23. prosince 2025, svátek má Vlasta
Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Jeho rodina se věnuje vínu už od roku 1938 a stále se jedná o dokonalou vášeň. Jan Cícha se již 17 let stará o rodinné vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem a v současnosti finišuje výstavbu nového komplexu Konopný kopec. Jaké víno by našim čtenářům doporučil na léto a mnohem více se dozvíte s našem rozhovoru.

Jak jste se k výrobě vína dostal?

V naší rodině se vinařské řemeslo dědí po generace. Můj otec dělal v místním družstvu, a v roce 1992 založil vinařství, čímž navázal na dávnou rodinnou tradici datující se až do předválečeného období. Jsem z pěti dětí, ale jako jediný jsem na tátovu práci navázal, pro mě je víno vášní.  vedu Vystudoval jsem vinařskou školu ve Valticích a již sedmnáct let vinařství v nádherné Blatnici pod svatým Antonínkem vedu.

Je něčím tato oblast specifická? 

Máme asi sedm hektarů vlastních vinic, které dále zpracováváme a vyrábíme z nich asi 40 tisíc litrů vína ročně. Nejvíce se v Blatnic pod svatým Antonínkem daří Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému a Chardonay. Vína rostou v terroir s těžkými jílovitými půdami a výběhy kamenného podloží. Jižní svahy, minimum srážek a tzv. halné fény (teplé větry) ze slovenské strany Bílých Karpat dávaly od pradávna vína výjimečné kvality. Již od dob Karla IV se Blatnici přezdívá „moravské Burgundsko“.

Jaká vína jdou teď u vás nejvíce na dračku?

Nyní samozřejmě nejvíce bílá suchá vína, případně i svěží růžová. Já osobně sáhnu nejčastěji po suchém rýňáku, jindy třeba ale i po polosladském muscarisu, nejsem zaměřený striktně  třeba jen na suchá vína. Ale opravdu záleží na náladě a příležitosti, ke každé se hodí něco trošku jiného.

Co vás teď zaměstnává?

Kromě starostí o vinohrad a výroby vína teď aktuálně dokončujeme první etapu vinařství Konopný kopec. Do konce léta dokončíme veškerou výrobu, degustační místnost a venkovní zastřešený areál pro cca 100 -150 lidí. Pak bude následovat výstavba restaurace s venkovní terasou. Součástí bude i ubytování pro 56 lidí.

Kde můžou lidé vaše víno ochutnat?

Jednou z možností je samozřejmě náš e-shop. Máme i klasickou blatnickou búdu z roku 1808. Je to příjemné prostředí, ale samozřejmě nás zatím limituje omezená kapacita do přibližně 20 lidí. Je to však krásné místo s historií typickou pro Blatnici. Nabízíme zde i tři různé druhy klasických řízených degustací. V rámci nich ochutnají osm až dvanáct vzorků našich vín a samozřejmě výborné speciality od místních řezníků, pekařů a dobroty blatnické mlékárny. Mimo naši nabídku se samozřejmě vždy se zákazníkem rádi dohodneme na konkrétních požadavcích. A taky na různých vinařských akcí po celé České republice ( vinné slavnosti Olomouc, vinobraní Kuks, slavnosti vína Týn nad Vltavou atd.).

Za čím lidé do Blatnice jezdí?

Naše oblast je samozřejmě známá vínem, ale když pominu tohle, tak samozřejmě poutní místo svatý Antonínek. Lidé také cestují na nedaleký Baťův kanál. Delší výlety se dají podniknout i na zámek Buchlovice, hrad Buchlov či na vrchol Velké Javořiny na česko-slovenské hranici. Blatnice je úžasné místo pro dovolenou. Rádi zprostředkujeme i ubytování, a do budoucna lidi uvítáme také ve vznikajicím komplexu vinařství Konopný kopec.

Kontakt

Vinařství Konopný kopec s.r.o.

Blatnice pod Svatým Antonínkem 864, 696 71

IČO: 07900163

e-mail: vinarstvi@konopnykopec.cz

web: ZDE

Vinařství Jan Cícha

Blatnice pod Svatým Antonínkem 360, 696 71

e-mail: jancicha@viniblat.cz

web: ZDE                                                                                                         

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

POKOJ v Městském divadle Mladá Boleslav aneb Kdo touží po věčném klidu a proč?

Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo minulý týden (12. 12. 2025) původní hru Kateřiny Krobové a Vandy Hybnerové s názvem Pokoj. Jedná se reality show, ve které se utkají osobnosti české historie o vymazání z našeho společného hard disku a otevřou bouřlivou debatu, kdo si onen věčný pokoj zaslouží.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Nejděsivější videohra všech dob se vrací na filmová plátna, SilentHilla jeho ikonická monstra znovu ožívají

Filmové zpracování kultovní hororové franšízy je zpět! A napjatě očekávaný návrat do postapokalyptického pekla i labyrintu vlastních nočních můr bude ještě děsivější a trýznivější. Když James obdrží tajemný dopis od své ztracené lásky Mary, táhne ho to zpět do SilentHill. Město, jak ho oba znali, se ale změnilo. Propadlo se do temnoty. James se tak musí při pátrání po Mary postavit nejen ikonickým stvůrám, ale i svým vlastním démonům, což ho dohání až na pokraj šílenství. Strach a smrt jsou všudypřítomné. Představa, že ztratí lásku svého života, je ale ještě hrozivější.Filmová adaptace druhého dílu herní sérieSilentHill, který magazín Time zařadil mezi stovku nejlepších videoher všech dob, bude v českých kinech k vidění od 22. ledna 2026 s podtitulem Noční můry.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.