Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
16. dubna 2024, svátek má Irena
Vinařství Káfuněk: Jsme tradičně netradiční vinařství

Vinařství Káfuněk: Jsme tradičně netradiční vinařství

Vinařství je jejich splněným snem! Bratři a otec Káfuňkovi založili vinařství v malebných Velkých Bílovicích v roce 2008 a od té doby ušli pořádný kus cesty. V rozhovoru pro Pragmoon.cz se nám rozpovídal Jiří Káfuněk o tom, proč své vinařství označuje jako tradičně netradiční, co je vedlo k vytvoření veganského vína nebo po jaké láhvi z vlastní nabídky nejčastěji sám sáhne a také představí unikátní systém rozvozu lahví po celém Česku.

Sami se označujete jako malé moderní vinařství, kdy ale k nápadu a k založení vinařství došlo?

Rádi o sobě říkáme, že jsme Tradičně netradiční vinařství, což platí i o našem založení a samotném nápadu na vinařství. Dalo by se bavit o spoustě věcí, ale určitě ne o nějaké rodinné vinařské tradici. Celý ten nápad vinařit a vůbec se vínu věnovat vznikl v hlavě tehdy ještě šestnáctiletého kluka, který toho o vínu moc nevěděl a už vůbec nepocházel z vinařské oblasti. Vlastně vše, co by vás mohlo napadnout stálo proti němu, ale přesto v sedmnácti letech vyráběl první litry vína a v osmnácti postavil s pomocí rodiny první vinný sklep, tehdy ještě na zahradě u rodičů. Nezahálel ani v oblasti vzdělání. Byl přijat na vysokou školu, obor Vinohradnictví a vinařství, kterou úspěšně vystudoval. Rok od roku se objem vyráběného vína zvyšoval, a když nestačily nákupy hroznů, pořídily se první vinohrady, dva sklepy ve Velkých Bílovicích a poté další vinohrady. Samotné vinařství existuje od roku 2008. Rodinnou firmou jsme se stali na začátku Coronavirové krize, kdy jsme spojili rodinné síly.

kafunek-areal.jpg

Na jakých vinařských tratích máte vinohrady? Čím jsou jednotlivé oblasti a tratě specifické a jak se promítá do chuti hroznů a vína? 

Začnu znovu a možná ne naposledy tím, že jsme trochu netradiční. Naší největší specialitou jsou cuvée. Každý, kdo u nás nebo od nás pil víno, jistě ochutnal naši Rakvickou horku, Slzy svaté Justýny nebo Ze Skřivánčího lohu. 
Hrozny pro Rakvickou horku, víno charakteristické pro naše vinařství, rostou na našem nejzajímavějším vinohradu, který je naopak tradiční, a pořídili jsme ho před dobrými patnácti lety již jako starý sedmdesátpět let. Původně jsme ho chtěli vyklučit, ale po prvním vinobraní jsme od myšlenky ustoupili a obětovali jeho nižší výnosy za skvělé víno. Ač je to vinohrad náladový, je naší srdeční záležitostí a věříme, že si ho ještě dlouho necháme. 

Jaké turistické cíle v okolí Velkých Bílovic byste doporučil? Děláte ve vašem sklepě i degustace?

Lidé určitě znají místa jako Hradištěk a blízkou Lednici. Za nás vždy doporučujeme vzít si do Velkých Bílovic kolo a rozjet se po menších dědinách v okolí. Krásné jsou vinné sklepy Nechory u Prušánek, které dýchají pravým moravským životem, Vrbice, Kobylí či Rakvice. Od jara až do podzimu je jednoduchým a krásným zážitkem vyjet či vyjít si do vinohradů a cítit ten čerstvý vzduch. Degustace děláme a velmi rádi. Jsme v tomhle ohledu více neformální a raději si s lidmi o vínu povídáme a zajímáme se také o jejich názory a chutě. Dle nás není horší věcí, než někomu nutit vlastní chutě a snažit se ho přesvědčovat, že to co cítí je špatně. 

kafunekdegustace.jpg

Nedávno jste „lahvovali“ ročník 2021. Jak se povedl? 

Ročník 2021 byl bohatý na slunce i srážky a nesnažil se nás ničím překvapit. Vyšlo z něho výborné víno se spoustou cukru. 
Při doporučení budu začínat opět u našich cuvée a na všední večery nebo k dobrému jídlu doporučím Rakvickou horku, je to krásné svěží víno s nádechem křemičité půdy, na níž roste. A pro lidi, kteří raději sladší a aromatická vína doporučím Hibernal. Víno s typickou silnou vůní a výraznou chutí. V létě a zejména v parných dnech si lidé, stejně jako i my, rádi pochutnají na frizzante, tato vína jsou příjemná a dobře se pijí, lehce perlí ale na rozdíl od sektů vás bublinky nezahltí.

Kde vaše víno lidé zakoupí? 

Zde se dostáváme k naší unikátní službě. Lidé z Prahy a dalších širokých koutů naší krásné země si mohou víno objednat na e-shopu. Ale nemusejí čekat na kurýra nebo si pro něj chodit někam na náměstí, protože každý měsíc vozíme víno až k lidem domů. Stačí objednat u nás na e-shopu, nabrousit vývrtku a počkat až vám víno doručíme ke dveřím. Tuto službu jsme zavedli v době Covidu, kdy nás zklamaly vysoké ceny dopravy a procento rozbitých zásilek. 
Součástí většiny těchto závozů jsou i pravidelné dárečky z našeho vinařství, které lidem vozíme. Naposledy to byl balíček moravských koláčků. 

kafunekjidlo.jpg

Jaké víno si nejčastěji z vlastní nabídky otevřete Vy sám, mimo pravidelné degustování? 

Nejčastěji otevírám dvě vína. Prvním je Blauburger, tohle červené je neskutečně bohaté na chuť i vůni, je plné s dokonalou chutí zralých švestek. Druhým je Sauvignon z ročníku 2020, je to víno s nižší kyselinkou a výraznou chutí exotického ovoce. Z letošního ročníku si považuji naší speciální Pálavy, kdy jsme vyzkoušeli novou metodu výroby a podařilo se nám vyrobit víno s vysokou sladkostí a skvělou chutí. 

Chystáte v dohledné době nějakou akci, na kterou byste naše čtenáře rádi pozvali?

Akce ve Vinařství Káfuněk jsou pravidelnou záležitostí. Součástí našeho vína bývá na těchto akcích i skvělé jídlo. A abych neopakoval málo, tyto akce jsou netradičně tradiční. K těm tradičním lze zařadit Velké grilování na zahájení letní sezóny na začátku července a další menší grilování v průběhu léta. Také pořádáme Moravské víkendy se spoustou tradičních pokrmů. A letos na podzim nebudou chybět burčákové minislavnosti, zabíjačkový víkend nebo svatomartinská husa. A k těm netradičním. Letos poprvé pořádáme akci Snoubení vína s čokoládou, při které budeme ochutnávat skvělé čokolády z moravské čokoládovny ve spojení s naším vínem. A ta vůbec nejméně tradiční je Havajská párty na sklepě. Kdy v našem sklepě podáváme havajské jídlo a mícháme drinky z našeho vína a vermutů. Akcí v našem sklepě je spousta a určitě se nás vyplatí sledovat na Facebooku nebo Instagramu

kafunek-kolo.jpg

Dozvěděl jsem se, že jste zavedli také veganské víno, které jste si nechali certifikovat… 

Ano, to je pravda. S veganstvím pracujeme již značnou chvíli. Vlastně od té doby, kdy jsem si všiml, že vegané mají u nás na Moravě jen dvě možnosti jak se najíst - chleba či salát. Přišlo mi to smutné, když si člověk uvědomí, jak moc je veganských jídel, které dělaly už naše babičky. A tak jsme začali na každou akci zařazovat i jeden veganský pokrm. Tahle varianta se chytla a brzy jsme pořádali i kompletně veganské degustace s veganským rautem. Začínáme spolupracovat s veganskými gastro podniky, a tak jsme potřebovali nějaký důkaz, že jsou naše vína opravdu veganská. Zažádali jsme proto o certifikaci V-label pro tři naše vína a všechna se certifikovala. Jsme velmi rádi, že jdeme takto zákazníkům vstříc. Do budoucna budeme jistě tuto řadu rozšiřovat.

Všiml jsem si, že jste také velmi aktivní na YouTube. Co za tím stojí?  

YouTube je takový náš komunikační kanál se zákazníky, kteří s námi nemohou být v kontaktu. A jako mnoho dobrých nápadů i tenhle vznikl na začátku Corona krize. Začali jsme s menšími virtuálními degustacemi, které přerostli do online virtuálních degustací. Ty jsme spojili se závozem degustační sady a z celé akce se stal velký hit, kdy s námi mohli lidé popíjet skrze YouTube a online s námi diskutovat. Velmi populárními se stala i silvestrovská videa s nepovedenými záběry. Určitě se vyplatí nás sledovat i zde, letos chceme přidávat více videí nejen o dění u nás ve sklepě, ale i recepty s vínem a doporučení na výlety. Mým velkým doporučením pro všechny čtenáře určitě bude náš Vinařský Adventní Kalendář, který jsme začali vyrábět snad jako první v Republice. Během svátků můžete ochutnat většinu našich vín po decových lahvičkách a 24. si vychutnat i celou lahev ke Štědrovečerní večeři. Kalendář Vám samozřejmě přiveze přímo domů.

kafunek-advent.jpg

Kontakt

Vinařství Káfuněk s.r.o.

Hlavní ev. č. 25
Velké Bílovice, 691 02, Česko

web: www.vinarstvikafunek.cz

telefon: +420 608 543 145 

Instagram: ZDE

Facebook: ZDE

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.