Jan Cícha: Víno je naše dědictví

Publikováno 23.06.2021
Jeho rodina se věnuje vínu už od roku 1938 a stále se jedná o dokonalou vášeň. Jan Cícha se již 17 let stará o rodinné vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem a v současnosti finišuje výstavbu nového komplexu Konopný kopec. Jaké víno by našim čtenářům doporučil na léto a mnohem více se dozvíte s našem rozhovoru.

Jak jste se k výrobě vína dostal?

V naší rodině se vinařské řemeslo dědí po generace. Můj otec dělal v místním družstvu, a v roce 1992 založil vinařství, čímž navázal na dávnou rodinnou tradici datující se až do předválečeného období. Jsem z pěti dětí, ale jako jediný jsem na tátovu práci navázal, pro mě je víno vášní.  vedu Vystudoval jsem vinařskou školu ve Valticích a již sedmnáct let vinařství v nádherné Blatnici pod svatým Antonínkem vedu.

Je něčím tato oblast specifická? 

Máme asi sedm hektarů vlastních vinic, které dále zpracováváme a vyrábíme z nich asi 40 tisíc litrů vína ročně. Nejvíce se v Blatnic pod svatým Antonínkem daří Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému a Chardonay. Vína rostou v terroir s těžkými jílovitými půdami a výběhy kamenného podloží. Jižní svahy, minimum srážek a tzv. halné fény (teplé větry) ze slovenské strany Bílých Karpat dávaly od pradávna vína výjimečné kvality. Již od dob Karla IV se Blatnici přezdívá „moravské Burgundsko“.

Jaká vína jdou teď u vás nejvíce na dračku?

Nyní samozřejmě nejvíce bílá suchá vína, případně i svěží růžová. Já osobně sáhnu nejčastěji po suchém rýňáku, jindy třeba ale i po polosladském muscarisu, nejsem zaměřený striktně  třeba jen na suchá vína. Ale opravdu záleží na náladě a příležitosti, ke každé se hodí něco trošku jiného.

Co vás teď zaměstnává?

Kromě starostí o vinohrad a výroby vína teď aktuálně dokončujeme první etapu vinařství Konopný kopec. Do konce léta dokončíme veškerou výrobu, degustační místnost a venkovní zastřešený areál pro cca 100 -150 lidí. Pak bude následovat výstavba restaurace s venkovní terasou. Součástí bude i ubytování pro 56 lidí.

Kde můžou lidé vaše víno ochutnat?

Jednou z možností je samozřejmě náš e-shop. Máme i klasickou blatnickou búdu z roku 1808. Je to příjemné prostředí, ale samozřejmě nás zatím limituje omezená kapacita do přibližně 20 lidí. Je to však krásné místo s historií typickou pro Blatnici. Nabízíme zde i tři různé druhy klasických řízených degustací. V rámci nich ochutnají osm až dvanáct vzorků našich vín a samozřejmě výborné speciality od místních řezníků, pekařů a dobroty blatnické mlékárny. Mimo naši nabídku se samozřejmě vždy se zákazníkem rádi dohodneme na konkrétních požadavcích. A taky na různých vinařských akcí po celé České republice ( vinné slavnosti Olomouc, vinobraní Kuks, slavnosti vína Týn nad Vltavou atd.).

Za čím lidé do Blatnice jezdí?

Naše oblast je samozřejmě známá vínem, ale když pominu tohle, tak samozřejmě poutní místo svatý Antonínek. Lidé také cestují na nedaleký Baťův kanál. Delší výlety se dají podniknout i na zámek Buchlovice, hrad Buchlov či na vrchol Velké Javořiny na česko-slovenské hranici. Blatnice je úžasné místo pro dovolenou. Rádi zprostředkujeme i ubytování, a do budoucna lidi uvítáme také ve vznikajicím komplexu vinařství Konopný kopec.

Kontakt

Vinařství Konopný kopec s.r.o.

Blatnice pod Svatým Antonínkem 864, 696 71

IČO: 07900163

e-mail: vinarstvi@konopnykopec.cz

web: ZDE

Vinařství Jan Cícha

Blatnice pod Svatým Antonínkem 360, 696 71

e-mail: jancicha@viniblat.cz

web: ZDE