12. prosince 2025, svátek má Simona
Loklok: když ”na zdraví!” něco opravdu znamená

Loklok: když ”na zdraví!” něco opravdu znamená

Možná už jste slyšeli o nápoji jménem kombucha. Co přesně se pod tímto exotickým názvem skrývá a proč je zdraví prospěšná? O tom jsme si povídali s Michalem Ďuriníkem, jedním ze zakladatelů úspěšného brněnského startupu Loklok.

Začneme tou nejzákladnější otázkou - proč by měli vlastně lidé pít kombuchu?

Trefná otázka na úvod - proč bych měl pít fermentovaný nápoj, který vzniká tím, že symbiotická kultura dlouhé týdny proměňuje čaj v něco jiného? Podobně jako jiné fermentované potraviny kombucha příznivě působí na zažívání, Loklok navíc díky certifikovaným živým probiotikům pomáhá harmonizovat mikrobiom a tím podporuje pevnou imunitu, dobrou náladu a funkční metabolismus. Lidskou řečí: naši zákazníci nám píšou s tím, že jsou méně unaveni, líp spí, dokonce jim přestává chuť na sladké nebo přestávají pít alkohol. Ale i ti, kdo nehledají zdravotní benefit, se zamilují do svěží chuti, která nejde celkem popsat, musí se zažít.

img-3199-1.JPG

Na svém webu píšete "Loklok jsme založili také proto, že žádná z kombuch, které šly koupit, nám nechutnala." Bylo obtížné najít správnou recepturu, aby opravdu chutnala podle vašich představ?

Dva roky intenzivní práce, stovky prototypů receptur, kalibrace desítek fermentačních parametrů a tisíce a tisíce litrů kombuchy vylité do kanálu, protože nebyla dost dobrá. Pokud to zní obtížně, tak ano, bylo to obtížné. Na druhou stranu jsme celou dobu věděli, proč to děláme a to nás neustále posouvalo vpřed: abychom těm, co o sebe chtějí opravdu pečovat s chutí, mohli nabídnout ten nejlepší možný produkt.

Jak jste se "seznámil" s kombuchou? Přeci jen to není něco, co by bylo Čechům úplně vlastní.

Možná vás to překvapí, ale spousta Čechů kombuchu zná. Je to ta zvláštní věc, co babička pěstovala na kuchyňské lince a sice to moc nechutná, ale prý je to zdravé. Já také znal kombuchu z domova, velký přelom ale přišel, když jsem dělal doktorát v Sydney a viděl tam kombuchu úplně všude - tento zdravý zázrak tam byl tak běžný, jako je u nás pivo. Tehdy vznikla vize přinést tento svěží zdravý nápoj i k nám a nabídnout Čechům funkční alternativu k sladkým limonádám a alkoholu.

img-4906.JPG

Na svých webových stránkách také píšete " Mohli jsme udělat limonádu. Ale nechtěli jsme." Jak tomu má lajk, který pravděpodobně kambuchu právě jako limonádu vnímá, rozumět?

“Nechtěli jsme dělat limonádu” má dvě roviny: výroba a přesah. Výrobně je limonáda sirup s vodou plus bublinka, občas nějaký ten konzervant či aroma. Není v tom žádná výzva a prostor pro tvořivost, navíc limonád je už spousta. Nebavilo by nás to. Kombucha, na druhou stranu, vzniká dlouhodobou fermentací kvalitních čajů pomocí symbiotické kultury kvasinek a bakterií. Je to doslova živá bytost, o kterou pečujete, a ona vám na oplátku pomáhá tvořit tento neobyčejný nápoj. Loklok jsou 100% přírodní suroviny (nakupujeme například celé maliny a zázvor, které pak odšťavňujeme), živá probiotika a organické kyseliny - komplexita výroby o jaké se limonádám ani nezdá. Druhá úroveň odpovědi se týká toho, co s vámi nápoj udělá. Limonáda vám slepí pusu cukrem. Naše kombucha vám pomáhá navrátit rovnováhu mikrobiomu a má nespočet zdravotních benefitů. Doslova pomáhá žít lépe.

tretinka-a-litrovka-yerba.jpg

Kolik nabízíte druhů nápojů a plánujete rozšíření sortimentu?

Nyní máme čtyři varianty - má oblíbená je nakopávající kombucha z Yerba Maté - v několika baleních. Plánujeme několik speciálek, které teď vznikají ve skvělých spolupracích s jinými výrobci úžasných pití - už se těšíme až je budeme moci představit!

Loklok nápoje si člověk musí koupit u vás na e-shopu, nenajde v supermarketech. Proč?

Náš e-shop www.loklok.cz byl náš úplný začátek, lidé nás ale najdou i v kavárnách, restauracích a třeba zdravých výživách. Postupně se o Loklok zajímají stále větší hráči, a tak se brzy začneme objevovat i jinde. Eshop je ale stále jediné místo, kde nabízíme naši specialitu: kompletní soupravu na domácí výrobu kombuchy se 100% garancí úspěchu.

img-3321.JPG

Své produkty prodáváte ve skle, což dnes není úplně typické (pokud nemluvíme o pivu:) Jak došlo na tohle rozhodnutí?

Zákazníci pro, které Loklok pěstujeme, kombucha se opravdu pěstuje, mají sklo rádi. A my také - je to krásný materiál, dokonale recyklovatelný a lahve skvěle padnou do ruky.

Svůj podnik jste začali rozjíždět těsně předtím, než na svět udeřila pandemie. Pocítili jste to nějak?

Tuto otázku dostáváme často a vlastně na ni neumíme pořádně odpovědět - mimo pandemii jsme v podstatě nikdy nefungovali. Určitě to ale zamíchalo s našimi plány a více jsme se soustředili na eshop. Paradoxně nám Covid i pomohl - lidé se začali více zajímat o své zdraví, postupně si přicházeli na to, že o tělo je potřeba pečovat, a že harmonický mikrobiom znamená pevnou imunitu, lepší zažívání a dokonce i lepší náladu. A já mám velkou radost, že jim Loklok právě toto dává. Když u nás říkáme ”Na zdraví!”, myslíme to vážně.

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

QUEENIE ohlásili letní turné 2026! Fanoušky opět čeká hudební léto plné energie a legendárních hitů

Je to už tradice, na kterou se fanoušci každoročně těší. Kapela QUEENIE, jedna z nejlepších tribute kapel na světě, dnes oznámila své letní turné 2026. Po úspěších z letošního roku se kapela vrátí na česká a moravská pódia s novým koncertním programem, který znovu oživí odkaz legendární skupiny Queen a Freddieho Mercuryho.

Zažijte ty nejzářivější vánoční prázdniny! Winter Wonderland má otevřeno.

Winter Wonderland – to je kouzelný světelný park, kde zaplatíte jen jednou a dopřejete si nekonečné množství zábavy! Hudba, smích, světelné efekty a barevné pohádkové dobrodružství. Hledáte tip na zábavu mezi vánočním cukrovím a pohádkami? Chcete se vydat na okouzlující vánoční procházku?Tak neváhejte a vydejte se snít! Máme otevřeno i během vánočních prázdnin. A pokud chcete své nejbližší potěšit opravdu vtipně a originálně, darujte jim vstupenky! Darovat zážitek je prostě in a kdo by nechtěl plusové body za nejskvělejší vánoční nápad. Navštivte www.wonderlandpraha.cz. Šanci máte do 11. ledna 2026

Dramox uvádí v Londýně zcela vyprodaného Louskáčka z Anglického národního baletu

Vánočnější divadlo snad ani být nemůže! Louskáček v letošním provedení Anglického národního baletu je inscenací, která sklízí ovace napříč světovými médii. Je považována za nejkrásnější současnou verzi slavného baletu. Zatímco v českých divadlech už je Louskáček beznadějně vyprodaný, na Dramoxu jej diváci uvidí od 9. prosince a v zároveň jako čerstvou novinku z letošního roku.

Plinko v českých online casinech pravidla a rady

RTP až 99 %, česká licence, bonusy až 600 free spinů. Nauč se hrát Plinko bezpečně a chytře, spravuj bankroll a využij vysoké RTP. Zjisti víc teď
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.