17. září 2025, svátek má Naděžda
Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Jeho rodina se věnuje vínu už od roku 1938 a stále se jedná o dokonalou vášeň. Jan Cícha se již 17 let stará o rodinné vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem a v současnosti finišuje výstavbu nového komplexu Konopný kopec. Jaké víno by našim čtenářům doporučil na léto a mnohem více se dozvíte s našem rozhovoru.

Jak jste se k výrobě vína dostal?

V naší rodině se vinařské řemeslo dědí po generace. Můj otec dělal v místním družstvu, a v roce 1992 založil vinařství, čímž navázal na dávnou rodinnou tradici datující se až do předválečeného období. Jsem z pěti dětí, ale jako jediný jsem na tátovu práci navázal, pro mě je víno vášní.  vedu Vystudoval jsem vinařskou školu ve Valticích a již sedmnáct let vinařství v nádherné Blatnici pod svatým Antonínkem vedu.

Je něčím tato oblast specifická? 

Máme asi sedm hektarů vlastních vinic, které dále zpracováváme a vyrábíme z nich asi 40 tisíc litrů vína ročně. Nejvíce se v Blatnic pod svatým Antonínkem daří Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému a Chardonay. Vína rostou v terroir s těžkými jílovitými půdami a výběhy kamenného podloží. Jižní svahy, minimum srážek a tzv. halné fény (teplé větry) ze slovenské strany Bílých Karpat dávaly od pradávna vína výjimečné kvality. Již od dob Karla IV se Blatnici přezdívá „moravské Burgundsko“.

Jaká vína jdou teď u vás nejvíce na dračku?

Nyní samozřejmě nejvíce bílá suchá vína, případně i svěží růžová. Já osobně sáhnu nejčastěji po suchém rýňáku, jindy třeba ale i po polosladském muscarisu, nejsem zaměřený striktně  třeba jen na suchá vína. Ale opravdu záleží na náladě a příležitosti, ke každé se hodí něco trošku jiného.

Co vás teď zaměstnává?

Kromě starostí o vinohrad a výroby vína teď aktuálně dokončujeme první etapu vinařství Konopný kopec. Do konce léta dokončíme veškerou výrobu, degustační místnost a venkovní zastřešený areál pro cca 100 -150 lidí. Pak bude následovat výstavba restaurace s venkovní terasou. Součástí bude i ubytování pro 56 lidí.

Kde můžou lidé vaše víno ochutnat?

Jednou z možností je samozřejmě náš e-shop. Máme i klasickou blatnickou búdu z roku 1808. Je to příjemné prostředí, ale samozřejmě nás zatím limituje omezená kapacita do přibližně 20 lidí. Je to však krásné místo s historií typickou pro Blatnici. Nabízíme zde i tři různé druhy klasických řízených degustací. V rámci nich ochutnají osm až dvanáct vzorků našich vín a samozřejmě výborné speciality od místních řezníků, pekařů a dobroty blatnické mlékárny. Mimo naši nabídku se samozřejmě vždy se zákazníkem rádi dohodneme na konkrétních požadavcích. A taky na různých vinařských akcí po celé České republice ( vinné slavnosti Olomouc, vinobraní Kuks, slavnosti vína Týn nad Vltavou atd.).

Za čím lidé do Blatnice jezdí?

Naše oblast je samozřejmě známá vínem, ale když pominu tohle, tak samozřejmě poutní místo svatý Antonínek. Lidé také cestují na nedaleký Baťův kanál. Delší výlety se dají podniknout i na zámek Buchlovice, hrad Buchlov či na vrchol Velké Javořiny na česko-slovenské hranici. Blatnice je úžasné místo pro dovolenou. Rádi zprostředkujeme i ubytování, a do budoucna lidi uvítáme také ve vznikajicím komplexu vinařství Konopný kopec.

Kontakt

Vinařství Konopný kopec s.r.o.

Blatnice pod Svatým Antonínkem 864, 696 71

IČO: 07900163

e-mail: vinarstvi@konopnykopec.cz

web: ZDE

Vinařství Jan Cícha

Blatnice pod Svatým Antonínkem 360, 696 71

e-mail: jancicha@viniblat.cz

web: ZDE                                                                                                         

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

LÁSKKKA!

Pražské Švandovo divadlo nově uvádí mysteriózní western s patřičně černým humorem o dosti zvrácené lásce k vlasti a tradiční rodině… Jsou městečka, kde zkrátka není dobré být po západu slunce.

Bricks: restaurace s historií i výhledem

Na malebném břehu Vltavy, jen pár kroků od Karlova mostu i Pražského hradu, se nachází restaurace s nezaměnitelnou atmosférou Bricks restaurant – Hergetova Cihelna. Vychutnáte si zde Prahu z unikátní perspektivy!
Reklama
reklama

U Tří Zlatých Hvězd – kouzelné místo pro vánoční večírky v srdci Prahy

Restaurace U Tří Zlatých Hvězd na Malostranském náměstí patří mezi nejzajímavější místa v centru Prahy, která jsou ideální pro uspořádání vánočních večírků i soukromých oslav. Spojuje historické kouzlo Malé Strany s moderním servisem a bohatou nabídkou zábavy.

Pec pod Sněžkou: Stylové místo pro firemní setkání, teambuilding i relax

Když se propojí pracovní soustředění s horským klidem a dobrým jídlem, vzniká ideální prostor pro firemní akce, které mají skutečný smysl. Pec pod Sněžkou nabízí rozmanité možnosti pro teambuildingy, školení, workshopy i neformální setkání – a to v ubytovacích a gastronomických provozech, které myslí na každý detail

KDYŽ HISTORIE OŽÍVÁ V TANCI

Tanec nás fascinuje už od nepaměti. Je to přirozený projev člověka, který provází lidskou společnost od pravěku až po dnešek. Tanec není jen pohyb, je to řeč beze slov. Může být oslavou radosti, projevem víry, součástí slavností, ale také prostým potěšením ze setkávání s druhými. Postupem času se z něj stalo i umění, které dokáže vyjádřit krásu a emoce tam, kde slova nestačí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.