Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
8. května 2024, Den osvobození
Pojizeří a Polabí: po proudu k zážitkům

Pojizeří a Polabí: po proudu k zážitkům

Turistická destinace Pojizeří a Polabí leží mezi třemi většími městy ve Středočeském kraji – Mladou Boleslaví, Nymburkem a Poděbrady a jak již její název napovídá, nachází se v blízkosti dvou velkých a významných řek – Labe a Jizery.

Destinace nabízí různorodé možnosti trávení volného času. Jedná se tak o jedinečný cíl pro milovníky přírody, městské turistiky a historie, pro lázeňské hosty, rodiny s dětmi, ale i pro aktivní turisty, pro které jsou zde připraveny kilometry cyklotras, naučných a pěších stezek.

lmmv-jaroslav-kocourek.JPG

PROCHÁZKY KRÁLOVSKÝMI MĚSTY

Tři největší města v Pojizeří a Polabí jsou velmi rozmanitá a každé poskytuje návštěvníkovi jiný typ zážitků. V Mladé Boleslavi a okolí si na své přijdou ti, které zajímá technický pokrok, technické památky, unikátní technická muzea, městský cestovní ruch, ale i galerie či hrady. Město je neodmyslitelně spjato s výrobou automobilů Škoda, jejichž historii, ale i současnosti je věnováno celé muzeum, kde je dokonce možné sledovat i výrobu těchto legendárních aut.

Poděbrady jsou oproti tomu místem odpočinku a oblíbeným lázeňským cílem. Návštěvníci se sem sjíždějí z širokého okolí, aby ochutnali léčivé minerální prameny, prošli se v upravených lázeňských parcích, kde kromě udržované přírody na ně čeká nemálo cukráren a kaváren k navštívení. Nevšední zážitek nabízí plavba výletní lodí Král Jiří, díky které si lze prohlédnout Poděbrady a okolí z vodní hladiny.

Nymburk zase osloví milovníky historie a nadchne je svým středověkým centrem města, v jehož uličkách má návštěvník pocit, že se přenesl do jiné doby. Dominantou města je gotický chrám sv. Jiljí a středověké opevnění, které je nově zčásti zpřístupněno veřejnosti.

hradby2.jpg

NA KOLE A PĚŠKY NEJEN KOLEM LABE

Sportovní vyžití nabízí rovinatá krajina kolem řeky Labe a Jizery. Cyklisté poznají nejlépe krásy Pojizeří a Polabí podél obou řek na cyklotrasách Greenway Jizera a Labská stezka. Pěší turisté si zase užijí nenáročné výlety v lužních lesích, které na jaře hrají všemi barvami, v písečných borovicových lesích u osady Kersko, kolem ptačí oblasti v Rožďalovicích a v Pístech mohou hledat pohyblivou písečnou dunu z období čtvrtohor.

HISTORIE, ZÁMKY I ZŘÍCENINY

Dávnou minulost připomínají pozůstatky raně středověkého slavníkovského hradiště v lužních lesích u Libice nad Cidlinou. V kraji nechybí ani romantické zříceniny, jako například u Mladé Boleslavi zřícenina gotického hradu Michalovice, u Bakova nad Jizerou zřícenina hradu a zámku Zvířetice. Barokní perlou Pojizeří a Polabí je zámek Loučeň s původními interiéry a zámeckým parkem s 12 unikátními labyrinty a bludišti. Pro nerušený odpočinek v soukromých lázních je přímo stvořen lovecký zámeček Chateau Mcely, který je obklopen nádherným anglickým parkem.

loucenzamek2.jpg

VYŽITÍ NEJEN PRO DĚTI

Netradiční zážitek čeká na celou rodinu v Centru řemesel a bylinných zahradách v Ostré, kde je možné si vyzkoušet tradiční řemesla našich předků (dráteníků, hrnčířů, provazníků, mýdlařů, svíčkařů, papírníků). O životě ve středním Polabí od pol. 18. století se návštěvník dozví ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Pozornosti by nemělo uniknout ani Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi či Dobrovická muzea cukrovarnictví. Nevšední zážitky a zábavu nejen pro děti přinese návštěva rodinného zábavního parku Mirakulum v Milovicích nebo nedaleký Tankodrom. Malým i velkým obdivovatelům zvířat se bude líbit v Zoologické zahradě Chleby. Stáda divokých koní, praturů a zubrů lze spatřit v přírodní rezervaci Milovice nazývané Evropské Serengeti. V Pojizeří a Polabí se nachází i nejníže položená rozhledna v republice – Romanka v Hrubém Jeseníku, ze které je ovšem možné dohlédnout až do Krkonoš.

mirakulum-3.jpg

www.pojizeriapolabi.cz

 

ČTĚTE DÁLE

VYPLUJ Z MĚSTA NA VODU a objev řeky středních Čech

Řeky středních Čech volají AHOJ!, tak jim odpověz a pusť se k vodě. Přinášíme ti tipy na vodácké výlety, ale i další aktivity kolem vody, které na tobě zaručeně nenechají nit suchou.

Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Polsko je v kurzu, mnozí čeští turisté vyměnili po dlouhých letech Jadran za Balt a Alpy za polské Krkonoše. Dříve panovala mezi polskou a českou částí Krkonoš spíše neopětovaná láska, dnes už Češi objevují jinakost za polskou hranicí v masovém měřítku. Zjišťují, že polsky se Krakonoš řekne Liczyrzepa a vypadá jako obrovský jelen.

Zlín. Objevte jedinečné město v zahradách

Rozlohou patří mezi jedno z nejmenších krajských měst v Česku. Koncepčně je to ale neuvěřitelné místo, které nemá u nás obdoby. Město plné zeleně a architektonických zajímavostí. Místo, které Tomáš Baťa vystavěl na principech továrny v zahradách. Poznejte experimentální architekturu, design, významné vily i baťovskou historii. Toto město z červených cihel nadchne každého, kdo ho objeví.

7 důvodů, proč vyrazit na slovenské hory a aquaparky?

Léto na Slovensku je skvělý nápad. Nevěříte tomu? Zážitky u vody a na horách pro všechny věkové kategorie můžete zkombinovat tak, jak se vám o tom možná ani nesnilo. Zde je 7 důvodů, proč se na Slovensko vyplatí vyrazit v létě.

V Kunovicích proběhne slet šlapacích letadel. V plánu je i vytvoření rekordu

Letecké muzeum v Kunovicích pořádá v sobotu 11. května společně s partnery jedinečný Mezinárodní slet šlapacích letadel s podtitulem Báječní letci na nelétajících strojích. “Akce to bude, jak už název napovídá, lehce recesistická, ale také poučná a hlavně zábavná. Určená je hlavně pro rodiny s dětmi, ale přijít se podívat může kdokoliv,” říká ředitel muzea Martin Hrabec s tím, že slet proběhne v areálu Slováckého aeroklubu od 10 do 16 hodin.

Snoubení vína a živé muziky funguje! Hudba na vinicích oslaví páté narozeniny.

Koncertní seriál Hudba na vinicích již popáté nabídne v originálních kulisách pěti vinařství spojení dobrého vína, a ještě lepší živé hudby v podání předních českých i slovenských hvězd. Hlavními tahouny ročníku 2024 budou kapely Mig 21, Jelen, Čechomor, Wohnout nebo Queenie, zazpívá také Pokáč, David Koller, Lucie Bílá, Horkýže slíže, Aneta Langerová a ze Slovenska přijedou NO NAME, IMT Smile a Kandráčovci. Premiéru si v rámci „Vinic“ odbyje Vojta Dyk, a to hned dvakrát – jak se svým novým bandem D.Y.K., tak v rámci pozůstatku skupiny Nightwork, projektu Tros Discotequos. Seriál nabídne od jara do podzimu čtyřicítku koncertů. Stačí si vybrat, předprodej již začal na www.hudbanavinicich.cz!