4. prosince 2025, svátek má Barbora
Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Pro cestovatele a gurmány přichází na scénu Jedlíci na cestách!

Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek. Jeden cestovatel a gurmán, druhý cestovatel a fotograf. Kluci spojili své síly a vznikl jedinečný projekt JEDLÍCI NA CESTÁCH. Ten dává nahlédnout pod pokličku kultury, ale hlavně typické kuchyně různých zemí světa. Na sérii videí nyní navazují vydáním knihy, na kterou se můžete těšit již v říjnu. Humorné pojetí od sympatických Jedlíků a recepty upravené pro domácí kuchaře si doslova zamilujete.

gastro-foto-8.jpg

Nápad na pořad tohoto typu nosil Jarda v hlavě už několik let. Když se potkal s Tomášem, dostal projekt konkrétnější obrysy. Oba cestovatelé staví při svých cestách do zahraničí jídlo na jednu z předních příček zájmu, stejně jako velká spousta z nás. Často se nám ale stává, že tápeme, která jídla patří do typické místní kuchyně a někdy až po nějaké době zjistíme, že jsme zapomněli ochutnat něco důležitého. A cílem pořadu Jedlíci na cestách je právě ukázat lidem základní jídla, která by na cestách rozhodně neměli vynechat. Odlákat jejich pozornost od místních poboček globálních fastfoodů k jídlům, která se v dané zemi připravují třeba i po staletí.

gastro-foto-12.jpg

Jedlíci mají za sebou první rok natáčení, zvládli navštívit 4 země a přišel čas přinést místní dobroty nejen ve videu, ale i v tradičnější podobě, tedy ve formě knihy. Kniha Jedlíci na cestách spojuje cestopis, praktické rady, představení a hodnocení jídel a navrch přidává upravené recepty na všechna jídla z rukou Jedlíků.

gastro-foto-13.jpg

Kniha bude obsahovat:
4 národní kuchyně
65 hodnocení a ochutnávek jídel
65 upravených receptů, podle kterých si každý zvládne uvařit
130 videí
300 fotografií
fotografie z natáčení
tipy a rady pro vaše cesty

gastro-foto-6_1.jpg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.

První adventní neděle v Holešovické tržnici: maso, trhy a vánoční pohoda

Milovníci masa, pozor! Den řezníků se letos poprvé přesouvá do Holešovické tržnice a přináší jedinečný gastro zážitek. Termín připadá na první adventní neděli 30. listopadu a od 11.00 hodin nabídne výběr těch nejlepších masových specialit od špičkových českých řezníků a restaurací, které propojilo Naše maso patřící pod Ambiente. Přesun do tržnice není náhodný – právě zde vznikají nové podniky Ambiente a Holešovická tržnice se tak proměňuje v jedno z nejzajímavějších gastrocenter Prahy. Návštěvníky nedělní akce čekají také vánoční trhy plné tradičních řemeslných dárků a staročeských dobrot, takže Den řezníků je skvělou příležitostí propojit chuťové zážitky s vánoční atmosférou.

Vánoční inspirace: Tipy na dárky, které potěší.

Zase je to tady – světla, vůně cukroví a první tóny koled. Vánoce se blíží rychleji, než bychom čekali, a s nimi i každoroční otázka: čím letos potěšit své blízké, kolegy nebo obchodní partnery? Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme výběr těch nejlepších tipů na vánoční i firemní dárky. Tak se pohodlně usaďte a pojďme se společně inspirovat – ať máte letos nakoupeno bez stresu a včas.

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.