Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
22. května 2024, svátek má Emil
Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek. Jeden cestovatel a gurmán, druhý cestovatel a fotograf. Kluci spojili své síly a vznikl jedinečný projekt JEDLÍCI NA CESTÁCH. Ten dává nahlédnout pod pokličku kultury, ale hlavně typické kuchyně různých zemí světa. Na sérii videí nyní navazují vydáním knihy, na kterou se můžete těšit již v říjnu. Humorné pojetí od sympatických Jedlíků a recepty upravené pro domácí kuchaře si doslova zamilujete.

gastro-foto-8.jpg

Nápad na pořad tohoto typu nosil Jarda v hlavě už několik let. Když se potkal s Tomášem, dostal projekt konkrétnější obrysy. Oba cestovatelé staví při svých cestách do zahraničí jídlo na jednu z předních příček zájmu, stejně jako velká spousta z nás. Často se nám ale stává, že tápeme, která jídla patří do typické místní kuchyně a někdy až po nějaké době zjistíme, že jsme zapomněli ochutnat něco důležitého. A cílem pořadu Jedlíci na cestách je právě ukázat lidem základní jídla, která by na cestách rozhodně neměli vynechat. Odlákat jejich pozornost od místních poboček globálních fastfoodů k jídlům, která se v dané zemi připravují třeba i po staletí.

gastro-foto-12.jpg

Jedlíci mají za sebou první rok natáčení, zvládli navštívit 4 země a přišel čas přinést místní dobroty nejen ve videu, ale i v tradičnější podobě, tedy ve formě knihy. Kniha Jedlíci na cestách spojuje cestopis, praktické rady, představení a hodnocení jídel a navrch přidává upravené recepty na všechna jídla z rukou Jedlíků.

gastro-foto-13.jpg

Kniha bude obsahovat:
4 národní kuchyně
65 hodnocení a ochutnávek jídel
65 upravených receptů, podle kterých si každý zvládne uvařit
130 videí
300 fotografií
fotografie z natáčení
tipy a rady pro vaše cesty

gastro-foto-6_1.jpg

ČTĚTE DÁLE

Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška: Místo vítězné euforie jsem se šel učit na zkoušky

Každou výzvu měl promyšlenou do posledního detailu, z každé z nich vyzařovalo jeho estetické cítění a vždy bylo vidět, že ví, co dělá. Třikrát vyhrál titul pekaře týdne, a nakonec se stal i celkovým vítězem třetí řady soutěže Peče celá země. Dvaadvacetiletý student medicíny a kaligrafik si ve finále získal porotu svou rebarborovou pavlovou, fialkovými indiánky, levandulovými madlenkami, vyšperkovanými nanuky a dalšími neodolatelnými dobrotami. A to na první casting přinesl covid!

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

Máme pro Vás křupavou novinku, nové bistro na Na chlebu.

Bistro se inspiruje jednoduchostí a komplexností chleba. Pár základních surovin, spousta péče, tvořivosti, trpělivosti, kuchařské zdatnosti, a… Voila! Skvělá, voňavá, křupavá a chutná věc je na světe.

Jeden z nejznámějších českých výživových poradců

Sezení na zadku, žádný pohyb a pojídání cukroví, vánočky, smaženého kapra, řízků, klobás, k tomu lavor bramborového salátu, chlebíčky, brambůrky a plno alkoholu… Tak nějak vypadalo posledních pár dní většiny z nás. Po tomto hodování se asi mnohým z nás protočily na váze panenky a padly nápady jako: »od prvního přestanu jíst a každý den budu dvě hodiny cvičit«. Je to ale správná cesta? Na to jsme se zeptali jednoho z nejznámějších českých výživových expertů Petra Havlíčka.