Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Naučná rozhledna Háj u Aše

Naučná rozhledna Háj u Aše

Rozhledna na vrchu Háj, jedna z našich nejmohutnějších vyhlídkových staveb, je nejzápadněji položenou rozhlednou v ČR. Vrchol Háj, nejvyšší vrchol české části Smrčin, se nachází kousek od Aše.

Majestátní 34 metrů vysoká rozhledna byla postavena v letech 1902-1904 podle návrhu architekta Wilhelma Kreise. Stavbu pojmenovovali po říšském kancléři Ottovi von Bismarckovi, jehož jméno nesla do roku 1918 a Bismarckův bronzový reliéf na rozhledně vydržel až do roku 1946.

Ze čtyř pater rozhledny, kam vede 122 schodů, uvidíte ale také krásy Karlovarského kraje a přilehlé části Německa – Krušné hory s Klínovcem, Doupovské hory, Český les, Kapellenberg s rozhlednou Zelenou horu s televizní věží, Dyleň s věží, Slavkovský les i Německé Smrčiny s horou Schneeberg.

Rozhledna je dostupná asi 500 m pěšky od Parku setkávání a sportu Aš – Fichtelberg. A když už budete v tamním okolí, můžete vyrazit i do blízké Kopaniny podívat se na zámek, který vlastnil rod Zedtwitzů. Zedtwitzové byli významnou šlechtickou rodinou, která vlastnila v Ašském výběžku rozsáhlé majetky. Nejspíše byli zakladateli hradu, který je poprvé zmíněn v roce 1537.

526-96-1622535604-360942-max.jpg

Zámek Kopaniny byl vyvlastněn v roce 1945 a svěřen do správy státnímu statku, který jej ponechal rozpadu. Po požáru v roce 2003 byl zámek ve velmi špatném stavu. Od roku 2013 pracuje rodina Fran- tiška Hupky na jeho obnově. Od roku 2010 je zřícenina zámku chráněna jako kulturní památka ČR.

 

ČTĚTE DÁLE

V Kutné Hoře Sedlci to žije

Sedlec patří k nejstarším částem Kutné Hory, s nadsázkou se dá říci, že kdyby nebylo Sedlce, možná by nebyla Kutná Hora. Byli to totiž právě sedlečtí cisterciáčtí mniši, kteří ve 13. století na svých pozemcích nalezli stříbro, díky čemuž se začal psát příběh jednoho z největších středověkých měst českého království.

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu