16. prosince 2025, svátek má Albína
Třený česnek: Ať má vaření říz!

Třený česnek: Ať má vaření říz!

Ve firmě Třený česnek se rozhodli dostat do restaurací, jídelen a především na váš stůl co nejvíce kvalitního česneku. Česnek pochází z malého rodinného hospodářství nedaleko Dvora Králové nad Labem a je opravdu poctivý.

Že se kuchyně bez česneku neobejde, o tom se netřeba dohadovat. Ne každý ovšem ví, jak s ním správně pracovat. Co takhle ušetřit si při vaření pořádný kus práce a času tím, že sáhnete po kvalitním česneku, kde už někdo "to nejhorší" udělal za vás? Usnadní vám přípravu oblíbených jídel a dodá jim pořádný říz – je totiž z odrůdy Havran. Řeč je o značce Třený česnek, která pochází z malého rodinného hospodářství nedaleko Dvora Králové nad Labem.

Ladislav Chmelík a Vladimír Modrý zde česnek pěstují již 4 roky a to výhradně na vlastních polích, kde mají ty nejlepší podmínky k tomu, aby byl jejich česnek chuťově ostrý a silný. Původně své výrobky dodávali do stravovacích provozů a menších regionálních obchodů. Po příchodu první vlny koronakrize se ale v důsledku uzavření stravovacích provozů a restaurací snížila poptávka o více jak 90 %. V listopadu 2020, kdy sázeli 2 ha česneku na sezonu 2021, tak najednou pánové zjistili, že mají na skladě více jak 1 tunu česneku, která jim zbyla po omezení poptávky. Namísto toho, aby se vzdali, rozhodli se otevřít e-shop a dostat své výrobky mezi běžné zákazníky.

Můžeme to nazvat štěstím v neštěstí. Na našem trhu se většinou prodávají česnekové pasty, které obsahují až 10 % soli. Pokud česnek používáte při vaření až na závěr, aby neztratil svoji ostrost a blahodárné účinky, většinou si touto pastou váš oblíbený pokrm přesolíte a jídlo ostré, jako čerstvě utřený česnek, který vám zouvá boty, rozhodně nebude. V Třeném česneku sůl naopak nenajdete, zato obsahuje kapku bodlákového oleje. Ten je za studena lisovaný ze semen světlice barvířské a používá se ve studené kuchyni a do hotových teplých pokrmů. Pro svůj vysoký obsah vícenásobně nenasycených mastných kyselin patří k velmi kvalitním jedlým olejům a zároveň je významným zdrojem vitaminu E. Další výhodou Třeného česneku je, že vydrží celý rok, pokud je třeba. Příliš bychom ale nepočítali s tím, že vám tak dlouho opravdu zůstane doma schovaný ve spíži - tuhle lahůdku zpracujete rychle a rádi.

V nabídce obchodu je nejen samotný Třený česnek, ale také Třený česnek s chilli – pro labužníky, co to mají rádi opravdu ostré. Najít tu správnou přísadu ale chvíli trvalo. "Vyzkoušeli jsme asi 5 druhů chilli. Od sušeného přes chilli pasty až jsme přišli na odrůdu Habaněro a Rawitt. Ty kupujeme od českých dodavatelů a pouze čerstvé," vysvětluje Vladimír Modrý.

Vyjma Třeného česneku si můžete v e-shopu obchodu zakoupit i loupaný česnek, díky němuž připravíte svá oblíbená jídla bez časově náročného loupání. Prostě jen prolisujete, utřete, nebo pokrájíte a můžete s radostí servírovat. Pro ty, kteří si takzvaně rádi "ušpiní ruce", nechybí možnost koupit si česnek v čerstvé, neupravené podobě. Do prodeje se chystá novinka Česnekové dukáty. Jedná se o čerstvě utřený a hluboce zamražený česnek ve tvaru dukátku.

V antice byl česnek uznáván jako universální léčivo, zdravá přísada i jídlo samotné. Věřilo se, že podněcuje zábavnost a bojovnost. Domácí Třený česnek z Podkrkonoší vám možná na vtipu nepřidá, rozhodně se ale zasadí o to, že budete o něco zdravější. A ještě fantasticky chutná. Co chtít víc?

th.

Třený česnek
+420 774 086 973

Facebook
Instagram
objednavky@trenycesnek.cz
www.trenycesnek.cz

TIP NA DÁREK: TŘENÝ ČESNEK S CHILLI

Kombinace ostrého česneku a pálivých chilli papriček? Přesně tahle pochoutka na vás v Třeném česneku čeká. Česnek doplňuje paprička (dosahuje pálivosti 100.000–225.000 Scovilleho jednotek).

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Efektivní teplárny jako zbraň proti drahé energii. Kogenerace zrychluje evropskou transformaci

Evropa potřebuje rychlejší cestu ke snížení emisí i úsporám energie. Klíčovou roli v transformaci hrají moderní plynové kogenerační teplárny, které dokážou výrazně zefektivnit výrobu tepla a zároveň dodat elektřinu ve chvílích, kdy je jí v síti nedostatek.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.