Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. dubna 2024, svátek má Rostislav
10 tipů, kam za zvířaty v okolí Prahy  

10 tipů, kam za zvířaty v okolí Prahy  

Kdo umí vykouzlit úsměv na tvářích dětí i dospělých? Zvířata! Nezištně předávají tolik energie, kolik si jen zasloužíme. Umějí být něžně plachá i divoká a nudit se vedle nich nikdo nebude. Přijměte pozvání za domácími, divokými i exotickými zvířaty, za medvědy i chameleony anebo na procházku s osly. Přiložte ruku k dílu a za asistence chovatele zvířata nakrmte. Být jim nablízku je prostě zážitek. Dopřejte si ho jen kousek za Prahou. Vydat se můžete všemi směry. 

Přímý kontakt, to je oč tu běží. A tak si zajeďte do Zooparku Zelčín. Největší kontaktní zoopark u nás leží nedaleko Mělníka a jeho chloubou jsou fjordští koně, připomínající tak trochu koně z doby ledové. Vyzkoušejte krmení, procházku s kozou na vodítku, a aby byl zážitek opravdu kontaktní, ubytujte se přímo na statku v apartmánech, chatkách anebo v týpí. Na Okoř je cesta jako žádná ze sta… a také přes Zoopark Zájezd. Jen co by kamenem dohodil od zříceniny tam v expozici s terárii potkáte největší veřejně přístupnou kolekci chameleonů na světě. A tím výčet zážitků teprve začíná. V zooparku se můžete zúčastnit krmení zvířat anebo se sami stát ošetřovatelem a v doprovodu odborníka si vyzkoušet, co vše za pět hodin musí takový ošetřovatel zvládnout. Od úklidu a přípravy krmení až po samotné krmení a mazlení se zvířaty.

osli-stezka.jpg

Jízda okolím Prahy proti směru hodinových ručiček pokračuje a ocitáme se v přírodním parku Povodí Kačáku. Tam si totiž můžete dopřát netradiční zážitky na farmě s příhodným názvem Oslí stezka. Umožní vám vyzkoušet si výlety s oslíkem, oslí trekking, asinoterapii a mnoho dalšího. Zážitek pro všechny věkové kategorie zaručen.

medvedarium-beroun.jpg

Z přírody zamiřte do města. Takřka v srdci královského Berouna na Městské hoře je volně přístupné medvědárium. Vydejte se tedy pozdravit medvědy Kubu a Matěje, které znáte i z večerníčku Méďové. Budete koukat, jak krásný a rozlehlý výběh v Berouně mají.

Nemusíte jezdit daleko, abyste si užili pobyt v zooparku a rekreačním parku Karlštejn, který je navíc z Prahy pohodlně dostupný také vlakem. Potkáte vznešeného bílého lva Leona, párek bílých tygrů i levharta a mnoho dalších. Odvážlivci se s odborným doprovodem mohou projet na poníkovi anebo na dvouhrbém velbloudovi.

krmeni-ve-vrchbele-2.jpg

Další zastávku si uděláme u jelenů. V Zooparku jeleni Homole poblíž Dobříše, v krásném a klidném přírodním prostředí Středního Povltaví, uvidíte daňky, jeleny, muflony, skot i prasata. Hrdě tu vedle nich žije také místní páv.

jelen-pri-jidle.jpg

Vydejme se na pomyslnou cestu kolem světa. Ve Farmparku Soběhrdy se s láskou starají o zvířata z celého světa. Mnohá jsou tak ochočena, že si je v přítomnosti chovatele můžete nakrmit. Samozřejmě podle pravidel. Potkáte lamu krotkou z Jižní Ameriky, africké watusi, australské pštrosy emu i klokánky Bennetovi. V asijské části potkáte jaka domácího, velblouda drabaře i vodní buvoly. V evropské části prasátka kudrnatá i nutrie. A mnoho dalších zvířecích kamarádů.

pstros-emu-ve-farmparku-sobehrdy.jpg

Ne všechna zvířata mají to štěstí, že jsou zdravá a mohou žít ve volné přírodě. Poblíž zámku ve Vlašimi můžete navštívit vlašimskou parazoo, ve které bydlí na čtyři desítky trvale handicapovaných živočichů.

obyvatelka-vlasimske-parazoo.jpg

Láká vás exotika? Prohlédněte si atraktivní exotické druhy zvířat ve vůbec první porevoluční nestátní oficiální zoologické zahradě v České republice. Stala se jí v roce 1997 Zoo Chleby poblíž Nymburka. Poznejte takové pány zvířat jako jsou amazoňan rudoocasý, ara hyacintový, dvojzoborožec indický anebo tukan pestrý. Nenechte si ujít komentované prohlídky, výukové programy a další akce, které se tu pořádají.

languri-v-zoo-chleby.jpg

Rekreační areál Vrchbělá si zamilují malí i velcí, a to nejen proto, že se tu dá krásně relaxovat, poznávat okolí, jezdit na kole i na bruslích, hrát si na dětském hřišti anebo si dopřávat trochu adrenalinu v lanovém centru. Magnetem jsou také roztomilá zvířata ve zdejší minizoo. Obdivovat můžete klid a vyrovnanost ovcí, pyšnou eleganci pávů i exotický vzhled emu hnědých. Na vlastní oči uvidíte kozu kamerunskou, holandskou i českou krátkosrstou. Budete zírat, jaké kousky předvádějí, blíží-li se chovatel s krmením. Otevřeno je celoročně, vstupné se neplatí.

krmeni-ve-vrchbele-1.jpg

Deset míst je dost, a přesto se jedná jen o malou ochutnávku toho, kam všude se dá ve středních Čechách za zvířaty vyrazit. Inspirujte se k dalším výletům na www.strednicechy.cz

stredni-cechy-cerne-v01.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento týden!

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života... Časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstoupí do kin ve čtvrtek 11. dubna.