10. prosince 2025, svátek má Julie
Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12

Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12

Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky.

Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. 

V jednokolové degustační soutěži, kterou už od roku 2001 vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, porota ocenila v každé kategorii tři nejlepší, „medailová“ piva.

Vítězem hlavní kategorie světlý ležák se stal RADEGAST Ryze Hořká 12, mezi jedenáctistupňovými ležáky triumfoval PRIMÁTOR 11 Ležák a jako nejlepší světlé výčepní pivo odborníci vyhlásili ZUBR Gold. 

Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí hlavně senzorické vlastnosti piva, konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu. Pod notářským dohledem testují vzorky v kategoriích: Světlý ležák, 11% světlý ležák, Světlé výčepní pivo, Tmavé pivo, Nealkoholické pivo neochucené a Nealkoholické pivo ochucené.

„V rámci degustační soutěže ČESKÉ PIVO vybíráme to nejlepší z tuzemské produkce, což dokládá kvalitu českého pivovarnictví. Oslavujeme tak jedinečnost a chuť českého piva, které je neodmyslitelnou součástí české pivní kultury i ekonomiky,“ komentuje Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Výsledky všech kategorií naleznete v seznamu níže:

Světlé ležáky
První místo si vysloužil RADEGAST Ryze Hořká 12 Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., na druhém místě ho následoval Samson 12, světlý ležák Pivovaru Samson, s. r. o. Třetí místo obdržel BRANÍK LEŽÁK Pivovaru Staropramen, s. r. o., společnosti Pivovary Staropramen, s. r. o.

11% světlé ležáky
První příčku mezi jedenáctkami obsadil PRIMÁTOR 11 Ležák PRIMÁTORu, a. s. Druhé místo získal Velkopopovický Kozel 11 Pivovaru Velké Popovice ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., který se v této kategorii umístil i vloni. Třetí příčka patří pivu RATAR Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.

Světlá výčepní piva
Ocenění Nejlepší světlé výčepní pivo dostal ZUBR Gold Pivovaru ZUBR ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s., který oproti loňsku poskočil z 3. místa na 1. Druhou příčku obsadil Rebel Brodská 10 Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s., a na třetí příčce se umístil PRIMÁTOR Antonín pivovaru PRIMÁTOR, a. s.

Tmavá piva
V kategorii tmavá piva již počtvrté zvítězil BERNARD ČERNÝ LEŽÁK 12 Rodinného pivovaru BERNARD, a. s. Druhé místo patřilo Kutnohorské Černé 12 Pivovaru Kutná Hora ze společnosti PIVOVAR CVIKOV, a.s., a třetí místo obsadilo Postřižinské pivo Tmavý ležák Pivovaru Nymburk, spol. s. r. o.

Nealkoholická piva neochucená
Mezi nealkoholickými neochucenými pivy zvítězil BIRELL Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., postoupil tak z loňského 2. místa na 1. Druhé místo dostalo Pito, nealko pivo Pivovaru Samson, s. r. o. Třetici uzavřel Rebel nealko z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s.

Nealkoholická piva ochucená 
Nealkoholickým ochuceným pivům letos kralovaly citrusové příchutě. Vyhrál Refresh Grapefruit Pivovaru Protivín ze společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a. s., na druhém místě se umístil PRIMÁTOR N – Nealko tropický citrus yuzu pivovaru PRIMÁTOR, a. s., a třetí místo si udržel stejně jako v předchozích letech Litovel Řezaný citron Pivovaru Litovel ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s.

ZDROJ: https://ceske-pivo.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.