14. listopadu 2025, svátek má Sáva
Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Štěpánčiny Divné čokolády jsou šokující, originální... prostě divné a to nás na tom nejvíc baví! Jak říká sama Štěpánka: „Mé čokolády se nejí, ale degustují.“

dsc01649-1.JPG

Zkuste pro začátek představit a říct, co jsou divné čokolády?

Vždy říkám, že vznikly, protože mi na světě scházely. Prostě zrealizovat něco ujetého, popustit uzdu své fantazii a udělat Gulášovku, Cibulovku, nebo týden nemytou. Taky říkám, že jsou určeny pro opravdové Gastro-poutníky: lidi, kteří rádi zkoumají krajiny dosud neprobádaných chutí. Jednou jsem se uklikla a omylem napsala slovo Gastro-proutník. A pojmenovala tak degustační sadu pro muže, s podnázvem „Můžeš je mít všechny“.

96757317-144877187153298-5520564096841285632-n.jpg

Co vše vedlo ke vzniku čokolád? 

Vždycky jsem ráda pracovala s jídlem. Netradičními kombinacemi koření jsem tvořila nové příchutě pokrmů, džemů, povidel, pekla chleba, picklovala. Když jsem si otevřela čokoládovnu na Divné čokolády s vlastním obchůdkem i e-shopem, byla to vlastně jakási vstupní brána do světa, kde můžu nekonečně tvořit – už ne „do šuplíku“, (jak se to říká o básních), ale mé bláznivé výtvory můžou jít do světa.

jak-vznikala-cokoladovna.jpg

Kde berete inspiraci na všelijaké kombinace chutí?

Velkou část života jsem procestovala. Do některých zemí jsem se opakovaně vracela nebo v nich žila, zejména ty v Asii. Ale i v jižní Americe a různé arabské země – ze všech jsem si přivezla nesmazatelné vzpomínky v podobě chutí, vůní, koření… A ty jsem pak, v době covidu – kdy nebylo jisté, zda bude ještě někdy možné volně cestovat po světě – vtiskla do svých čokolád. Bílá i hořká kari nebo Sado-masala je tak vzpomínkou na Indii, Arabika džezvé na arabské kardamomové kávičky, Afrodíté vznikla z marockých růží a směsi koření na marocký čaj, Zenová víla je nasycená vietnamským čajem, který jsme sbírali na tamních plantážích… Zbytek je můj smysl pro surreál a bizár :)

dsc01627-1.JPG

Jaká čokoláda vzbudila u zákazníků velký zájem či obdiv?

Když pominu tu nejslavnější, silně kontroverzní, která vznikla spíše z legrace a nejvíc se proflákla, pak u dětí vede Růženka. Ženy zas milují sadu s názvem Cyklická žena, kde mají ke každé fázi cyklu jednu čokoládu a muži rádi vyzkoušejí pikantního Žluťáska, Slanou a uzenou nebo třeba Gulášovku. Já říkávám, že mé čokolády se nejí, ale degustují. Proto je vždy lepší přát si od Ježíška celou degustační sadu a chutnat jich tak více – každého nadchne zcela jiná!

velka-degustacni-sada-rozbalena.jpg

Kundičková týden nemytá a vymydlená. Bezesporu nejdivnější edice?

Přésně. Ale čím divnější, tím víc to lidé chtějí! Kamkoliv přijdu, znají ji: Ten ji dostal k narozkám, ten ji dal šéfovi. Ta ji dala jako poděkování porodníkovi! Ten se z ní poblil a ta ji odsoudila. Nikoho ale nenechala chladným. „Love it or hate it!“

Inspiraci pro „přírodě identické aroma“jsem našla v Malaysii - v krevetové pastě. Dlouho jsem přemýšlela, proč jsou z nemyté jedni lidé nadšení, zatímco druzí ji tvrdě odsoudí. Pak jsem přišla na to, že lidstvo se dělí na dva znepřátelené tábory. Nazvala jsem je Nemyťáci a Vymydlenci. A protože i ti chtěli mít svoji Kundičkovou, vznikla „mýdloláda“ Vymydlená levandulová

luh85d42f-9.jpg

Jaké novinky plánujete do budoucna?

Já nic neplánuju, ono se to ze mě tak nějak sype samo. Právě jsem dokreslila obal 27. druhu čokolády s názvem Cigánský salám. Ochucená kořením na stejnojmenné uzeniny, je tou zatím nejostřejší čokoládou celé edice. A myslím, že brzy vzniknou další čokolády, ochucené kořením na jitrnice, jelita a tlačenky. Už jsem si koupila veganské střívko, budou to takové čokopárečky. Vznikne degustační sada čokouzenin s názvem Gastro-úchylák. Naše kreativita má doslova NO LIMITS. A to mě na tom baví. Nejen tvořit v imaginaci, ale i ve hmotě, abych se podělila s ostatními.

luh85d42b-4.jpgFoto: Patrik Uhlíř

Jaké další projekty zajišťujete?

- Už 13 let provozuju v Lysicích projekt Pobyty ve tmě u Štědřicha. (www.dotekpritomnosti.cz
- Jsem i průvodkyní po zemích JV Asie. 
- Poslední rok provozuju v Lysicích i Divnou kavárnu, kde krom nákupu mých čokolád můžete ochutnat Divné dorty, lanýže, Divné řemeslné zmrzliny nebo nápoje z celého světa. 
- Krom toho mám ještě značku Já rád SVÁ játra. Již 7 let vyrábím různě ochucené kašičky z ostropestřece mariánského, čokoládu s ostropestřcem či raw koule Játrovky. 
- Na všechny své produkty si kreslím obaly, píšu poezii. Vyšla sbírka mých textů a kreseb s názvem Divnosti.
- Maluju také „vaginální portréty“.

www.divnecokolady.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace

Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu a zeleně. I proto v Česku roste zájem o vánoční firemní akce v netradičních lokalitách. V některých z nich meziročně až o třetinu.

Saxofrancis: Psychiatr ve dne, DJ v noci. Obě jeho hemisféry jedou naplno.

Ve dne naslouchá duším v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), v noci roztáčí dav. Mudr. František Šalanda — psychiatr, DJ SaxoFrancis a hudební alter ego John Sarkander. Propojuje energii DJingu s vášní saxofonu. Absolvent pardubické konzervatoře se nebojí experimentovat a překračovat hranice žánrů, spojuje živou hru s elektronikou a jeho jméno zní i na prestižních pódiích. Vystupoval ve dvou klubech světové TOP15 — Papaya (#6) a Noa (#13) na ikonické Zrće Beach v Chorvatsku — a koncertuje po celé Evropě: Polsko, Maďarsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Itálie a další. Svou cestu začal v roce 2017 v soutěži DJ No1 TV Óčko, první dveře otevřel pražským Duplexem a dnes patří mezi nejoriginálnější performery české klubové scény. Na začátku října složil kmenovou zkoušku z psychiatrie a už v polovině listopadu ho čeká vystoupení ve Francii, v Marseille. Rytmem žije každý den.

BECHNERŮV STATEK - konference, rodinné grilování či firemní večírek v multifunkčních prostorách

BECHNERŮV STATEK ideální místo pro firemní akce jen kousek od Prahy Hledáte místo, kde spojíte práci se zábavou a zároveň uniknete ruchu velkoměsta?

Předpověď životního stylu v Praze: digitální, flexibilní, propojený

Zahraniční platformy se v každodenním pražském životě stávají stále viditelnějšími. Od aplikací sociálních médií až po globální zábavní služby, lidé tráví více času na zahraničních platformách. Ty ovlivňují, jak lidé navazují vztahy, jak komunikují a jak si vybírají, čemu budou důvěřovat. Už nejde jen o sledování videí nebo chatování s přáteli. Dopad je nyní patrný i v tom, jak se lidé setkávají, sdílejí názory a organizují volný čas. S tím, jak se tyto služby stávají běžnějšími, se místní zvyky začínají měnit způsobem, který odráží širší globální trend.

Krabičková dieta v Praze – vyberte si zdraví a pohodlí na každý den s Pomelo

Každý den přináší spoustu rozhodnutí. Co si dát k jídlu? Kde vzít čas na vaření? Jak se zdravě stravovat, když kvůli povinnostem nemáte ani chvilku na odpočinek? Přesně v takovou chvíli přichází na pomoc krabičková dieta Pomelo – životní styl, při kterém zdravé jídlo už není další výzvou, ale přirozenou součástí každodenního života. Pomelo je víc než jen stravování – je to partner, který pečuje o váš každodenní rytmus, pohodu a energii. Už žádný spěch, kompromisy ani stres.

OX Club Prague – multifunkční prostory pro firemní akce a konference

Po více než dvou dekádách působení se legendární Retro Music Hall proměnila v moderní OX Club Prague – zcela nový klubový koncept, který navazuje na historii ikonického prostoru, ale přináší svěží vítr do pražské noční scény. Po kompletní rekonstrukci, rebrandingu a obměně týmu vznikl multifunkční klub s kapacitou tisíc lidí, třemi stage a špičkovým technickým zázemím. OX Club si klade za cíl nabídnout návštěvníkům nejen hudbu a tanec, ale především komplexní zážitek, díky němuž se budou chtít vracet. I v době, kdy noční život čelí výzvám, si drží směr – profesionalita, kvalita a energie, která dává Praze nový rytmus.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.