Místo pšeničné mouky použijte tsampu – pražený bio ječmen, vyráběný podle tradiční tibetské receptury. Ječmen má nízký glykemický index, sacharidy z něj se uvolňují pomalu a člověk se cítí sytý a plný energie o to déle. Kromě velkého množství vlákniny, minerálů a vitamínů K, E a B navíc obsahuje betaglukan, který posiluje imunitu a chrání nás před viry. Tsampa také pomáhá nastartovat spalování tuků. Pokud tedy zdravé vánoční menu doplníte i nějakou to procházkou, o svou povánoční figuru nemusíte mít strach.
Vyzkoušejte klasiku jako jsou medové perníčky, kakaové pracny nebo kokosovou roládu ve zdravější verzi. Recepty najdete v přiložených obrázcích.
Tsampu pro Vás vyrábí nezisková organizace MOST ProTibet, která už téměř 20 let pomáhá tibetským dětem, mnichům, seniorům a nomádským rodinám. Nákupem tsampy pomáháte s nimi.
Ječmen ostatně začali Tibeťané pražit už před tisíci lety a od té doby na něj nedají dopustit. Tsampa je jejich tradiční pokrm, který nejčastěji snídají s černým máslovým čajem a čerpají z něj sílu, živiny a dlouhodobou energii. Vy nebo vaši blízcí si můžete tsampu vychutnat v desítkách inspirativních receptů třeba jako ovocnou kaši, energy kuličky, placky nebo dezerty.