Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 míří do ČR

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 míří do ČR

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 se po devíti letech vrací do České republiky. Šampionát se uskuteční od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě. Domácí reprezentace se divákům představí v hlavním městě.

340773079-191148497020004-5702394653061070314-n.jpg

Česká republika uspořádá Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji nejvyšší kategorie už po jedenácté. Organizaci jí přidělila Mezinárodní hokejová federace (IIHF) 24. května 2019 během šampionátu v Bratislavě. Češi tak přeberou štafetu od Finska a Lotyšska a nejlepší hokejisté si v roce 2024 zahrají o světové medaile znovu v Praze a Ostravě. „Do zahájení soutěží sice zbývá více než rok, ale organizační výbor již intenzivně pracuje na přípravách. Naším cílem je co nejvíce se přiblížit veleúspěšné akci z roku 2015 a nabídnout divákům intenzivní sportovní zážitek. Jsem přesvědčený, že opět uspořádáme nezapomenutelnou hokejovou akci s dechberoucí atmosférou. Byli bychom rádi, aby se na ni znovu vzpomínalo ještě dlouho po jejím skončení,“ říká prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

Po devíti letech opět Praha a Ostrava

Nejlepší hokejisté světa budou hrát na ledových plochách v pražské libeňské aréně s kapacitou bezmála 17 500 diváků a v Ostravě-Vítkovicích s 8 800 místy. Obě haly hostily světový šampionát IIHF ledním hokeji v roce 2015. „Máme dvě hokejové arény, které splňují požadavky Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Tudíž volba byla jasná. Zároveň využijeme zkušenosti z let 2004 a 2015, kdy se šampionáty IIHF v ledním hokeji konaly na stejných místech. Výhodou především u pražské arény je její kapacita, a to i v celoevropském měřítku,“ představil obě dějiště Petr Bříza, prezident organizačního výboru Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. „Nejen pořadatelům, ale především týmům tato hala nabízí maximální komfort v jejich přípravě na zápasy. Vše se odehraje pod jednou střechou a tím splňujeme ty nejvyšší požadavky pro pořádání světového šampionátu,“ doplňuje generální sekretář organizačního výboru Vladimír Šafařík.

Vítkovická aréna byla dějištěm také juniorského šampionátu IIHF v roce 2020. „Ostrava je město sportu zaslíbené. Moravskoslezská metropole se pevně usadila v srdci sportovních fanoušků nejen ve spojení s hokejem. Jsem moc rád, že jsme opět dějištěm Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji. Využijeme naše zkušenosti z minulých akcí a doufám, že organizaci posuneme opět o úroveň výš,” dodává Aleš Pavlík, prezident ostravského organizačního výboru.

Domácí reprezentace odehraje všechny své zápasy v Praze, stejně jako před devíti lety. „Jedním z vrcholů kariéry každého hokejisty je postavit se na led s kapitánským céčkem na dresu. Navíc na domácím ledě. Diváci vás nenechají vydechnout, atmosféra vás hecuje k maximálním výkonům. Pro mě osobně to byl jeden z nejsilnějších momentů hokejové kariéry,“ vzpomíná Jakub Voráček, kapitán českého týmu na Mistrovství světa IIHF v roce 2015.

336898254-248112697684881-5039770652014898645-n.jpg

Herní model

Celkem šestnáct reprezentací je v základní části rozděleno do dvou skupin, kde se utká jednokolově každý s každým. Čtyři nejlépe umístěné celky z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, které se bude hrát křížem. Tým, který skončí v základní skupině na prvním místě, se utká s týmem na čtvrtém místě druhé skupiny, zatímco tým na druhém místě bude hrát s týmem na třetím místě druhé skupiny.

V Praze i Ostravě se odehraje po 28 utkáních základních skupin a 2 čtvrtfinále. Oba semifinálové zápasy, utkání o bronz a finále pak bude hostit pražská aréna. To znamená, že se v hlavním městě odehraje 34 zápasů a v moravskoslezské metropoli 30. Přesné složení týmů bude známo po květnovém světovém šampionátu IIHF v ledním hokeji 2023 v Tampere a Rize, konkrétní rozlosování do dvou skupin pak na podzim.

Hlavní roli v grafické identitě představuje emotikon ve tvaru puku

Logo bývávalo doposud na předchozích šampionátech IIHF v ledním hokeji do značné míry odděleno od zbytku grafické identity akce. „Naší vizí bylo stvořit takový design, který co nejvíce zprostředkuje emoce a vášeň. Ty se pojí s neopakovatelným svátkem hokeje v myslích a srdcích fanoušků,“ popisuje Martin Klčo, marketingový ředitel agentury, která se na tvorbě podílela společně s Petrem Štěpánem a Bohumilem Vašákem. Inspirací a základem výsledné podoby je puk, který je středobodem hokeje. „Puk, hráči, fanoušci, Česko. To vše tvoří emoce a srdce hokeje během akce. Tato slova jsou vtělena jak do designu “pukotikonů”, tak i do sloganu mistrovství Srdce do hry nebo anglické mutace Heart of the game,“ říká Martin Klčo. Národní aspekt je pak symbolizován i českými barvami, které jsou v logu použity.

icon.jpg

Vstupenky v prodeji na podzim, pořadatelé věří ve vysokou návštěvnost

Spuštění prodeje vstupenek je naplánováno na podzim 2023. Organizátoři by se chtěli přiblížit výjimečné návštěvnosti z roku 2015, kdy padl divácký rekord. „Vstupenky chceme poskytnout co nejširšímu hokejovému publiku a zaplnit obě haly na všechna utkání. Divákům bychom rádi nabídli maximální hokejový zážitek. Aktuálně dokončujeme jednání se zástupci ticket operátorů a arén o formě prodeje. Všechny informace včas oznámíme, proto doporučuji sledovat oficiální komunikační kanály a sociální sítě akce,” vysvětluje prezident organizačního výboru Petr Bříza.

maxresdefault-1.jpg

Zážitek pro fanoušky s přidanou hodnotu

Vedle samotného sportovního programu se pořadatelé chtějí zaměřit na zprostředkování zážitku prostřednictvím show. „Chceme, aby si publikum vychutnalo komplexní divácký zážitek, který bude rozdílný od běžných hokejových zápasů,” říká Bříza. V období do zahájení Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 organizátoři připravují roadshow po České republice. „Naším cílem je posilovat zájem o mistrovství a současně být v úzkém kontaktu s fanoušky,” nastínil Petr Bříza. Vedle programu v arénách se připravuje i tradiční zpestření pro diváky v rámci fan zón. „Ty chceme vybudovat v bezprostřední blízkosti obou arén, aby se nikdo nemusel přesouvat do větší vzdálenosti. Další důležitou složkou je pak vypravení speciálních vlaků. O nich momentálně jednáme. Během světového šampionátu chceme všem fanouškům nabídnout maximální komfort a usnadnit cestování mezi Prahou a Ostravou,” dodává na závěr Petr Bříza.

Veškeré informace o akci jsou uvedeny na webu 2024.iihfworlds.com nebo na oficiálních sociálních sítích Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Zdroj: www.iihf.com/en/events/2024/wm

Facebook: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024

016167.png

ČTĚTE DÁLE

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!