Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Objevte Vodní mlýn Hoslovice: Klenot minulosti českého venkov

Objevte Vodní mlýn Hoslovice: Klenot minulosti českého venkov

Navštivte unikátní vodní mlýn v obci Hoslovice a ponořte se do autentické atmosféry minulých staletí. Prohlédněte si funkční mlecí zařízení, zúčastněte se tradičních akcí a objevte životní příběh rodiny Harantů, posledních mlynářů.

exterier-01-2200-1.jpg

Areál vodního mlýna v Hoslovicích, nacházející se 17 km jihozápadně od Strakonic u Hoslovického potoka, představuje živou památku minulosti. Tvoří jej tři budovy - mlýn s obytnou částí, chlévy s kolnou a stodola. K mlýnu náleží rybníček s náhonem, sad a louky, které dotvářejí jeho malebnou atmosféru. 

Návštěva tohoto historického místa vás okamžitě přenese do dávných dob. Prohlédnout si můžete autentické hospodářské vybavení, fungující mlecí zařízení a domácí zvířátka, která tvoří přesný obraz života na mlýně. Výjimečným lákadlem je také životní příběh rodiny Harantů, posledních mlynářů, kteří zde žili.

hoslovice-den-remesel-043.jpg

Řemeslné akce

Areál vodního mlýna pravidelně hostí různé akce, které dokreslují atmosféru minulosti. Nejen děti si mohou užít program plný zábavy. Uvidíte například pouštění mlýnského kola či ukázky starých řemeslných technik. Navíc si můžete vychutnat tradiční pokrmy a čerstvě upečený chleba.

interier-02-2200-1.jpg

Vodní mlýn se stal také součástí českých pohádek. Kouzla králů, Vodník a Karolínka, Tři bratři - to jsou pohádky, ve kterých mlýn a mlynář hrají významné role.

interier-01-2200-1.jpg

Otevírací doba vodního mlýna je různá v průběhu roku. V dubnu, květnu, září a říjnu je otevřeno od úterý do neděle od 9:00 do 16:00 hodin. V červnu, červenci a srpnu můžete navštívit mlýn denně od 9:00 do 17:00 hodin.

www.mlyn-hoslovice.cz

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Objevujte túry v Dolním Rakousku: V rytmu pěší turistiky

Od padajících vodopádů a šumících potoků, které se vinou výraznými soutěskami, až po idylická horská jezera a říční krajiny: sílu vody lze cítit na turistických stezkách Dolního Rakouska. Ale nejen při pěší turistice můžeme čerpat z tohoto cenného zdroje. Kde energie vody proudí obzvlášť silně, ukazují objevitelské výpravy v Dolním Rakousku.