Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
25. dubna 2024, svátek má Marek
Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Rozhovor: Štěpánčiny Divné čokolády

Štěpánčiny Divné čokolády jsou šokující, originální... prostě divné a to nás na tom nejvíc baví! Jak říká sama Štěpánka: „Mé čokolády se nejí, ale degustují.“

dsc01649-1.JPG

Zkuste pro začátek představit a říct, co jsou divné čokolády?

Vždy říkám, že vznikly, protože mi na světě scházely. Prostě zrealizovat něco ujetého, popustit uzdu své fantazii a udělat Gulášovku, Cibulovku, nebo týden nemytou. Taky říkám, že jsou určeny pro opravdové Gastro-poutníky: lidi, kteří rádi zkoumají krajiny dosud neprobádaných chutí. Jednou jsem se uklikla a omylem napsala slovo Gastro-proutník. A pojmenovala tak degustační sadu pro muže, s podnázvem „Můžeš je mít všechny“.

96757317-144877187153298-5520564096841285632-n.jpg

Co vše vedlo ke vzniku čokolád? 

Vždycky jsem ráda pracovala s jídlem. Netradičními kombinacemi koření jsem tvořila nové příchutě pokrmů, džemů, povidel, pekla chleba, picklovala. Když jsem si otevřela čokoládovnu na Divné čokolády s vlastním obchůdkem i e-shopem, byla to vlastně jakási vstupní brána do světa, kde můžu nekonečně tvořit – už ne „do šuplíku“, (jak se to říká o básních), ale mé bláznivé výtvory můžou jít do světa.

jak-vznikala-cokoladovna.jpg

Kde berete inspiraci na všelijaké kombinace chutí?

Velkou část života jsem procestovala. Do některých zemí jsem se opakovaně vracela nebo v nich žila, zejména ty v Asii. Ale i v jižní Americe a různé arabské země – ze všech jsem si přivezla nesmazatelné vzpomínky v podobě chutí, vůní, koření… A ty jsem pak, v době covidu – kdy nebylo jisté, zda bude ještě někdy možné volně cestovat po světě – vtiskla do svých čokolád. Bílá i hořká kari nebo Sado-masala je tak vzpomínkou na Indii, Arabika džezvé na arabské kardamomové kávičky, Afrodíté vznikla z marockých růží a směsi koření na marocký čaj, Zenová víla je nasycená vietnamským čajem, který jsme sbírali na tamních plantážích… Zbytek je můj smysl pro surreál a bizár :)

dsc01627-1.JPG

Jaká čokoláda vzbudila u zákazníků velký zájem či obdiv?

Když pominu tu nejslavnější, silně kontroverzní, která vznikla spíše z legrace a nejvíc se proflákla, pak u dětí vede Růženka. Ženy zas milují sadu s názvem Cyklická žena, kde mají ke každé fázi cyklu jednu čokoládu a muži rádi vyzkoušejí pikantního Žluťáska, Slanou a uzenou nebo třeba Gulášovku. Já říkávám, že mé čokolády se nejí, ale degustují. Proto je vždy lepší přát si od Ježíška celou degustační sadu a chutnat jich tak více – každého nadchne zcela jiná!

velka-degustacni-sada-rozbalena.jpg

Kundičková týden nemytá a vymydlená. Bezesporu nejdivnější edice?

Přésně. Ale čím divnější, tím víc to lidé chtějí! Kamkoliv přijdu, znají ji: Ten ji dostal k narozkám, ten ji dal šéfovi. Ta ji dala jako poděkování porodníkovi! Ten se z ní poblil a ta ji odsoudila. Nikoho ale nenechala chladným. „Love it or hate it!“

Inspiraci pro „přírodě identické aroma“jsem našla v Malaysii - v krevetové pastě. Dlouho jsem přemýšlela, proč jsou z nemyté jedni lidé nadšení, zatímco druzí ji tvrdě odsoudí. Pak jsem přišla na to, že lidstvo se dělí na dva znepřátelené tábory. Nazvala jsem je Nemyťáci a Vymydlenci. A protože i ti chtěli mít svoji Kundičkovou, vznikla „mýdloláda“ Vymydlená levandulová

luh85d42f-9.jpg

Jaké novinky plánujete do budoucna?

Já nic neplánuju, ono se to ze mě tak nějak sype samo. Právě jsem dokreslila obal 27. druhu čokolády s názvem Cigánský salám. Ochucená kořením na stejnojmenné uzeniny, je tou zatím nejostřejší čokoládou celé edice. A myslím, že brzy vzniknou další čokolády, ochucené kořením na jitrnice, jelita a tlačenky. Už jsem si koupila veganské střívko, budou to takové čokopárečky. Vznikne degustační sada čokouzenin s názvem Gastro-úchylák. Naše kreativita má doslova NO LIMITS. A to mě na tom baví. Nejen tvořit v imaginaci, ale i ve hmotě, abych se podělila s ostatními.

luh85d42b-4.jpgFoto: Patrik Uhlíř

Jaké další projekty zajišťujete?

- Už 13 let provozuju v Lysicích projekt Pobyty ve tmě u Štědřicha. (www.dotekpritomnosti.cz
- Jsem i průvodkyní po zemích JV Asie. 
- Poslední rok provozuju v Lysicích i Divnou kavárnu, kde krom nákupu mých čokolád můžete ochutnat Divné dorty, lanýže, Divné řemeslné zmrzliny nebo nápoje z celého světa. 
- Krom toho mám ještě značku Já rád SVÁ játra. Již 7 let vyrábím různě ochucené kašičky z ostropestřece mariánského, čokoládu s ostropestřcem či raw koule Játrovky. 
- Na všechny své produkty si kreslím obaly, píšu poezii. Vyšla sbírka mých textů a kreseb s názvem Divnosti.
- Maluju také „vaginální portréty“.

www.divnecokolady.cz

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.