27. listopadu 2025, svátek má Xenie
Někdy se zdá, že člověk a živoucí příroda jsou dva neslučitelné světy. Kde jsou lidé, tam bývá přírody pomálu. Jsou ale místa, kde se daří s přírodou spolupracovat. „Když něco krajině bereme, musíme jí také něco vrátit, jinak to nejde,“ říkává Josef Tománek, jednatel Ekofarmy Javorník.

Takto museli hospodařit i naši předci – starat se, aby půda byla živá, protože pak plodila kvalitní produkty po dlouhá léta. Když je v půdě život, rostou z ní životodárné plodiny. "Je to sice velmi náročné, jak na práci, tak na neustálé kontroly kvality, ale už bych se ke konvenčnímu zemědělství nikdy nevrátil, protože na vlastní oči vidím, jak je používání chemie v přírodě škodlivé, jak tlak na výkon ubližuje nejen krajině a živočichům, ale také následně i samotným lidem," přiznává Josef Tománek, který v minulosti pracoval v běžném zemědělském podniku, ale nyní se již věnuje pouze ekozemědělství.

Postupně se mu v nádherné krajině CHKO Bílé Karpaty podařilo vybudovat soběstačný ucelený zemědělský komplex. Součástí je 1750 hektarů obhospodařované zemědělské půdy, z čehož je 40 hektarů ovocných sadů. Zaměřuje se také na chov skotu, jehož celkové množství činí zhruba tisíc kusů (jde zejména o dojné krávy a býky na výkrm). "Vše v Ekofarmě Javorník má svůj smysl – na loukách se pasou krávy, jejichž mléko se ihned zpracovává ve farmářské mlékárně. Pasené a přirozeně chované krávy dávají mléko s výrazně lepším složením, dokonce ho často zvládnou pít i lidé, kteří mají problémy s konzumací mléka z intenzivních konvenčních chovů," poukazuje Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk s tím, že oproti klasické velkovýrobě biomléko obsahuje prokazatelně více bioaktivních látek a omega-3 polynenasycených mastných kyselin.

 

"Dnes už všichni víme, že je potřeba dbát na plnohodnotnou stravu. Rozdíl mezi plodinami pěstovanými pro co největší výnos a zisk na chemicky ošetřovaných a chemicky hnojených polích a plodinami z bio farem je markantní. Zásadní je fakt, že biomléko neobsahuje škodlivé zbytky chemických pesticidů, antibiotik, hormonů či stimulátorů růstu," zdůrazňuje.

Zdejší krávy se dožívají vysokého věku a dojí i 10 let. "Je to proto, že se nehoníme za maximálními výnosy. U nás nadojíme od jedné krávy zhruba 6 tisíc litrů mléka ročně, ale v konvenčních chovech dojí kráva i 10 tisíc litrů mléka za rok, což snižuje jak kvalitu mléka, tak také život dojnic."

Na polích Ekofarmy Javorník se pěstují krmné plodiny (ječmen, oves, luskoviny, vojtěška, jetel) ale i tržní (špalda). Dále také pohanka, koriandr a ostropestřec mariánský. "Právě cit pro krajinu, vhodné střídání plodin a správné hnojení chlévským hnojem jsou zárukou úrodné a živé půdy. Takto obhospodařovaná půda a na ní pěstované rostliny nepotřebují chemické ošetření. Je to sice náročnější na myšlení a mnohdy i fyzickou práci, ale konečným výsledkem je plnohodnotná zdravá potravina", vysvětluje jeden ze zakladatelů ekologického zemědělství Milan Drgáč. A nějaký ten kvítek v obilí není vůbec na škodu, jednak dává možnost přežít spoustě užitečných živočichů, ale také oživuje pohled na krajinu. Musíme však dbát na to, aby zastoupení těchto "doprovodných" rostlin výrazně nepřevyšovalo plodinu, kterou chceme sklízet.

Nosnou plodinou je pšenice špalda, což je původní, zatím málo prošlechtěná obilovina, ze které se v místní pekárně peče chleba, koláče a další dobroty. Veškeré produkty je možné koupit přímo ve farmářské prodejně ve Štítné nad Vláří nebo přes e-shop (JAVORNÍK-CZ s.r.o., eshop-ekofarmajavornik.cz), kde můžete také najít kompletní seznam obchodních partnerů, kteří s farmou spolupracují.

Péče o krajinu se místním obyvatelům vyplácí – ubývá erozí i záplavových oblastí, pole a louky jsou rozmanité, v krajinotvorných sadech je možné ochutnat původní odrůdy ovoce a případně si ve farmářské pálenici vypálit slivovici.

"Zdravá krajina, zdravá půda, zdravá zvířata, zdraví lidé - vše spolu souvisí," shodují se ekozemědělci a věří, že stále více lidí bude při výběru potravin dbát na jejich složení a kvalitu.

RECEPT - BOMBETTE

Tip na recept nám poskytl fenoménem pražské gastronomické scény Paul Day - majitel restaurace Sansho a The Real Meat Society, který z Ekofarmy Javorník Štítná nad Vláří odebírá mléčné výrobky. Sýry využívává ve svých repectech pro jejich kvalitu a jedinečnou chuť.

Ingredience: krkovička, BIO Sýr s bílou plísní, sůl, pepř, strouhanka

Postup: Krkovičku si nakrájíme na tenké plátky, lehce poklepeme, posolíme, opepříme a dovnitř zabalíme BIO Sýr s bílou plísní. Nakonec bombette lehce obalíme ve strouhance a hurá na grill.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Skyshowtime představuje upoutávku k novému seriálu Marshals: A Yellowstone Story (Marshals: Příběh z Yellowstonu)

SkyShowtime dnes zveřejnila upoutávku na nejnovější spin-off seriálu Yellowstone s názvem Marshals: (Marshals: Příběh z Yellowstonu) od Taylora Sheridana, nominovaného na Oscara®

Zámek Dobříš ožije 6. prosince vánočním trhem a doprovodným kulturním programem

Vlídná a pohodová adventní atmosféra patří už řadu let k vánočnímu trhu na zámku Dobříš. Tradiční akce pod záštitou paní Livie Colloredo-Mannsfeldové se letos uskuteční v sobotu 6. prosince 2025 od 11 do 19 hodin a nabídne několik novinek i hudební a taneční vystoupení.

Splněný sen: nedosažitelný hitmaker Calvin Harris poprvé přijede na Beats for Love

Největší festival elektronické taneční hudby v srdci Evropy odhalil další světovou megastar, která vystoupí na 12. ročníku této oslavy tance a hudby pod širým nebem. Organizátoři letos kromě headlinerů představují i řadu vylepšení a novinek, které posunou Beats for Love o další krok a dále tím vylepšují jeho postavení na mapě nezapomenutelných světových kulturních eventů. Na své si navíc letos přijdou i fanoušci, kteří chtějí kousek Beats for Love darovat svým blízkým pod stromeček.

Dárek na poslední chvíli? Věnujte lásku, která nezná věk ani hranice

V předvánočním shonu často hledáme něco víc než jen věci zabalené v papíru. Hledáme zážitek, emoci, okamžik, který zůstane. A právě takovým dárkem může být vstupenka nebo dárkový voucher do Nové Spirály – legendárního pražského multižánrového prostoru, který po svém znovuotevření opět ožívá výjimečnými inscenacemi.

Lukáš Dvořák: Nová kniha, která odhaluje krásu nahoty s duší

„Nahota pro mě není provokací, ale pravdou o člověku.“ Tři roky práce, 75 projektů, 324 stran a výsledek, který bere dech. Fotograf Lukáš Dvořák právě vydal svou třetí knihu, v níž zachycuje ženskou krásu s elegancí, respektem a duší. Jeho snímky nejsou provokací, ale poctou přirozenosti, síle a křehkosti zároveň.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.