Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Městského divadla Kladno: divadlo má vzbuzovat emoce

Městského divadla Kladno: divadlo má vzbuzovat emoce

V září vstoupí kladenská činohra do své 110. profesionální sezony. A jelikož si takové jubileum zaslouží speciální péči, připravuje MDK jak zajímavý dramaturgický plán tak i řadu off-programových akcí. Divadlo právě spouští prodej předplatného na novou sezonu, a tak jsme se zeptali jednatele divadla Jana Krafky, co nás v příští sezoně čeká.

Kolik premiér má divadlo na příští rok v plánu?

Ve 110. divadelní sezoně připraví Městské divadlo Kladno pět premiér. Čistě sám pro sebe jsem si vymyslel podtitul „magická přitažlivost divadla.“ Protože výběrem žánrově rozmanitých titulů se snažíme oslovit co nejširší paletu diváků.

Jak rozmanité to tedy příští sezonu bude?

Velmi. Připravujeme například současnou dánskou komedií Kdo je tady ředitel, z vážnějších titulů chystáme třeba Radúze a Mahulenu, drama patřící do elitní skupiny těch nejlepších českých her. A v neposlední řadě nás čeká také Marvinův pokoj, což je hra neobyčejně vtipná, i když její příběh je vlastně docela smutný.

Divadlo slibuje samé hity, ale MDK obvykle přináší i českou premiéru.

V české — vlastně světové premiéře — představíme na malé scéně inscenaci Lidické matky. Režie se ujme Tomáš V. Hron, který měl možnost spolupracovat na finalizaci textu s autorem hry Jiřím Homolou. Prostor hlavního sálu nám zas umožní uvést premiéru české filmové klasiky Postřižiny, pro MDK vzniká nová dramatizace naší dramaturgyně Aničky Smrčkové a režiséra Pavla Kheka. Diváci se mají na co těšit.

A na co se těšíte vy?

Na kolegy na jevišti. Doufám, že se jim s realizačním týmem podaří vytvořit opět něco neobyčejného, magického, překvapivého. Každá naše práce ale končí otázkou, co na to řeknou naši diváci. A mě těší, když mě po představení diváci zastavují a špitají, jak to bylo báječné. Divadlo má vzbuzovat emoce a to se nám, myslím, daří znamenitě.

Co byste divadlu popřál do dalších 110. let?

Stálou přízeň diváků. Také, přízeň politické reprezentace tak, jak je to dnes. Protože s jejich podporou, a tím pádem i uměleckou svobodou, je radost dělat divadlo. Za to je třeba vzdát hold a poděkování nynějšímu vedení kladenského magistrátu v čele s Mgr. Milanem Volfem.

brozura-predplatne-24-25-obalka-titulka-1_1.jpg

Předplatné do Městského divadla Kladno je možné zakoupit osobně na pokladně divadla či online na www.divadlokladno.cz

ČTĚTE DÁLE

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.
Reklama
reklama

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!

BTC Prague 2025. Prozíravý bitcoiner kupuje Early Bird!

Jsi fanatik do bitcoinů? Věříte v tuto technologii a považujete Bitcoin za nadřazený všem ostatním kryptoměnám? Chtěli byste přijet do Prahy a poslechnout si některé z největších učitelů na téma Bitcoin, kteří se s vámi podělí o svá moudra, a zároveň se setkat s dalšími hodlery a fanoušky Bitcoinu?