Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
18. dubna 2024, svátek má Valérie
7 DŮVODŮ, proč si udělat výlet do Bratislavy na vlastní nohy

7 DŮVODŮ, proč si udělat výlet do Bratislavy na vlastní nohy

Objevte kouzlo města na Dunaji, nadchněte se pro jeho historii, zažijte skvělou atmosféru a ochutnejte jeho různorodost. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je všechno na skok.

vodna-foto-1.png

1. Akce během celého roku 

V Bratislavě to žije v každém ročním období. Na jaře se město pomalu probouzí spor­tem a každoročními maratony a pokračuje trhy a malými hudebními festivaly. V létě se sezóna rozjíždí naplno Kulturním létem a Hradními slavnostmi a vrcholí oblíbenou bratislavskou akcí – Bratislav­skými korunovačními dny (26.-27.7.). Letní atmosféru města každo­ročně dotváří i hudební festival VivaMusica, UPRISING festival, Shakespearovské slavnosti a do středověku vás zavede akce Rytíři na Devíně. Brzy na podzim se zase v okolí Bratislavy konají vinné festiva­ly a tradiční vinobraní, Jazzo­vé dny a Bratislavské hudební slavnosti.

6_3.jpg

2. Město dýchající historií

Bratislava je městem, kde se his­torie začala psát už s příchodem Keltů, pokračovala Římany, až se na konec překlenula do slavné korunovační éry, kterou připo­míná majestátní Dóm sv. Mar­tina. Znakem bohaté historie Bratislavy je i Bratislavský hrad, který je také domovem Histo­rického muzea, a hrad Devín nacházející se nad soutokem Dunaje a Moravy, kam se po­hodlně dopravíte i výletní lodí z centra města. Historické arte­fakty a jiné expozice najdete až ve 30 muzeích po celé Bratislavě – ve Staré radnici, v Přírodověd­ném muzeu na nábřeží Dunaje a na mnoha jiných místech. 

1-1.jpg

3. Zábava i pro děti

Na výletě v Bratislavě se nebu­dou nudit ani ti nejmenší. Díky mnoha atrakcím si ve městě a blízkém okolí s dětmi užije­te zábavu za každého počasí. K nejnavštěvovanějším místům nepochybně patří bratislavská zoologická zahrada. Během škaredého po­časí se vám zavděčí dům umění pro děti Bibiana s interaktiv­ními výstavami nebo zážitkové centrum vědy Aurelium, kde děti mimo jiné zjistí, jak fun­guje hologram nebo jak těžké je vyvážit magnet. A co je důležité, vše si mohou odzkoušet naživo. 

2-3.jpg

4. Zeleň na každém kroku 

V samotné Bratislavě, ale i v je­jím okolí se nachází množství parků, zahrad, lesů a vinic, kte­ré přirozeně zasahují do města a jsou jeho důležitou součástí. Projít se můžete v Sadě Janka Krále, jen několik málo minut od centra města, nebo v Hor­ském parku, kde najdete jedi­nečnou atmosféru spojení lesa a města. Relaxovat můžete také v zahradách Bratislavy u Grasal­kovičova paláce nebo v Medické zahradě. V Karloveské zátoce Železné studničke nebo na Devíne na­jdou rodiny s dětmi potřebný prostor pro odpočinek v přírodě. 

3_2.jpg

5. Sportovní duch 

Bratislava, to nejsou jen památ­ky a galerie, ale i pohyb a sport přítomný ve všech oblastech života. Nic nezkazíte půjče­ním kol, protože Bratislava má ve svém okolí několik cyklistic­kých tras a tematických cyklo ­okruhů. Pro fanoušky adrena­linu se v lesích Malých Karpat nacházejí i speciálně upravené cyklistické tratě. Adrenalin na vodě můžete zažít v areálu vodních sportů Divoká voda v Čunově, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet rafting nebo jízdu na vodních skútrech. Ne­tradičními zážitky jsou také kyvadlový seskok z mostu Lafranconi s 19-metrovým vol­ným pádem nebo Skywalk – pa­noramatická procházka po ob­vodu vyhlídkové věže UFO. K Bratislavě neodmyslitelně patří i Dunaj, na jeho rameni si můžete užít splavování nebo se po jeho hlavním toku plavit rychločluny. 

5_1.jpg

6. Neopakovatelná atmosféra na březích Dunaje

V létě má Bratislava jedinečnou atmosféru, kterou vytvářejí tera­sy kaváren a restaurací, a dunaj­ské břehy se každoročně promě­ňující na městské pláže s bary či hřišti na plážový volejbal. Z centra městase za 20 minut dostanete do úplně jiného světa: na největší přírod­ní koupaliště v Bratislavě. Zlaté Piesky mají vše, co na letní do­volené nesmí chybět, a pokud tu chcete zažít i něco aktivnější, vyberte se do části Wakelakeshned vedle pláže, kde vám vedle dynamické hudby rozproudí krev v žilách vodní lyžování a wake­boarding s různými rampami a překážkami. 

4_4.jpg

7. Turistická karta plná výhod 

Bratislava je různorodá, barev­ná, s unikátní atmosférou města na Dunaji a to je to, co ji dělá jedinečnou. Spolu s oficiální turistickou kartou Bratislava CARD City & Region, která vám v krátkém čase a za výhodnou cenu umožňuje poznat a zažít to nejlepší, co město Bratislava a region nabízejí, si ji můžete vy­chutnat naplno. Kromě cestová­ní po celém městě a regionu s ní můžete zcela zdarma navštívit až 18 muzeí a galerií nebo využít slevy na další atrakce. Méně tak zaplatíte například v restaura­cích, za plavby po Dunaji, ale i za prohlídky či výlety do okolí Bratislavy. 

7.png

ČTĚTE DÁLE

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.