23. prosince 2025, svátek má Vlasta
Někdy se zdá, že člověk a živoucí příroda jsou dva neslučitelné světy. Kde jsou lidé, tam bývá přírody pomálu. Jsou ale místa, kde se daří s přírodou spolupracovat. „Když něco krajině bereme, musíme jí také něco vrátit, jinak to nejde,“ říkává Josef Tománek, jednatel Ekofarmy Javorník.

Takto museli hospodařit i naši předci – starat se, aby půda byla živá, protože pak plodila kvalitní produkty po dlouhá léta. Když je v půdě život, rostou z ní životodárné plodiny. "Je to sice velmi náročné, jak na práci, tak na neustálé kontroly kvality, ale už bych se ke konvenčnímu zemědělství nikdy nevrátil, protože na vlastní oči vidím, jak je používání chemie v přírodě škodlivé, jak tlak na výkon ubližuje nejen krajině a živočichům, ale také následně i samotným lidem," přiznává Josef Tománek, který v minulosti pracoval v běžném zemědělském podniku, ale nyní se již věnuje pouze ekozemědělství.

Postupně se mu v nádherné krajině CHKO Bílé Karpaty podařilo vybudovat soběstačný ucelený zemědělský komplex. Součástí je 1750 hektarů obhospodařované zemědělské půdy, z čehož je 40 hektarů ovocných sadů. Zaměřuje se také na chov skotu, jehož celkové množství činí zhruba tisíc kusů (jde zejména o dojné krávy a býky na výkrm). "Vše v Ekofarmě Javorník má svůj smysl – na loukách se pasou krávy, jejichž mléko se ihned zpracovává ve farmářské mlékárně. Pasené a přirozeně chované krávy dávají mléko s výrazně lepším složením, dokonce ho často zvládnou pít i lidé, kteří mají problémy s konzumací mléka z intenzivních konvenčních chovů," poukazuje Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk s tím, že oproti klasické velkovýrobě biomléko obsahuje prokazatelně více bioaktivních látek a omega-3 polynenasycených mastných kyselin.

 

"Dnes už všichni víme, že je potřeba dbát na plnohodnotnou stravu. Rozdíl mezi plodinami pěstovanými pro co největší výnos a zisk na chemicky ošetřovaných a chemicky hnojených polích a plodinami z bio farem je markantní. Zásadní je fakt, že biomléko neobsahuje škodlivé zbytky chemických pesticidů, antibiotik, hormonů či stimulátorů růstu," zdůrazňuje.

Zdejší krávy se dožívají vysokého věku a dojí i 10 let. "Je to proto, že se nehoníme za maximálními výnosy. U nás nadojíme od jedné krávy zhruba 6 tisíc litrů mléka ročně, ale v konvenčních chovech dojí kráva i 10 tisíc litrů mléka za rok, což snižuje jak kvalitu mléka, tak také život dojnic."

Na polích Ekofarmy Javorník se pěstují krmné plodiny (ječmen, oves, luskoviny, vojtěška, jetel) ale i tržní (špalda). Dále také pohanka, koriandr a ostropestřec mariánský. "Právě cit pro krajinu, vhodné střídání plodin a správné hnojení chlévským hnojem jsou zárukou úrodné a živé půdy. Takto obhospodařovaná půda a na ní pěstované rostliny nepotřebují chemické ošetření. Je to sice náročnější na myšlení a mnohdy i fyzickou práci, ale konečným výsledkem je plnohodnotná zdravá potravina", vysvětluje jeden ze zakladatelů ekologického zemědělství Milan Drgáč. A nějaký ten kvítek v obilí není vůbec na škodu, jednak dává možnost přežít spoustě užitečných živočichů, ale také oživuje pohled na krajinu. Musíme však dbát na to, aby zastoupení těchto "doprovodných" rostlin výrazně nepřevyšovalo plodinu, kterou chceme sklízet.

Nosnou plodinou je pšenice špalda, což je původní, zatím málo prošlechtěná obilovina, ze které se v místní pekárně peče chleba, koláče a další dobroty. Veškeré produkty je možné koupit přímo ve farmářské prodejně ve Štítné nad Vláří nebo přes e-shop (JAVORNÍK-CZ s.r.o., eshop-ekofarmajavornik.cz), kde můžete také najít kompletní seznam obchodních partnerů, kteří s farmou spolupracují.

Péče o krajinu se místním obyvatelům vyplácí – ubývá erozí i záplavových oblastí, pole a louky jsou rozmanité, v krajinotvorných sadech je možné ochutnat původní odrůdy ovoce a případně si ve farmářské pálenici vypálit slivovici.

"Zdravá krajina, zdravá půda, zdravá zvířata, zdraví lidé - vše spolu souvisí," shodují se ekozemědělci a věří, že stále více lidí bude při výběru potravin dbát na jejich složení a kvalitu.

RECEPT - BOMBETTE

Tip na recept nám poskytl fenoménem pražské gastronomické scény Paul Day - majitel restaurace Sansho a The Real Meat Society, který z Ekofarmy Javorník Štítná nad Vláří odebírá mléčné výrobky. Sýry využívává ve svých repectech pro jejich kvalitu a jedinečnou chuť.

Ingredience: krkovička, BIO Sýr s bílou plísní, sůl, pepř, strouhanka

Postup: Krkovičku si nakrájíme na tenké plátky, lehce poklepeme, posolíme, opepříme a dovnitř zabalíme BIO Sýr s bílou plísní. Nakonec bombette lehce obalíme ve strouhance a hurá na grill.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

POKOJ v Městském divadle Mladá Boleslav aneb Kdo touží po věčném klidu a proč?

Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo minulý týden (12. 12. 2025) původní hru Kateřiny Krobové a Vandy Hybnerové s názvem Pokoj. Jedná se reality show, ve které se utkají osobnosti české historie o vymazání z našeho společného hard disku a otevřou bouřlivou debatu, kdo si onen věčný pokoj zaslouží.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Nejděsivější videohra všech dob se vrací na filmová plátna, SilentHilla jeho ikonická monstra znovu ožívají

Filmové zpracování kultovní hororové franšízy je zpět! A napjatě očekávaný návrat do postapokalyptického pekla i labyrintu vlastních nočních můr bude ještě děsivější a trýznivější. Když James obdrží tajemný dopis od své ztracené lásky Mary, táhne ho to zpět do SilentHill. Město, jak ho oba znali, se ale změnilo. Propadlo se do temnoty. James se tak musí při pátrání po Mary postavit nejen ikonickým stvůrám, ale i svým vlastním démonům, což ho dohání až na pokraj šílenství. Strach a smrt jsou všudypřítomné. Představa, že ztratí lásku svého života, je ale ještě hrozivější.Filmová adaptace druhého dílu herní sérieSilentHill, který magazín Time zařadil mezi stovku nejlepších videoher všech dob, bude v českých kinech k vidění od 22. ledna 2026 s podtitulem Noční můry.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.