ve farmářské prodejně ve Štítné nad Vláří nebo přes e-shop (JAVORNÍK-CZ s.r.o., eshop-ekofarmajavornik.cz), kde můžete také najít kompletní seznam obchodních partnerů, kteří s farmou spolupracují.

Péče o krajinu se místním obyvatelům vyplácí – ubývá erozí i záplavových oblastí, pole a louky jsou rozmanité, v krajinotvorných sadech je možné ochutnat původní odrůdy ovoce a případně si ve farmářské pálenici vypálit slivovici.

"Zdravá krajina, zdravá půda, zdravá zvířata, zdraví lidé - vše spolu souvisí," shodují se ekozemědělci a věří, že stále více lidí bude při výběru potravin dbát na jejich složení a kvalitu.

RECEPT - BOMBETTE

Tip na recept nám poskytl fenoménem pražské gastronomické scény Paul Day - majitel restaurace Sansho a The Real Meat Society, který z Ekofarmy Javorník Štítná nad Vláří odebírá mléčné výrobky. Sýry využívává ve svých repectech pro jejich kvalitu a jedinečnou chuť.

Ingredience: krkovička, BIO Sýr s bílou plísní, sůl, pepř, strouhanka

Postup: Krkovičku si nakrájíme na tenké plátky, lehce poklepeme, posolíme, opepříme a dovnitř zabalíme BIO Sýr s bílou plísní. Nakonec bombette lehce obalíme ve strouhance a hurá na grill.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

V říjnu vyjde unikátní kniha o Češích v Berlíně

Po úspěšné crowdfundingové kampani vyjde začátkem října publikace Češi v Berlíně - Život za hranicí, která mapuje fascinující příběhy českých obyvatel německé metropole. Na platformě Hithit se vybralo 212 345 Kč z potřebných 199 000 Kč, tedy 106 %.Publikace o 352 stranách se 311 fotografiemi vychází v říjnu 2025 a jde o první komplexní publikaci svého druhu o této pestré komunitě. Kniha od autorky Jany Kománkové přináší unikátní pohled na životy Čechů v Berlíně – od předlistopadových emigrantů až po současné umělce, vědce a další obyvatele.

Pozvánka: Derniéra výstavy Byli tady… a debata o sovětských vůdcích v Československu

Muzeum paměti XX. století srdečně zve ve spolupráci s Museem Kampa a Werichovou vilou na derniéru venkovní výstavy Byli tady… Státní návštěvy a jiní pražští hosté, která mapuje státní návštěvy a významné zahraniční osobnosti v Praze během 20. století. Výstava, která je od jara umístěna na pražské Kampě, se rozloučí ve středu 24. září 2025 speciálním programem pro veřejnost.
Reklama
reklama

Den hrdinů 2025 na Výstavišti: příběhy služby veřejnosti na podcast stage i humanitární základna poprvé v Praze!

Výstaviště Praha letos nabídne jubilejní 10. ročník akce Den hrdinů, která se dlouhodobě věnuje tématu ochrany obyvatelstva a práce integrovaných záchranných složek. Stane se tak 27.9. od 11.00 do 17.00 hodin ve spodní části areálu Výstaviště a v Křižíkově pavilonu B. Hlavním lákadlem letošního ročníku je, na tomto místě unikátní premiéra – Materiální základna humanitární pomoci, kterou veřejnost vůbec poprvé uvidí v plném rozsahu.

ZRCADLO PŘÍRODY A NAŠE ODPOVĚDNOST

Každé zvíře si zaslouží svobodu a důstojný život. Organizace Svoboda zvířat pomáhá chránit jejich práva, upozorňovat na utrpení a inspirovat lidi k odpovědnému a laskavému přístupu k tvorům kolem nás. Ukazuje, jak malé i větší kroky mohou přinést radost a klid do jejich života. Pojďte s námi nahlédnout do světa, kde vlídnost a respekt k nim nejsou jen slova, ale každodenní praxe. O svých zkušenostech a pohledu na ochranu zvířat jsme si povídali s Mgr. Barborou Bartuškovou Večlovou, předsedkyní organizace.

LÁSKKKA!

Pražské Švandovo divadlo nově uvádí mysteriózní western s patřičně černým humorem o dosti zvrácené lásce k vlasti a tradiční rodině… Jsou městečka, kde zkrátka není dobré být po západu slunce.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.