1. června 2025, svátek má Laura
Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek. Jeden cestovatel a gurmán, druhý cestovatel a fotograf. Kluci spojili své síly a vznikl jedinečný projekt JEDLÍCI NA CESTÁCH. Ten dává nahlédnout pod pokličku kultury, ale hlavně typické kuchyně různých zemí světa. Na sérii videí nyní navazují vydáním knihy, na kterou se můžete těšit již v říjnu. Humorné pojetí od sympatických Jedlíků a recepty upravené pro domácí kuchaře si doslova zamilujete.

gastro-foto-8.jpg

Nápad na pořad tohoto typu nosil Jarda v hlavě už několik let. Když se potkal s Tomášem, dostal projekt konkrétnější obrysy. Oba cestovatelé staví při svých cestách do zahraničí jídlo na jednu z předních příček zájmu, stejně jako velká spousta z nás. Často se nám ale stává, že tápeme, která jídla patří do typické místní kuchyně a někdy až po nějaké době zjistíme, že jsme zapomněli ochutnat něco důležitého. A cílem pořadu Jedlíci na cestách je právě ukázat lidem základní jídla, která by na cestách rozhodně neměli vynechat. Odlákat jejich pozornost od místních poboček globálních fastfoodů k jídlům, která se v dané zemi připravují třeba i po staletí.

gastro-foto-12.jpg

Jedlíci mají za sebou první rok natáčení, zvládli navštívit 4 země a přišel čas přinést místní dobroty nejen ve videu, ale i v tradičnější podobě, tedy ve formě knihy. Kniha Jedlíci na cestách spojuje cestopis, praktické rady, představení a hodnocení jídel a navrch přidává upravené recepty na všechna jídla z rukou Jedlíků.

gastro-foto-13.jpg

Kniha bude obsahovat:
4 národní kuchyně
65 hodnocení a ochutnávek jídel
65 upravených receptů, podle kterých si každý zvládne uvařit
130 videí
300 fotografií
fotografie z natáčení
tipy a rady pro vaše cesty

gastro-foto-6_1.jpg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.