19. listopadu 2025, svátek má Alžběta
Loklok: když ”na zdraví!” něco opravdu znamená

Loklok: když ”na zdraví!” něco opravdu znamená

Možná už jste slyšeli o nápoji jménem kombucha. Co přesně se pod tímto exotickým názvem skrývá a proč je zdraví prospěšná? O tom jsme si povídali s Michalem Ďuriníkem, jedním ze zakladatelů úspěšného brněnského startupu Loklok.

Začneme tou nejzákladnější otázkou - proč by měli vlastně lidé pít kombuchu?

Trefná otázka na úvod - proč bych měl pít fermentovaný nápoj, který vzniká tím, že symbiotická kultura dlouhé týdny proměňuje čaj v něco jiného? Podobně jako jiné fermentované potraviny kombucha příznivě působí na zažívání, Loklok navíc díky certifikovaným živým probiotikům pomáhá harmonizovat mikrobiom a tím podporuje pevnou imunitu, dobrou náladu a funkční metabolismus. Lidskou řečí: naši zákazníci nám píšou s tím, že jsou méně unaveni, líp spí, dokonce jim přestává chuť na sladké nebo přestávají pít alkohol. Ale i ti, kdo nehledají zdravotní benefit, se zamilují do svěží chuti, která nejde celkem popsat, musí se zažít.

img-3199-1.JPG

Na svém webu píšete "Loklok jsme založili také proto, že žádná z kombuch, které šly koupit, nám nechutnala." Bylo obtížné najít správnou recepturu, aby opravdu chutnala podle vašich představ?

Dva roky intenzivní práce, stovky prototypů receptur, kalibrace desítek fermentačních parametrů a tisíce a tisíce litrů kombuchy vylité do kanálu, protože nebyla dost dobrá. Pokud to zní obtížně, tak ano, bylo to obtížné. Na druhou stranu jsme celou dobu věděli, proč to děláme a to nás neustále posouvalo vpřed: abychom těm, co o sebe chtějí opravdu pečovat s chutí, mohli nabídnout ten nejlepší možný produkt.

Jak jste se "seznámil" s kombuchou? Přeci jen to není něco, co by bylo Čechům úplně vlastní.

Možná vás to překvapí, ale spousta Čechů kombuchu zná. Je to ta zvláštní věc, co babička pěstovala na kuchyňské lince a sice to moc nechutná, ale prý je to zdravé. Já také znal kombuchu z domova, velký přelom ale přišel, když jsem dělal doktorát v Sydney a viděl tam kombuchu úplně všude - tento zdravý zázrak tam byl tak běžný, jako je u nás pivo. Tehdy vznikla vize přinést tento svěží zdravý nápoj i k nám a nabídnout Čechům funkční alternativu k sladkým limonádám a alkoholu.

img-4906.JPG

Na svých webových stránkách také píšete " Mohli jsme udělat limonádu. Ale nechtěli jsme." Jak tomu má lajk, který pravděpodobně kambuchu právě jako limonádu vnímá, rozumět?

“Nechtěli jsme dělat limonádu” má dvě roviny: výroba a přesah. Výrobně je limonáda sirup s vodou plus bublinka, občas nějaký ten konzervant či aroma. Není v tom žádná výzva a prostor pro tvořivost, navíc limonád je už spousta. Nebavilo by nás to. Kombucha, na druhou stranu, vzniká dlouhodobou fermentací kvalitních čajů pomocí symbiotické kultury kvasinek a bakterií. Je to doslova živá bytost, o kterou pečujete, a ona vám na oplátku pomáhá tvořit tento neobyčejný nápoj. Loklok jsou 100% přírodní suroviny (nakupujeme například celé maliny a zázvor, které pak odšťavňujeme), živá probiotika a organické kyseliny - komplexita výroby o jaké se limonádám ani nezdá. Druhá úroveň odpovědi se týká toho, co s vámi nápoj udělá. Limonáda vám slepí pusu cukrem. Naše kombucha vám pomáhá navrátit rovnováhu mikrobiomu a má nespočet zdravotních benefitů. Doslova pomáhá žít lépe.

tretinka-a-litrovka-yerba.jpg

Kolik nabízíte druhů nápojů a plánujete rozšíření sortimentu?

Nyní máme čtyři varianty - má oblíbená je nakopávající kombucha z Yerba Maté - v několika baleních. Plánujeme několik speciálek, které teď vznikají ve skvělých spolupracích s jinými výrobci úžasných pití - už se těšíme až je budeme moci představit!

Loklok nápoje si člověk musí koupit u vás na e-shopu, nenajde v supermarketech. Proč?

Náš e-shop www.loklok.cz byl náš úplný začátek, lidé nás ale najdou i v kavárnách, restauracích a třeba zdravých výživách. Postupně se o Loklok zajímají stále větší hráči, a tak se brzy začneme objevovat i jinde. Eshop je ale stále jediné místo, kde nabízíme naši specialitu: kompletní soupravu na domácí výrobu kombuchy se 100% garancí úspěchu.

img-3321.JPG

Své produkty prodáváte ve skle, což dnes není úplně typické (pokud nemluvíme o pivu:) Jak došlo na tohle rozhodnutí?

Zákazníci pro, které Loklok pěstujeme, kombucha se opravdu pěstuje, mají sklo rádi. A my také - je to krásný materiál, dokonale recyklovatelný a lahve skvěle padnou do ruky.

Svůj podnik jste začali rozjíždět těsně předtím, než na svět udeřila pandemie. Pocítili jste to nějak?

Tuto otázku dostáváme často a vlastně na ni neumíme pořádně odpovědět - mimo pandemii jsme v podstatě nikdy nefungovali. Určitě to ale zamíchalo s našimi plány a více jsme se soustředili na eshop. Paradoxně nám Covid i pomohl - lidé se začali více zajímat o své zdraví, postupně si přicházeli na to, že o tělo je potřeba pečovat, a že harmonický mikrobiom znamená pevnou imunitu, lepší zažívání a dokonce i lepší náladu. A já mám velkou radost, že jim Loklok právě toto dává. Když u nás říkáme ”Na zdraví!”, myslíme to vážně.

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

SELSKÝ DVŮR BRAŇANY: TRADICE, KLID, POHODA, STYL

Svatby na Selském dvoře v Braňanech jsou ideálním místem pro ty, kteří hledají autentickou a romantickou atmosféru pro svůj svatební den. Tento malebný statek se nachází v klidném prostředí obklopeném přírodou a zvířaty, což poskytuje perfektní kulisu pro nezapomenutelný zážitek.

STRANGER THINGS (5. SÉRIE)

Pátá řada se chystá uzavřít epickou ságu maloměsta Hawkins, kdy otevřené trhliny v realitě rozpoutají hrůzu a parta mladých hrdinů se vydává na jediný jasný cílový úkol – najít a zabít ďábelského Vecna. Už samotné téma navýsost klasické: poslední bitva, konečné rozuzlení, vyšší sázky. Karanténa města, armádní zásah a lov na jednu z nejzranitelnějších postav – Jedenáctka – dodávají sérii vážnost, dospělost a pocit větší hrozby než kdy dříve.

TAJEMNÁ TŘEBÍČ VÁS VTÁHNE DO HISTORIE, KULTURY A KOUZLA ADVENTU V OBJETÍ UNESCO

Třebíč – město, kde se starobylá tajemství a silné příběhy snoubí s přítomností, a kde klidné soužití dvou odlišných kultur, křesťanské a židovské, vyneslo místní památky na prestižní Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Přivoňte si k historii a nechte se vtáhnout do atmosféry místa, které ožívá v čase, kdy se halí do kouzelného adventního hávu.

KDE SE RODÍ BUDOUCNOST? V PROSTORÁCH TECHTOWERU V PLZNI

TechTower je proměněný komplex bývalého pivovaru Světovar, který dnes patří mezi nejmodernější technologická centra v České republice. Otevřen byl 1. února 2023 a už v den slavnostního zahájení byly obsazeny téměř čtyři pětiny jeho kapacity. Stavba financovaná i z evropských dotací prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí zhruba deset tisíc metrů čtverečních prostor určených k inovaci, vzdělávání a také k pronájmu. Tento článek vás provede jednotlivými prostory, které si mohou firmy, instituce i jednotlivci zarezervovat pro své akce, schůzky či experimenty.

ČESKÉ BUDĚJOVICE SE CHYSTAJÍ NA KOUZELNÉ VÁNOCE

Jihočeská metropole České Budějovice už připravuje bohatý adventní program, který potěší místní i návštěvníky všech generací.

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.