9. prosince 2025, svátek má Vratislav
Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Štěpánčiny Divné čokolády jsou šokující, originální... prostě divné a to nás na tom nejvíc baví! Jak říká sama Štěpánka: „Mé čokolády se nejí, ale degustují.“

dsc01649-1.JPG

Zkuste pro začátek představit a říct, co jsou divné čokolády?

Vždy říkám, že vznikly, protože mi na světě scházely. Prostě zrealizovat něco ujetého, popustit uzdu své fantazii a udělat Gulášovku, Cibulovku, nebo týden nemytou. Taky říkám, že jsou určeny pro opravdové Gastro-poutníky: lidi, kteří rádi zkoumají krajiny dosud neprobádaných chutí. Jednou jsem se uklikla a omylem napsala slovo Gastro-proutník. A pojmenovala tak degustační sadu pro muže, s podnázvem „Můžeš je mít všechny“.

96757317-144877187153298-5520564096841285632-n.jpg

Co vše vedlo ke vzniku čokolád? 

Vždycky jsem ráda pracovala s jídlem. Netradičními kombinacemi koření jsem tvořila nové příchutě pokrmů, džemů, povidel, pekla chleba, picklovala. Když jsem si otevřela čokoládovnu na Divné čokolády s vlastním obchůdkem i e-shopem, byla to vlastně jakási vstupní brána do světa, kde můžu nekonečně tvořit – už ne „do šuplíku“, (jak se to říká o básních), ale mé bláznivé výtvory můžou jít do světa.

jak-vznikala-cokoladovna.jpg

Kde berete inspiraci na všelijaké kombinace chutí?

Velkou část života jsem procestovala. Do některých zemí jsem se opakovaně vracela nebo v nich žila, zejména ty v Asii. Ale i v jižní Americe a různé arabské země – ze všech jsem si přivezla nesmazatelné vzpomínky v podobě chutí, vůní, koření… A ty jsem pak, v době covidu – kdy nebylo jisté, zda bude ještě někdy možné volně cestovat po světě – vtiskla do svých čokolád. Bílá i hořká kari nebo Sado-masala je tak vzpomínkou na Indii, Arabika džezvé na arabské kardamomové kávičky, Afrodíté vznikla z marockých růží a směsi koření na marocký čaj, Zenová víla je nasycená vietnamským čajem, který jsme sbírali na tamních plantážích… Zbytek je můj smysl pro surreál a bizár :)

dsc01627-1.JPG

Jaká čokoláda vzbudila u zákazníků velký zájem či obdiv?

Když pominu tu nejslavnější, silně kontroverzní, která vznikla spíše z legrace a nejvíc se proflákla, pak u dětí vede Růženka. Ženy zas milují sadu s názvem Cyklická žena, kde mají ke každé fázi cyklu jednu čokoládu a muži rádi vyzkoušejí pikantního Žluťáska, Slanou a uzenou nebo třeba Gulášovku. Já říkávám, že mé čokolády se nejí, ale degustují. Proto je vždy lepší přát si od Ježíška celou degustační sadu a chutnat jich tak více – každého nadchne zcela jiná!

velka-degustacni-sada-rozbalena.jpg

Kundičková týden nemytá a vymydlená. Bezesporu nejdivnější edice?

Přésně. Ale čím divnější, tím víc to lidé chtějí! Kamkoliv přijdu, znají ji: Ten ji dostal k narozkám, ten ji dal šéfovi. Ta ji dala jako poděkování porodníkovi! Ten se z ní poblil a ta ji odsoudila. Nikoho ale nenechala chladným. „Love it or hate it!“

Inspiraci pro „přírodě identické aroma“jsem našla v Malaysii - v krevetové pastě. Dlouho jsem přemýšlela, proč jsou z nemyté jedni lidé nadšení, zatímco druzí ji tvrdě odsoudí. Pak jsem přišla na to, že lidstvo se dělí na dva znepřátelené tábory. Nazvala jsem je Nemyťáci a Vymydlenci. A protože i ti chtěli mít svoji Kundičkovou, vznikla „mýdloláda“ Vymydlená levandulová

luh85d42f-9.jpg

Jaké novinky plánujete do budoucna?

Já nic neplánuju, ono se to ze mě tak nějak sype samo. Právě jsem dokreslila obal 27. druhu čokolády s názvem Cigánský salám. Ochucená kořením na stejnojmenné uzeniny, je tou zatím nejostřejší čokoládou celé edice. A myslím, že brzy vzniknou další čokolády, ochucené kořením na jitrnice, jelita a tlačenky. Už jsem si koupila veganské střívko, budou to takové čokopárečky. Vznikne degustační sada čokouzenin s názvem Gastro-úchylák. Naše kreativita má doslova NO LIMITS. A to mě na tom baví. Nejen tvořit v imaginaci, ale i ve hmotě, abych se podělila s ostatními.

luh85d42b-4.jpgFoto: Patrik Uhlíř

Jaké další projekty zajišťujete?

- Už 13 let provozuju v Lysicích projekt Pobyty ve tmě u Štědřicha. (www.dotekpritomnosti.cz
- Jsem i průvodkyní po zemích JV Asie. 
- Poslední rok provozuju v Lysicích i Divnou kavárnu, kde krom nákupu mých čokolád můžete ochutnat Divné dorty, lanýže, Divné řemeslné zmrzliny nebo nápoje z celého světa. 
- Krom toho mám ještě značku Já rád SVÁ játra. Již 7 let vyrábím různě ochucené kašičky z ostropestřece mariánského, čokoládu s ostropestřcem či raw koule Játrovky. 
- Na všechny své produkty si kreslím obaly, píšu poezii. Vyšla sbírka mých textů a kreseb s názvem Divnosti.
- Maluju také „vaginální portréty“.

www.divnecokolady.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Efektivní teplárny jako zbraň proti drahé energii. Kogenerace zrychluje evropskou transformaci

Evropa potřebuje rychlejší cestu ke snížení emisí i úsporám energie. Klíčovou roli v transformaci hrají moderní plynové kogenerační teplárny, které dokážou výrazně zefektivnit výrobu tepla a zároveň dodat elektřinu ve chvílích, kdy je jí v síti nedostatek.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.