Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Umělci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek: Obrazy tvoříme na hladině vody…  a jsme jediní na světě

Umělci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek: Obrazy tvoříme na hladině vody… a jsme jediní na světě

Ondřej Konupčík se dlouho věnoval tetování na top úrovni, Radim Kašpárek experimentoval s malbou. Před pár lety spojili své síly, začali tvořit obrazy plné barev a organických tvarů a vynalezli zcela nový malířský styl. O jejich díla mají zájem lidé z celého světa a navazují kontakty s galeriemi i aukčními domy.

-dsc2153.jpg

Ondřej Konupčík se řadí mezi první, kteří si kreslili vlastní návrhy a jejichž tetování vypadají jako malované vodovkami. Dodnes se za ním sjíždí lidé z celého světa a čekají i roky, než jim na kůži nanese jejich životní příběh. A dlouhou dobu u něho bylo tetování na prvním místě, covid však zamíchal kartami. 

„Museli jsme zavřít tatérská studia, takže jsem se začal více soustředit na malbu, která má odjakživa v mém životě nezastupitelné místo. Zároveň se v té době do Prahy přestěhoval Radim, můj dlouholetý kolega, kterého jsem poprvé potkal, když jsem ho před lety tetoval a on mi u toho vyprávěl o svých experimentech. Zkoušel různé barvy vylévat a rozpouštět ve vodě, potom se inspiroval videem kapely Converge, kde malovali pomocí rozprašovače, zkoušel barvu vylévat skrz kuchyňské potřeby a následně promítal míchání barev skrz Meotar na koncertech po republice,“ líčí Ondřej s tím, že na další tetovací sezení v ateliéru už Radim přivezl plexisklovou lázeň, kde zkoušeli různé míchání médií a barev. 

„Radim po našem společném experimentu nelenil a pokračoval se vším, co jsme spolu vymysleli,“ vypráví tatér, jak s kolegou spojili své síly, obnovili společný ateliér v Černošicích u Prahy a začali malovat spolu.

-dsc2160.jpg

Příprava 

K malbě nepoužívají standardní štětce, ale vyrábí si vlastní malířské nástroje, ať už recyklací z různých materiálů či na 3D tiskárně. „Těmto nástrojům říkáme »pádla« asi i proto, že nemalujeme přímo na plátno, ale na vodní hladinu. Experimentujeme také s recyklací vod a starým bojlerem pro udržování teploty a látkami v ní obsažené. Docílili jsme tak krásnějších pohybů barev a možnost barvy transferovat po vaně, tedy kompozici upravovat dle libosti. Nově jsme začlenili i airbrash a díky němu vytváříme iluze vrstvení, a levitujících objektů,“ vysvětlují umělci, podle nichž je zásadní precizní práce s rozlivem barvy, ale svou zábavnou roli zde hraje náhoda. Proto si také své know-how chrání a nechtějí vyzrazovat podrobnosti.

Své obrazy tvoří tak, aby si v nich každý našel svůj smysl. Jejich denní rutina spočívá hlavně v přípravě. Čištění lázně po předchozím malovacím dni, stříhání pláten, napouštění vodní lázně, která se skládá z různých speciálních látek, sledování teploty vody i úhlu pro správný odtok. A samozřejmě příprava lázně pro zadržení vrstvy barvy tak, aby tvar neunikal a nepropadal na dno.

2021-derreck-hard-15.jpg

Proces 

 „Samotný proces malby je euforie tvoření, symfonie barev a pocitů, že se vše podařilo, jak mělo. Ne vždy se obraz ale povede. Nebo se nám nelíbí vzniklé tvary, takže je musíme vyndat a začít odznova. Vrstva barvy je tak křehká, že při vypouštění stačí lehké drcnutí do lázně a vše je ztraceno. Právě postupné odpouštění vody je z celého procesu to nejtěžší. Je to pomalé a obraz se může rozpadnout téměř kdykoli. Je to o nervy, ale když nakonec vyteče poslední kapka a barva se dotkne plátna, zavládne nadšení a vyvrcholení našeho tvůrčího dne, i když stále není vyhráno,“ říkají jednohlasně.

2021-12-16-23-15-12-21-7.png

Plátno pak ještě čeká sušení, lakování a natahování na rám, kdy stále může dojít k poškození a obraz je zničen. Následuje focení, rámování do kazet a někdy i pečlivé balení pro cestu do zahraničí, protože mnoho zájemců o jejich díla nepochází z Česka.

„Někdy až psychedelická barevnost a tvarová volnost propůjčuje výsledným obrazům dokonale iluzorní hranici percepce našich obrazů, kdy může být pro diváky podobná dlouhému dívání na mraky. Oči se snaží hádat tvary, domýšlet si… začíná hra s mnoha představami.“

2021-09-22-22-architekti2.jpg

Boty, kola, pivo 

Obrazy se objevují jak u privátních sběratelů, tak i ve veřejném prostoru. „Je pro nás zajímavé potkávat se osobně s klienty, kteří od nás obrazy kupují, a vidět, že zájem o to mít umění doma jde napříč generacemi, různými profesemi i celou republikou. Máme za sebou pár edic ekologických tenisek, limitovanou edici piva, dělali jsme design závodní lodi pro jednoho z nejlepších českých kanoistů Martina Fuksu a momentálně pracujeme již na třetím kole pro českého výrobce Festka. Zákazník z Hamburku si objednal kolo, které mu Festka postavila na míru a my nyní děláme design v barvách, které si klient vybral,“ říká Ondřej Konupčík.  

-dsc2252.jpg

Světové galerie 

Ostatní kola létají po světě po výstavách, jedno z nich zamířilo například do francouzského Saint-Étienne, kde bude v Musee d'Art et d'Industrie součástí výstavy o historii jízdních kol v Evropě.

Nedávno také dvojice umělců podepsala smlouvu o spolupráci s Galerií KODL, která by měla začít společným projektem se světově známým figurativním sklářem Martinem Janeckým. „Ten udělal masku obličeje a my na ni malujeme, s odkazem na snění, hvězdáře. Maska by se následně v Galerii KODL měla dražit v charitativní aukci. Zároveň jsme se bavili o konceptu nábytku, který by nás zajímal. Teď v září také budeme mít společnou výstavu s dalšími umělci na jihu Brazílie v Galeria Cosmos. V Brazílii se nám podařilo najít dalšího silného partnera, a tím je galerie Luíz Maluf, se kterou se chystáme na Sao Paulo Arte 2023, což je největší umělecký veletrh v Jižní Americe,“ líčí plány Ondřej, který s kolegou Radimem také pracuje na konceptu sochy pro THINK+feel Contemporary Art Gallery z Miami, se kterou by se rádi zúčastnili příští rok Art Basel v Miami Beach. „Je to pro nás zásadní událost!“

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

V Divadle Lampion na Kladně se stanou zázraky

Druhou premiérou sezony 2023/2024 na téma V každém příběhu se skrývá zázrak bude autorská inscenace pro diváky od 7 let Krotitelé zázraků pojednávající o magickém světě dětí a o rodičích, kteří je občas neposlouchají, aniž by o tom sami věděli. Režie se ujal renomovaný tvůrce inscenací pro dětské diváky Jiří Ondra. Slavnostní premiéra proběhne 28. března v Divadle Lampion.