Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Pojizeří a Polabí: po proudu k zážitkům

Pojizeří a Polabí: po proudu k zážitkům

Turistická destinace Pojizeří a Polabí leží mezi třemi většími městy ve Středočeském kraji – Mladou Boleslaví, Nymburkem a Poděbrady a jak již její název napovídá, nachází se v blízkosti dvou velkých a významných řek – Labe a Jizery.

Destinace nabízí různorodé možnosti trávení volného času. Jedná se tak o jedinečný cíl pro milovníky přírody, městské turistiky a historie, pro lázeňské hosty, rodiny s dětmi, ale i pro aktivní turisty, pro které jsou zde připraveny kilometry cyklotras, naučných a pěších stezek.

lmmv-jaroslav-kocourek.JPG

PROCHÁZKY KRÁLOVSKÝMI MĚSTY

Tři největší města v Pojizeří a Polabí jsou velmi rozmanitá a každé poskytuje návštěvníkovi jiný typ zážitků. V Mladé Boleslavi a okolí si na své přijdou ti, které zajímá technický pokrok, technické památky, unikátní technická muzea, městský cestovní ruch, ale i galerie či hrady. Město je neodmyslitelně spjato s výrobou automobilů Škoda, jejichž historii, ale i současnosti je věnováno celé muzeum, kde je dokonce možné sledovat i výrobu těchto legendárních aut.

Poděbrady jsou oproti tomu místem odpočinku a oblíbeným lázeňským cílem. Návštěvníci se sem sjíždějí z širokého okolí, aby ochutnali léčivé minerální prameny, prošli se v upravených lázeňských parcích, kde kromě udržované přírody na ně čeká nemálo cukráren a kaváren k navštívení. Nevšední zážitek nabízí plavba výletní lodí Král Jiří, díky které si lze prohlédnout Poděbrady a okolí z vodní hladiny.

Nymburk zase osloví milovníky historie a nadchne je svým středověkým centrem města, v jehož uličkách má návštěvník pocit, že se přenesl do jiné doby. Dominantou města je gotický chrám sv. Jiljí a středověké opevnění, které je nově zčásti zpřístupněno veřejnosti.

hradby2.jpg

NA KOLE A PĚŠKY NEJEN KOLEM LABE

Sportovní vyžití nabízí rovinatá krajina kolem řeky Labe a Jizery. Cyklisté poznají nejlépe krásy Pojizeří a Polabí podél obou řek na cyklotrasách Greenway Jizera a Labská stezka. Pěší turisté si zase užijí nenáročné výlety v lužních lesích, které na jaře hrají všemi barvami, v písečných borovicových lesích u osady Kersko, kolem ptačí oblasti v Rožďalovicích a v Pístech mohou hledat pohyblivou písečnou dunu z období čtvrtohor.

HISTORIE, ZÁMKY I ZŘÍCENINY

Dávnou minulost připomínají pozůstatky raně středověkého slavníkovského hradiště v lužních lesích u Libice nad Cidlinou. V kraji nechybí ani romantické zříceniny, jako například u Mladé Boleslavi zřícenina gotického hradu Michalovice, u Bakova nad Jizerou zřícenina hradu a zámku Zvířetice. Barokní perlou Pojizeří a Polabí je zámek Loučeň s původními interiéry a zámeckým parkem s 12 unikátními labyrinty a bludišti. Pro nerušený odpočinek v soukromých lázních je přímo stvořen lovecký zámeček Chateau Mcely, který je obklopen nádherným anglickým parkem.

loucenzamek2.jpg

VYŽITÍ NEJEN PRO DĚTI

Netradiční zážitek čeká na celou rodinu v Centru řemesel a bylinných zahradách v Ostré, kde je možné si vyzkoušet tradiční řemesla našich předků (dráteníků, hrnčířů, provazníků, mýdlařů, svíčkařů, papírníků). O životě ve středním Polabí od pol. 18. století se návštěvník dozví ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Pozornosti by nemělo uniknout ani Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi či Dobrovická muzea cukrovarnictví. Nevšední zážitky a zábavu nejen pro děti přinese návštěva rodinného zábavního parku Mirakulum v Milovicích nebo nedaleký Tankodrom. Malým i velkým obdivovatelům zvířat se bude líbit v Zoologické zahradě Chleby. Stáda divokých koní, praturů a zubrů lze spatřit v přírodní rezervaci Milovice nazývané Evropské Serengeti. V Pojizeří a Polabí se nachází i nejníže položená rozhledna v republice – Romanka v Hrubém Jeseníku, ze které je ovšem možné dohlédnout až do Krkonoš.

mirakulum-3.jpg

www.pojizeriapolabi.cz

 

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Objevujte túry v Dolním Rakousku: V rytmu pěší turistiky

Od padajících vodopádů a šumících potoků, které se vinou výraznými soutěskami, až po idylická horská jezera a říční krajiny: sílu vody lze cítit na turistických stezkách Dolního Rakouska. Ale nejen při pěší turistice můžeme čerpat z tohoto cenného zdroje. Kde energie vody proudí obzvlášť silně, ukazují objevitelské výpravy v Dolním Rakousku.