Začneme tou nejzákladnější otázkou - proč by měli vlastně lidé pít kombuchu?
Trefná otázka na úvod - proč bych měl pít fermentovaný nápoj, který vzniká tím, že symbiotická kultura dlouhé týdny proměňuje čaj v něco jiného? Podobně jako jiné fermentované potraviny kombucha příznivě působí na zažívání, Loklok navíc díky certifikovaným živým probiotikům pomáhá harmonizovat mikrobiom a tím podporuje pevnou imunitu, dobrou náladu a funkční metabolismus. Lidskou řečí: naši zákazníci nám píšou s tím, že jsou méně unaveni, líp spí, dokonce jim přestává chuť na sladké nebo přestávají pít alkohol. Ale i ti, kdo nehledají zdravotní benefit, se zamilují do svěží chuti, která nejde celkem popsat, musí se zažít.
Na svém webu píšete "Loklok jsme založili také proto, že žádná z kombuch, které šly koupit, nám nechutnala." Bylo obtížné najít správnou recepturu, aby opravdu chutnala podle vašich představ?
Dva roky intenzivní práce, stovky prototypů receptur, kalibrace desítek fermentačních parametrů a tisíce a tisíce litrů kombuchy vylité do kanálu, protože nebyla dost dobrá. Pokud to zní obtížně, tak ano, bylo to obtížné. Na druhou stranu jsme celou dobu věděli, proč to děláme a to nás neustále posouvalo vpřed: abychom těm, co o sebe chtějí opravdu pečovat s chutí, mohli nabídnout ten nejlepší možný produkt.
Jak jste se "seznámil" s kombuchou? Přeci jen to není něco, co by bylo Čechům úplně vlastní.
Možná vás to překvapí, ale spousta Čechů kombuchu zná. Je to ta zvláštní věc, co babička pěstovala na kuchyňské lince a sice to moc nechutná, ale prý je to zdravé. Já také znal kombuchu z domova, velký přelom ale přišel, když jsem dělal doktorát v Sydney a viděl tam kombuchu úplně všude - tento zdravý zázrak tam byl tak běžný, jako je u nás pivo. Tehdy vznikla vize přinést tento svěží zdravý nápoj i k nám a nabídnout Čechům funkční alternativu k sladkým limonádám a alkoholu.
Na svých webových stránkách také píšete " Mohli jsme udělat limonádu. Ale nechtěli jsme." Jak tomu má lajk, který pravděpodobně kambuchu právě jako limonádu vnímá, rozumět?
“Nechtěli jsme dělat limonádu” má dvě roviny: výroba a přesah. Výrobně je limonáda sirup s vodou plus bublinka, občas nějaký ten konzervant či aroma. Není v tom žádná výzva a prostor pro tvořivost, navíc limonád je už spousta. Nebavilo by nás to. Kombucha, na druhou stranu, vzniká dlouhodobou fermentací kvalitních čajů pomocí symbiotické kultury kvasinek a bakterií. Je to doslova živá bytost, o kterou pečujete, a ona vám na oplátku pomáhá tvořit tento neobyčejný nápoj. Loklok jsou 100% přírodní suroviny (nakupujeme například celé maliny a zázvor, které pak odšťavňujeme), živá probiotika a organické kyseliny - komplexita výroby o jaké se limonádám ani nezdá. Druhá úroveň odpovědi se týká toho, co s vámi nápoj udělá. Limonáda vám slepí pusu cukrem. Naše kombucha vám pomáhá navrátit rovnováhu mikrobiomu a má nespočet zdravotních benefitů. Doslova pomáhá žít lépe.
Kolik nabízíte druhů nápojů a plánujete rozšíření sortimentu?
Nyní máme čtyři varianty - má oblíbená je nakopávající kombucha z Yerba Maté - v několika baleních. Plánujeme několik speciálek, které teď vznikají ve skvělých spolupracích s jinými výrobci úžasných pití - už se těšíme až je budeme moci představit!
Loklok nápoje si člověk musí koupit u vás na e-shopu, nenajde v supermarketech. Proč?
Náš e-shop www.loklok.cz byl náš úplný začátek, lidé nás ale najdou i v kavárnách, restauracích a třeba zdravých výživách. Postupně se o Loklok zajímají stále větší hráči, a tak se brzy začneme objevovat i jinde. Eshop je ale stále jediné místo, kde nabízíme naši specialitu: kompletní soupravu na domácí výrobu kombuchy se 100% garancí úspěchu.
Své produkty prodáváte ve skle, což dnes není úplně typické (pokud nemluvíme o pivu:) Jak došlo na tohle rozhodnutí?
Zákazníci pro, které Loklok pěstujeme, kombucha se opravdu pěstuje, mají sklo rádi. A my také - je to krásný materiál, dokonale recyklovatelný a lahve skvěle padnou do ruky.
Svůj podnik jste začali rozjíždět těsně předtím, než na svět udeřila pandemie. Pocítili jste to nějak?
Tuto otázku dostáváme často a vlastně na ni neumíme pořádně odpovědět - mimo pandemii jsme v podstatě nikdy nefungovali. Určitě to ale zamíchalo s našimi plány a více jsme se soustředili na eshop. Paradoxně nám Covid i pomohl - lidé se začali více zajímat o své zdraví, postupně si přicházeli na to, že o tělo je potřeba pečovat, a že harmonický mikrobiom znamená pevnou imunitu, lepší zažívání a dokonce i lepší náladu. A já mám velkou radost, že jim Loklok právě toto dává. Když u nás říkáme ”Na zdraví!”, myslíme to vážně.