17. listopadu 2025, svátek má Mahulena
Vinařství Káfuněk: Jsme tradičně netradiční vinařství

Vinařství Káfuněk: Jsme tradičně netradiční vinařství

Vinařství je jejich splněným snem! Bratři a otec Káfuňkovi založili vinařství v malebných Velkých Bílovicích v roce 2008 a od té doby ušli pořádný kus cesty. V rozhovoru pro Pragmoon.cz se nám rozpovídal Jiří Káfuněk o tom, proč své vinařství označuje jako tradičně netradiční, co je vedlo k vytvoření veganského vína nebo po jaké láhvi z vlastní nabídky nejčastěji sám sáhne a také představí unikátní systém rozvozu lahví po celém Česku.

Sami se označujete jako malé moderní vinařství, kdy ale k nápadu a k založení vinařství došlo?

Rádi o sobě říkáme, že jsme Tradičně netradiční vinařství, což platí i o našem založení a samotném nápadu na vinařství. Dalo by se bavit o spoustě věcí, ale určitě ne o nějaké rodinné vinařské tradici. Celý ten nápad vinařit a vůbec se vínu věnovat vznikl v hlavě tehdy ještě šestnáctiletého kluka, který toho o vínu moc nevěděl a už vůbec nepocházel z vinařské oblasti. Vlastně vše, co by vás mohlo napadnout stálo proti němu, ale přesto v sedmnácti letech vyráběl první litry vína a v osmnácti postavil s pomocí rodiny první vinný sklep, tehdy ještě na zahradě u rodičů. Nezahálel ani v oblasti vzdělání. Byl přijat na vysokou školu, obor Vinohradnictví a vinařství, kterou úspěšně vystudoval. Rok od roku se objem vyráběného vína zvyšoval, a když nestačily nákupy hroznů, pořídily se první vinohrady, dva sklepy ve Velkých Bílovicích a poté další vinohrady. Samotné vinařství existuje od roku 2008. Rodinnou firmou jsme se stali na začátku Coronavirové krize, kdy jsme spojili rodinné síly.

kafunek-areal.jpg

Na jakých vinařských tratích máte vinohrady? Čím jsou jednotlivé oblasti a tratě specifické a jak se promítá do chuti hroznů a vína? 

Začnu znovu a možná ne naposledy tím, že jsme trochu netradiční. Naší největší specialitou jsou cuvée. Každý, kdo u nás nebo od nás pil víno, jistě ochutnal naši Rakvickou horku, Slzy svaté Justýny nebo Ze Skřivánčího lohu. 
Hrozny pro Rakvickou horku, víno charakteristické pro naše vinařství, rostou na našem nejzajímavějším vinohradu, který je naopak tradiční, a pořídili jsme ho před dobrými patnácti lety již jako starý sedmdesátpět let. Původně jsme ho chtěli vyklučit, ale po prvním vinobraní jsme od myšlenky ustoupili a obětovali jeho nižší výnosy za skvělé víno. Ač je to vinohrad náladový, je naší srdeční záležitostí a věříme, že si ho ještě dlouho necháme. 

Jaké turistické cíle v okolí Velkých Bílovic byste doporučil? Děláte ve vašem sklepě i degustace?

Lidé určitě znají místa jako Hradištěk a blízkou Lednici. Za nás vždy doporučujeme vzít si do Velkých Bílovic kolo a rozjet se po menších dědinách v okolí. Krásné jsou vinné sklepy Nechory u Prušánek, které dýchají pravým moravským životem, Vrbice, Kobylí či Rakvice. Od jara až do podzimu je jednoduchým a krásným zážitkem vyjet či vyjít si do vinohradů a cítit ten čerstvý vzduch. Degustace děláme a velmi rádi. Jsme v tomhle ohledu více neformální a raději si s lidmi o vínu povídáme a zajímáme se také o jejich názory a chutě. Dle nás není horší věcí, než někomu nutit vlastní chutě a snažit se ho přesvědčovat, že to co cítí je špatně. 

kafunekdegustace.jpg

Nedávno jste „lahvovali“ ročník 2021. Jak se povedl? 

Ročník 2021 byl bohatý na slunce i srážky a nesnažil se nás ničím překvapit. Vyšlo z něho výborné víno se spoustou cukru. 
Při doporučení budu začínat opět u našich cuvée a na všední večery nebo k dobrému jídlu doporučím Rakvickou horku, je to krásné svěží víno s nádechem křemičité půdy, na níž roste. A pro lidi, kteří raději sladší a aromatická vína doporučím Hibernal. Víno s typickou silnou vůní a výraznou chutí. V létě a zejména v parných dnech si lidé, stejně jako i my, rádi pochutnají na frizzante, tato vína jsou příjemná a dobře se pijí, lehce perlí ale na rozdíl od sektů vás bublinky nezahltí.

Kde vaše víno lidé zakoupí? 

Zde se dostáváme k naší unikátní službě. Lidé z Prahy a dalších širokých koutů naší krásné země si mohou víno objednat na e-shopu. Ale nemusejí čekat na kurýra nebo si pro něj chodit někam na náměstí, protože každý měsíc vozíme víno až k lidem domů. Stačí objednat u nás na e-shopu, nabrousit vývrtku a počkat až vám víno doručíme ke dveřím. Tuto službu jsme zavedli v době Covidu, kdy nás zklamaly vysoké ceny dopravy a procento rozbitých zásilek. 
Součástí většiny těchto závozů jsou i pravidelné dárečky z našeho vinařství, které lidem vozíme. Naposledy to byl balíček moravských koláčků. 

kafunekjidlo.jpg

Jaké víno si nejčastěji z vlastní nabídky otevřete Vy sám, mimo pravidelné degustování? 

Nejčastěji otevírám dvě vína. Prvním je Blauburger, tohle červené je neskutečně bohaté na chuť i vůni, je plné s dokonalou chutí zralých švestek. Druhým je Sauvignon z ročníku 2020, je to víno s nižší kyselinkou a výraznou chutí exotického ovoce. Z letošního ročníku si považuji naší speciální Pálavy, kdy jsme vyzkoušeli novou metodu výroby a podařilo se nám vyrobit víno s vysokou sladkostí a skvělou chutí. 

Chystáte v dohledné době nějakou akci, na kterou byste naše čtenáře rádi pozvali?

Akce ve Vinařství Káfuněk jsou pravidelnou záležitostí. Součástí našeho vína bývá na těchto akcích i skvělé jídlo. A abych neopakoval málo, tyto akce jsou netradičně tradiční. K těm tradičním lze zařadit Velké grilování na zahájení letní sezóny na začátku července a další menší grilování v průběhu léta. Také pořádáme Moravské víkendy se spoustou tradičních pokrmů. A letos na podzim nebudou chybět burčákové minislavnosti, zabíjačkový víkend nebo svatomartinská husa. A k těm netradičním. Letos poprvé pořádáme akci Snoubení vína s čokoládou, při které budeme ochutnávat skvělé čokolády z moravské čokoládovny ve spojení s naším vínem. A ta vůbec nejméně tradiční je Havajská párty na sklepě. Kdy v našem sklepě podáváme havajské jídlo a mícháme drinky z našeho vína a vermutů. Akcí v našem sklepě je spousta a určitě se nás vyplatí sledovat na Facebooku nebo Instagramu

kafunek-kolo.jpg

Dozvěděl jsem se, že jste zavedli také veganské víno, které jste si nechali certifikovat… 

Ano, to je pravda. S veganstvím pracujeme již značnou chvíli. Vlastně od té doby, kdy jsem si všiml, že vegané mají u nás na Moravě jen dvě možnosti jak se najíst - chleba či salát. Přišlo mi to smutné, když si člověk uvědomí, jak moc je veganských jídel, které dělaly už naše babičky. A tak jsme začali na každou akci zařazovat i jeden veganský pokrm. Tahle varianta se chytla a brzy jsme pořádali i kompletně veganské degustace s veganským rautem. Začínáme spolupracovat s veganskými gastro podniky, a tak jsme potřebovali nějaký důkaz, že jsou naše vína opravdu veganská. Zažádali jsme proto o certifikaci V-label pro tři naše vína a všechna se certifikovala. Jsme velmi rádi, že jdeme takto zákazníkům vstříc. Do budoucna budeme jistě tuto řadu rozšiřovat.

Všiml jsem si, že jste také velmi aktivní na YouTube. Co za tím stojí?  

YouTube je takový náš komunikační kanál se zákazníky, kteří s námi nemohou být v kontaktu. A jako mnoho dobrých nápadů i tenhle vznikl na začátku Corona krize. Začali jsme s menšími virtuálními degustacemi, které přerostli do online virtuálních degustací. Ty jsme spojili se závozem degustační sady a z celé akce se stal velký hit, kdy s námi mohli lidé popíjet skrze YouTube a online s námi diskutovat. Velmi populárními se stala i silvestrovská videa s nepovedenými záběry. Určitě se vyplatí nás sledovat i zde, letos chceme přidávat více videí nejen o dění u nás ve sklepě, ale i recepty s vínem a doporučení na výlety. Mým velkým doporučením pro všechny čtenáře určitě bude náš Vinařský Adventní Kalendář, který jsme začali vyrábět snad jako první v Republice. Během svátků můžete ochutnat většinu našich vín po decových lahvičkách a 24. si vychutnat i celou lahev ke Štědrovečerní večeři. Kalendář Vám samozřejmě přiveze přímo domů.

kafunek-advent.jpg

Kontakt

Vinařství Káfuněk s.r.o.

Hlavní ev. č. 25
Velké Bílovice, 691 02, Česko

web: www.vinarstvikafunek.cz

telefon: +420 608 543 145 

Instagram: ZDE

Facebook: ZDE

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí

REGENSBURG, MĚSTO VÁNOČNÍCH ZÁZRAKŮ

V období adventu se Regensburg rozzáří zvláštním světlem. Když se odpoledne ponoří do tmy a vzduchem se nese vůně svařeného vína a skořice, promění se tato UNESCO-Welterbestadt v opravdový zimní sen. Na regensburských vánočních trzích se lidé scházejí, aby v teple světel stánků prožili kouzlo adventního času.

Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace

Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu a zeleně. I proto v Česku roste zájem o vánoční firemní akce v netradičních lokalitách. V některých z nich meziročně až o třetinu.

Saxofrancis: Psychiatr ve dne, DJ v noci. Obě jeho hemisféry jedou naplno.

Ve dne naslouchá duším v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), v noci roztáčí dav. Mudr. František Šalanda — psychiatr, DJ SaxoFrancis a hudební alter ego John Sarkander. Propojuje energii DJingu s vášní saxofonu. Absolvent pardubické konzervatoře se nebojí experimentovat a překračovat hranice žánrů, spojuje živou hru s elektronikou a jeho jméno zní i na prestižních pódiích. Vystupoval ve dvou klubech světové TOP15 — Papaya (#6) a Noa (#13) na ikonické Zrće Beach v Chorvatsku — a koncertuje po celé Evropě: Polsko, Maďarsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Itálie a další. Svou cestu začal v roce 2017 v soutěži DJ No1 TV Óčko, první dveře otevřel pražským Duplexem a dnes patří mezi nejoriginálnější performery české klubové scény. Na začátku října složil kmenovou zkoušku z psychiatrie a už v polovině listopadu ho čeká vystoupení ve Francii, v Marseille. Rytmem žije každý den.

BECHNERŮV STATEK - konference, rodinné grilování či firemní večírek v multifunkčních prostorách

BECHNERŮV STATEK ideální místo pro firemní akce jen kousek od Prahy Hledáte místo, kde spojíte práci se zábavou a zároveň uniknete ruchu velkoměsta?

Předpověď životního stylu v Praze: digitální, flexibilní, propojený

Zahraniční platformy se v každodenním pražském životě stávají stále viditelnějšími. Od aplikací sociálních médií až po globální zábavní služby, lidé tráví více času na zahraničních platformách. Ty ovlivňují, jak lidé navazují vztahy, jak komunikují a jak si vybírají, čemu budou důvěřovat. Už nejde jen o sledování videí nebo chatování s přáteli. Dopad je nyní patrný i v tom, jak se lidé setkávají, sdílejí názory a organizují volný čas. S tím, jak se tyto služby stávají běžnějšími, se místní zvyky začínají měnit způsobem, který odráží širší globální trend.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.