21. prosince 2025, svátek má Natálie
Rozhovor se Stanislavem Popelou ml. z Vinařství Popela Perná

Rozhovor se Stanislavem Popelou ml. z Vinařství Popela Perná

Jak tomu tak bývá vinařství si zakládá na svém původu, rodinné tradici, respektu k tradičním hodnotám a lokalitě. A o všech těchto hodnotách jsme si promluvili se Stanislavem Popelou ml. z Vinařství Popela Perná. Co nám řekl o historii jejich vinařství a o této době pro vinaře? To vše se dozvíte v našem rozhovoru.

articles/20210406091608--_210.jpg

Proveďte nás po vinici a představte nám Vaše vinařství.

Naše vinařství vzniklo v roce 1994 a zakládali ho moji rodiče. Oba pochází z Jižní Moravy resp. z Perné a vedlejších Bavor. Vzpomínám si jako kluk, když jsme začínali, museli jsme po škole do vinohradu vynášet ostříhanou révu a na podzim při vinobraní chodit na sběr hroznů.

Nedávno jste vybudovali nově Vinařský dům. K čemu všemu dům slouží?

Vinařský dům byl dlouhodobá vize našeho vinařství, kterou jsme v roce 2019 dokončili a zrealizovali. Původně stojí na místě, kde byl starý vesnický zdobený dům postavený v roce 1890. Celá stavba je nová. Zachován zůstal přední štít ve vídeňském neoklasicistním stylu a vstupní vyřezávané dveře. Dům je multifunkční a slouží jako degustační a gastronomické prostory, dále je zde ubytování a v zadní části stavby prodejní a skladovací prostory pro víno. Celý tento koncept jsme pojali ve stylu místní zdejší lokality a ,,terroir“ Pálavy.

articles/20210406091608--_03.jpg

Je náročné mít rodinnou firmu? Nenarušuje práce osobní vztahy?

Vedení každé větší vinařské firmy je náročné. Důležitý je management, předávání zkušeností a vzájemný respekt. Narušení osobních vztahů nevnímám, spíše naopak nás vinařství spojuje jak v úzkém, tak i v širším rodinném kruhu.

Má vaše rodina vinařské kořeny?

Vinařství v naší rodině bylo vždy předáváno. Prarodiče přišli na Mikulovsko ve čtyřicátých letech minulého století po osídlování příhraničních oblastí a tady začaly kořeny vinařství v naší rodině. Rodiče poté v roce 1994 realizovali plán vybudovat vinařství.

articles/20210406091609-22.jpg

Co Vás na vinařství baví?

Vinařství pro nás znamená především nezaměnitelnou hodnotu, tradici a rodinné pouto. Je to ,,živý komplexní organismus“, o který se musíte s pečlivostí starat a výsledky této práce nás motivují k dalšímu posunu a zdokonalování.

articles/20210406091609-20.jpg 

Na kolika hektarech hospodaříte?

V současné době na 24 hektarů s plánem dalšího vývoje a výsadby nových vinic. Výsadba bude zahrnovat především odrůdy s vysokým potenciálem k naší lokaci jako např. Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský.

articles/20210406091610-12065766_10153667094164500_9151272945911527909_n.jpg 

Kde si člověk může zakoupit vaše víno?

Možnost zakoupení je přímou cestou ve Vinařství, případně v rámci distribuce do vinoték a obchodů s vínem plošně po celé republice. Dodáváme  také do vybraných restaurací. Spolupracujeme s partnerskými e-shopy a v květnu tohoto roku otevíráme vlastní internetový obchod.

articles/20210406110443-image00017.jpg

K jakým příležitostem doporučíte Vaše vína?

Příležitostí je mnoho, kdy se víno dá ochutnávat a pít. Motto mého otce, jakožto zakladatele firmy zní: ,,Naším cílem je, aby se víno z naší produkce stalo příjemným zážitkem, který bude přinášet radost a potěšení do Vašeho každodenního života.“ A proto si myslím, že se vždy najde příjemná a něčím významná událost, kdy lze naše vína ochutnat.

articles/20210406091512-web_400x850px-3682.jpg

Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Kombinací vína a jídla je nesčetné množství a vyžaduje i jistou kreativitu. Převážně se držíme jistého pravidla, že by se chutě neměli mezi sebou přebíjet, a naopak se příjemně doplňovat k vytvoření nezaměnitelné komplexnosti.

Na jaký ročník jste opravdu hrdý?

Každý ročník byl v něčem výjimečný, ale pokud mám být konkrétní, tak na ročník 2019. Po všech stránkách to byl jeden z nejlepších ročníků na kvalitu hroznů, skvělého komplexního vína a pro nás osobně jistým mezníkem vzhledem k vybudování vinařského domu.

articles/20210406091512-web_400x850px-4154.jpg

Kam se bude Vaše vinařství ubírat? Jaké jsou Vaše plány a sny do budoucna? 

Určitě bychom chtěli firmu budovat a nadále zdokonalovat v rámci vinohradnických, vinařských postupů a moderních trendů, které mají jednoznačný vliv na kvalitu produkovaných vín. Tyto vína máme v plánu přihlašovat do prestižních národních i významných světových soutěží. Dále bychom se chtěli posunout i strany odbytu vín jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni.

Jak se aktuální situace projevila v životě jihomoravských vinařů?

Jistě negativně záleží, na jaký typ klientely vinařství bylo zaměřeno. Gastronomie v podstatě stála a je znatelné, že privátní klientela vinařský trh významně podržela. Většina prodeje se přesunula na online obchodování.

articles/20210406091610-web_400x850px-4151.jpg

Můžeme se těšit na vinařské speciality? Nebo se prozatím budete držet tradičních odrůd a výroby vína?

Jsme konvenční vinařství s letitou tradicí, tzn. že tradiční odrůdy si určitě ponecháme. Co se týče další výroby, minulý rok jsme rozšířili nabídku o vína typu cuvée zasazených do již zmíněného konceptu terroir. Letošní rok máme v plánu rozšířit o sekty. Další vize bude výroba vín v betonových tancích a oranžových vín (vína z bílých odrůd s delší macerací).

Jaký máte názor na aktuální trendy. Např. na ovocná vína, medová vína apod.

Je v podstatě na každém výrobci, jak uchopí svou strategii marketingu. Co se týče ovocných vín a medových vín, nezaměňoval bych tyto trendy s výrobou vína z hroznů révy vinné.

www.popela.cz

+420 519 517 117

+420 724 265 365

vinarstvi@popela.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

POKOJ v Městském divadle Mladá Boleslav aneb Kdo touží po věčném klidu a proč?

Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo minulý týden (12. 12. 2025) původní hru Kateřiny Krobové a Vandy Hybnerové s názvem Pokoj. Jedná se reality show, ve které se utkají osobnosti české historie o vymazání z našeho společného hard disku a otevřou bouřlivou debatu, kdo si onen věčný pokoj zaslouží.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Nejděsivější videohra všech dob se vrací na filmová plátna, SilentHilla jeho ikonická monstra znovu ožívají

Filmové zpracování kultovní hororové franšízy je zpět! A napjatě očekávaný návrat do postapokalyptického pekla i labyrintu vlastních nočních můr bude ještě děsivější a trýznivější. Když James obdrží tajemný dopis od své ztracené lásky Mary, táhne ho to zpět do SilentHill. Město, jak ho oba znali, se ale změnilo. Propadlo se do temnoty. James se tak musí při pátrání po Mary postavit nejen ikonickým stvůrám, ale i svým vlastním démonům, což ho dohání až na pokraj šílenství. Strach a smrt jsou všudypřítomné. Představa, že ztratí lásku svého života, je ale ještě hrozivější.Filmová adaptace druhého dílu herní sérieSilentHill, který magazín Time zařadil mezi stovku nejlepších videoher všech dob, bude v českých kinech k vidění od 22. ledna 2026 s podtitulem Noční můry.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.