Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Pozorování hvězd ve Štefánikově hvězdárně a Hvězdárně Ďáblice: poznávejte je a sněte

Pozorování hvězd ve Štefánikově hvězdárně a Hvězdárně Ďáblice: poznávejte je a sněte

Přijďte za hvězdami na naše pražské hvězdárny. Na Štefánikově hvězdárně můžete objevovat noční oblohu, pozorovat ji a zasnít se. Na hvězdárně v Ďáblicích, jež se nachází na skalnatém výběžku, budete mít hvězdy jako na dlani.

stefanikova-hvezdarna-01.jpg

ŠTEFÁNIKOVA HVĚZDÁRNA

Hlavním cílem hvězdárny, jež byla pro veřejnost otevřena, je popularizace astronomie a příbuzných přírodních věd. Tím nejzajímavějším, co hvězdárna nabízí, jsou bezpochyby veřejná pozorování denní i noční oblohy velkými dalekohledy. Kromě pozorování je možné si prohlédnout přístrojové vybavení hvězdárny, stálou, astronomicky zaměřenou výstavu, optické pokusy, historické přístroje či muzeum meteoritů, kde je možno si na některé meteority sáhnout. V nabídce hvězdárny nechybí ani promítání populárně naučných pořadů. 

V rámci prohlídky Štefánikovy hvězdárny si můžete zajít do Astrobistra, které najdete v přízemí budovy. Otevřeno je denně od 11:00 do 19:00.

stefanikova-hvezdarna-11.jpg

ŠTEFÁNIKOVA HVĚZDÁRNA: PROGRAM NA KVĚTEN

Štefánikova hvězdárna nabízí oblíbený pořad pro děti O kouzelné pastelce – Ťulda a hvězdy – pohádka pojednává o mocném kouzelníkovi, malém zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, se kterou stačí něco nakreslit, a hned to máte ve skutečnosti. Děti se například dozví, co hvězdy vlastně jsou? Pro mládež a dospělé hvězdárna nabízí Pět planet - pořad je věnovaný planetám, jež jsou viditelné prostým okem a provázejí lidstvo od okamžiků prvních astronomických pozorování. Pořad je za jasného počasí doplněn pozorováním aktuálně viditelných planet dalekohledy hvězdárny.

hvezdarna-dablice-02.jpg

Mimo jiné se můžete těšit na speciální akce, a to na výstavu Já chci být člověk, která bude probíhat od  5. 5. Výstava do vesmíru vysílá „vizitku“ humanismu a univerzálních hodnot zakotvených v myšlenkovém odkazu světového spisovatele Arnošta Lustiga.

S dětmi se můžete přijít podívat na speciální rozšířenou projekci dětských pořadů, která se bude konat u příležitosti Dne dětí v sobotu 27. 5. od 10:30 do 18:00. Vstup pro děti do 15 let zdarma.

hvezdarna-dablice-11.jpg

HVĚZDÁRNA ĎÁBLICE

Hvězdárnu mohou navštívit předem objednané skupiny návštěvníků. Za jasného počasí pozorujeme oblohu, v případě nepříznivých meteorologických podmínek probíhá promítání filmů spojené s prohlídkou přístrojového vybavení hvězdárny.

HVĚZDÁRNA ĎÁBLICE: PROGRAM NA KVĚTEN A ČERVEN

V květnu se můžete těšit na tyto pořady – Hvězdárna, dalekohledy, pozorování – pořad vás seznámí s historií naší hvězdárny od dob nejstarších až po současnost. Ukážeme vám, jak se naše hvězdárna stavěla a postupně rozrůstala. Co se děje na obloze? – film přináší aktuální informace o tom, co je vidět na obloze. Které planety budou v nejbližší době pozorovatelné a jaké úkazy jsou s nimi spojeny. Ukážeme si, která výrazná souhvězdí jsou v noci nad našimi hlavami a jak v nich nalézt objekty vzdáleného vesmíru.

Ti nejmenší mohou dorazit na pohádku O kouzelné pastelce II – Ťuldova dobrodružství na planetách – druhý díl pohádky o malém zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, se kterou stačí něco nakreslit, a hned to máte ve skutečnosti. Vydejte se s Ťuldou prozkoumat, jak to vypadá na Venuši a jestli na Marsu žijí Marťani!

hvezdarna-dablice-12.jpg

Děti si rovněž mohou užít Dětský den na hvězdárně v Ďáblicích, který se bude konat v sobotu 27. 5. od 13 do 18 h. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program, úkoly a hádanky s astronomickou tématikou a za dobrého počasí i pozorování Slunce a Venuše dalekohledy. Vstup pro děti do 15 let zdarma.

Na červen hvězdárna připravuje pořad pro dospělé Hledání harmonie světa + Nepolapitelný čas – první dokumentární film představí život a dílo Johanna Keplera, spolupráci s Tychonem Brahe a práci na známých Keplerových zákonech. Druhý dokumentární film ukazuje řadu unikátních způsobů, jak naši předkové měřili čas. Víte například, co to byla poutnická hůl?

Děti si mohou užít pohádku O kouzelné pastelce - Ťulda a hvězdy i v červnu.

Více informací najdete na www.planetum.cz

ČTĚTE DÁLE

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!