Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. října 2021, svátek má Erik

Byznys

Gastro
Byznys

World of Chilli: WOCHutnejte to nejlepší

Jednoho silvestrovského večera si dvě kamarádky - Hana Polanská a Alena Doležalová - před mnoha lety, posilněny lahví šampaňského, omylem objednaly namísto dvaceti chilli semínek sto krát větší várku. A to si původně chtěly vypěstovat jen něco málo pro sebe. A tak je zasely na parapetu, pak si musely pořídit malý skleník, aby se to takzvaně "někam vešlo" a dnes si pronajímají na Moravě řadu fóliovníků, kde ročně sklidí až tři tuny papriček.

Nové vydání


Tipy na večírky: Ta nejlepší místa, kde můžete zakončit rok 2021

Dva měsíce jsme (konečně) mohli popíjet s přáteli na zahradních oslavách nebo se jen tak toulat přírodou. Máme tu podzim a s ním je třeba znovu začít pracovat na 100%. Není to nic, co bychom vyloženě vyhledávali, ale vydělávat se musí. Práce ale ještě nutně neznamená, že nebude zábava. Je potřeba ventil a na to jsou ideální firemní večírky.

TOMI SUSHI: Japonské speciality u náplavky

Přímo u náplavky na Rašínově nábřeží nově najdete sushi bar nabízející lahodné japonské speciality. Otevření TOMI SUSHI bylo podle majitelů splněním dlouholetého snu. O tom, jak má chutnat správně připravené sushi, jak je složité sehnat v Česku kvalitní a čerstvé mořské ryby či o úskalích spojených s budováním nového podniku v pandemické době, jsme mluvili s šéfkuchařem Tomášem Šťovíčkem.

Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Malebné vinařství Kacetl ležící v obci Mackovice na Znojemsku je charakteristické svým přírodním přístupem k vínu a jeho šetrnou výrobou i pěstováním. Majitel Michal Kacetl se pro Pragmoon.cz rozpovídal o technologických postupech při výrobě lahodného moku, lásce ke koním nebo třeba o tom, co ho vlastně k profesi vinaře přivedlo.

Třený česnek: Ať má vaření říz!

Ve firmě Třený česnek se rozhodli dostat do restaurací, jídelen a především na váš stůl co nejvíce kvalitního česneku. Česnek pochází z malého rodinného hospodářství nedaleko Dvora Králové nad Labem a je opravdu poctivý.

Jiří Burian o svém alter egu: Hodně lidí překvapí, kam Kapitán Demo směřuje Požadavky Kapitána Demo jsou často nesplnitelné

"Já, já vás mám rád, i když mě už trošku začínáte s*át", zpívá ve svém asi nejznámějším hitu Zlatíčka, jenž má na internetu přes 15,5 milionu zhlédnutí, Kapitán Demo. Tomuto showmanovi, jemuž nyní vyjde již čtvrté album s všeříkajícím názvem »Mistr světa všeho« a jehož nelze díky kontroverzní vizáži přehlédnout, vdechl život hudebně nadaný Jiří Burian, který ho pojal za své alter ego. Jak vlastně stvořitel objemného milovníka luxusu žije, co mají tito dva společného, a co se svým druhým já plánuje do budoucna?
Reklama

FACEBOOK

INSTAGRAM

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jedinečný filmový svátek v prostředí lázeňského města. Filmy z celého světa soutěží v několika kategoriích a jsou hodnoceny jak odbornou, tak i diváckou porotou.

Maruška Veg: Lidé častěji volí rostlinné alternativy

Veganství a hledání neživočišných alternativ v jídle je velký trend posledních let. Food influencerka Marie Donajová se již šest let stravuje vegansky a desetitisíce lidí svými jednoduchými recepty na sociálních sítí inspiruje k hledání dokonalé chuti bez špetky masa.
Reklama
reklama

11. ročník Fotograf Festivalu s tématem Pozemšťané*ky

Všichni jsme pozemšťané a pozemšťanky, a jako takové by nás měly zajímat klimatické změny. Jedenáctý Fotograf Festival se zaměří na téma, které bylo vlivem pandemie koronaviru upozaděno a přitom již několik desítek let doslova žadoní o naši pozornost. Kurátor festivalu Lukáš Likavčan sleduje, jakým způsobem klimatické změny vnímají lidé mimo obor současné vědy. Během šesti týdnů festival nabídne 13 výstav a intervencí do veřejného prostoru, doprovodný program formou přednášek, projekcí či open call pro středoškoláky. Festival rovněž využije své dlouholeté mezinárodní kontakty a uspořádá tzv. Portfolio review, v rámci něhož budou vybraní čeští umělci prezentovat svoji tvorbu významným zahraničním tvůrcům a teoretikům.

Pavel Křížek: Pod zbytečným úhynem zvířat je podepsaná lidská lhostejnost

Zachránil tisíce zvířecích životů, donutil energetické společnosti proinvestovat miliardy, uspořádal morbidní výstavu v Národním muzeu. Podnikatel roku v neziskové sféře nositel řady prestižních oceněních tady i v zahraničí. Pavel Křížek, původem truhlář, dnes nadšený ornitolog, zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti Ochrany fauny ČR.

Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Značka Johannes Cyder pochází z Tábora a svým "tvrdým" názvem se odkazuje na tradiční staroanglickou školu ciderů, kdy se to ještě oblíbené jablečné víno popisovalo slovem "cyder".

ČTĚTE DÁLE

AJEM karamel: Chceme dělat lidem sladký život

Jeden by řekl, že v době pandemie se lidé budou bát cokoli nového takzvaně rozjíždět. Káťa se Standou to však viděli jinak a vznikl AJEM Karamel.

Vydejte se do Křišťálového údolí

V rámci Křišťálového údolí (Crystal Valley) mají turisté v Libereckém kraji jedinečnou možnost navštívit sklářské a bižuterní podniky i místní muzea. K poznávání Křišťálového údolí vám navíc letos v létě stačí jediná vstupenka.

Vinařství Klučov: Navazujeme na tradici ze 14. století

Dobré nápady někdy vznikají souhrou náhod a takový je i příběh Vinařství Klučov. Vinařka Klára Šinková se svěřila, že k výrobě vína je s manželem přivedlo objevení dávno zapomenuté historie středočeského Klučova, kde se vyrábělo již ve 14. století. Tehdy ho do Čech dovezl sám Otec vlasti Karel IV.!

Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Jeho rodina se věnuje vínu už od roku 1938 a stále se jedná o dokonalou vášeň. Jan Cícha se již 17 let stará o rodinné vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem a v současnosti finišuje výstavbu nového komplexu Konopný kopec. Jaké víno by našim čtenářům doporučil na léto a mnohem více se dozvíte s našem rozhovoru.

Rozhovor s CODE REBELS - kurzy pro děti a moderní technologie

Přibližují dětem svět moderní technologie. Umožňují jim stát se aktivním uživatelem namísto otrokem digitální doby. S CODE REBELS děti získají hlubší povědomí, přehled a znalosti v oblasti technologií. A co nám vše pověděli o svém projektu a jak vidím aktuální situaci v online prostředí?

Budvar 33: První hořký ležák z národního pivovaru

Národní pivovar Budějovický Budvar své nejnovější pivo, hořký ležák Budvar 33, sice představil už před dvěma lety, ale jen na pípách v hospodách a restauracích. S ohledem na pozitivní ohlasy a poptávku konzumentů se pak pivovar rozhodl začít stáčet Budvar 33 i do lahví a plechovek. Tím ale Budvar s novinkami nekončí, mimo jiné také inovuje etikety všech svých piv.