Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
22. května 2024, svátek má Emil
VÝSTAVA MISTRA PŘÍŠERNÉ KRÁSY TIMA BURTONA JIŽ ZA CHVÍLI

VÝSTAVA MISTRA PŘÍŠERNÉ KRÁSY TIMA BURTONA JIŽ ZA CHVÍLI

Počínaje květnem Prahu na dlouhých pár měsíců obestře magický svět Tima Burtona. Možná by bylo vhodnější říct spíš světy, neboť tento moderní pohádkář vždy buduje hned několik dimenzí a své příběhy staví na jejich nečekaných střetech. Žádný div, že ho přezdívají karnevalový surrealista. Právě karneval je totiž lidem současnosti odrazem a nevědomou oslavou zapomenutých mystérií.

tim-burton-od-janhromadko-1025.jpg

Burton je znám především jako filmový tvůrce. Na Střihorukého Edwarda (Edward Scissorhands), Ed Wooda, Batmana a Ukradené Vánoce (Nightmare Before Christmas) se prostě nedá zapomenout. Burtonova dřívější tvorba se k nám však nedostala díky předlistopadovému politickému dělení světa. Autorův rukopis je nejvíce znát ve Vincentovi, Frankenweenie: Domácím mazlíčkovi či Beetlejuice. Potvrzuje, že Tim Burton není typem režiséra, který řídí film od stolu či z jeřábu. Postavy, interiéry i scenérie si též sám navrhuje, skicuje, dokáže je modelovat a animovat. Už jako kluk začal pomocí tužky a štětce vytvářet zvláštní světy do nichž zasazoval nezvyklé příběhy. A nikdy s tím vlastně nepřestal.

Právě o tom je výstava v Obecním domě.

Připomene Burtonovo prvotní se trápení s prací animátora, přes film Pee-weeho velké dobrodružství, následované komiksovou klasikou Batman o netopýřím muži s ústřední dvojicí Michaela Keatona a Jacka Nicholsona, až po splnění si snad úplně všech snů v posledních realizacích. Vždyť třeba v seriálu Wednesday mohl znovu představit postavy známé už z Addamsovy rodiny. Využil svůj nezaměnitelný styl, aby je nově definoval, když režíroval čtyři z osmi epizod. Nemluvě o remaku filmu Dumbo, pohádkovém příběhu o odvaze postavit se nespravedlnosti a o objevování vlastních schopností, či Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, která nabízí možnost nakouknout pod pokličku záhadného místa plného podivných bytosti a nadpřirozených událostí. A pak je zde film Velké oči vyprávějící skutečný příběh jednoho z největších uměleckých podvodů 50. let minulého století.

tim-burton-od-janhromadko-1023.jpg

Kateřina Riley z Art Movement, která je za výstavu organizačně zodpovědná, k tomu říká: „Mezi mnoha kresbami, malbami a kolážemi najdete na výstavě i loutky a filmové dekorace. Připravte se na Marťany z Útoku, kostlivce-tanečníky z Nevěsty i umpalumpy z Čokoládovny doplněné dalšími sochami fantastických, byť zatím nefilmových postav. Netradiční instalaci loutek pro výstavu vymýšleli společně držitel Českého lva Jan Bubeníček a architektka Martina Kárová. Jsem přesvědčena, že to bude pro všechny skutečně velkým zážitkem,“ Kateřina Riley dodává.

1077-misc0127.jpg

Výstava nabídne evropskému divákovi i pohled do historie zaoceánského zábavního průmyslu, jeho excesů a obskurních forem. Přiblíží americké popové fenomény, umělecké vlny i módní trendy. Ty, ze kterých Burton čerpal, jakož i ty druhé, kterým se stal inspirací. 

Živí, mrtví, ti z jiných světů nebo ti, co si své říše sami vytvořili. Vzájemné návštěvy nebo prolnutí jejich habitas jsou zdrojem lidské mytologie hrůzy. Tim Burton se ale dívá na tyto jevy s humorem a komediální vynalézavostí. Vrací mrtvé do světa živých, živé posílá předčasně do záhrobí, Marťany na Zem a nechtěné dítě, které vypadá jako tučňák, nechá stavět si říši v kanálech. A proč ne? Vždyť mrtví se od živých odlišují hlavně kruhy pod očima a horší fyzickou kondicí. 

tim-burton-od-janhromadko-1029.jpg

Občas stojí za to pozvat si je domů. Odmítnout zdiskreditovanou, byť někdy dojemnou morálku dospělých s jejich skrze zkušenosti viděným životem plným neprokazatelných hodnot. Nedospět ani za cenu nepochopitelné krutosti, kterou ospravedlňuje zkoušení, co svět vydrží, byť při tom praskají kosti. To vše čiší z hlavních hrdinů, hybatelů Burtonových vesmírů. Podivínské názory, chování i fyzické handicapy je vytlačují na okraj společnosti, ale jejich génius je udržuje v podvědomí lidí a občas je nakrátko vrhne jako meteorit do centra dění. Edward, Tučňák, Jack a Charlie vystoupili ze skic do hraných filmů, ale třeba Skvrnič a Ústřicový kluk zůstali jen v kresbách a akvarelech. Na výstavě je uvidíte všechny pohromadě přesně tak, jak si je Tim Burton vysnil.

Možná, že i v Praze někde před cukrárnou uvidíte to překrásné kolo, které Pee Wee stále zoufale hledá anebo narazíte na strom mrtvých, v jehož kmeni je uvězněna agónie. A pozor na trik s prstýnky – ať si domů nepřivedete mrtvou nevěstu! Pokud si s ní nebudete vědět rady, řešení možná najdete na adrese níže…

tim-burton-od-janhromadko-1000.jpg

www.timburtonprague.cz

TIM BURTON O VÝSTAVĚ

„Vyrůstal jsem v kalifornském Burbanku a tam to s výstavní kulturou nebylo nic moc. Mimo návštěvy Hollywoodského panoptika jsem se až do puberty do žádného muzea nedostal. Většinu času jsem trávil sledováním filmů a pořadů o příšerách, kreslením čehokoli, co mě zrovna napadlo a …hraním si na hřbitově. Když jsem později začal muzea navštěvovat, tak mě překvapilo, že jsem v nich zažíval podobné pocity jako nadohled pomníků a hrobů. Ta místa mají tichou, zadumanou, a přitom elektrizující atmosféru. Plnou napětí, tajemství i objevování – spojují život i smrt dohromady. A tak když mě v roce 2008 oslovilo newyorské Muzeum moderního umění (MoMA) s nabídkou uspořádat výstavu mých výtvarných děl, cítil jsem se poctěný, ale i nejistý. Už dřív mě různí lidé nabádali, abych svou tvorbu vystavil. Ale já nikdy nekreslil ani nemaloval s úmyslem někomu se tím chlubit. Naštěstí jsem neodmítl a jsem tomu rád. Už proto, že popustit uzdu vlastní zdrženlivosti bylo těžké, ale zároveň nádherné. Dalo mi to příležitost k cestování a sdílení zkušeností s lidmi na všech dalších místech, kam výstava doputovala. Nesmírně mě těší, že od roku 2008 můj tým sestavil již třetí výstavu (2008 pro MoMU, 2014 pro Prahu a nyní opět pro Prahu). Před 10 lety jsem byl její atmosférou okouzlen a nyní se na ni těším stejně, i když bude na jiném místě. Prahu jsem si zamiloval pro gotickou krásu, slabost pro loutky a marionety a i kvůli jejím obyvatelům – mezi které patříte asi i vy. Díky za pozvání! Věřím, že se vám výstava bude líbit.“

copy-of-copy-of-file-20220907-tim-burton29390-1.jpg

O předprodej vstupenek a speciálních akcí k výstavě se stará portál Ticketmaster. 

IG – Tim Burton Prague / FB – Tim Burton Prague 

Burton podruhé, potřetí a ještě jednou – tentokrát na prknech divadelních aneb Hudební divadlo Karlín představuje

Muzikálovou adaptaci filmu Beetlejuice z pera Scotta Browna, Anthony Kinga a skladatele a textaře Eddieho Perfecta, která si v ničem nezadá s originálem. Navíc je hrdým partnerem čerstvě otevřené výstavy „Tim Burton“ – Návraty. Samotný příběh posouvá do další roviny nápaditou scénografií a kostýmy, jakož i světelnými efekty – za kterými stojí renomovaný light designer s desítkami let zkušeností na Broadwayi, Američan Ken Billington. Ten spolupracuje se svým krajanem, režisérem Gabrielem Barre a mezinárodní tým doplňuje též britský scénograf Dave Benson. Na emoce diváka navíc útočí i energická expresivní hudba podpořená novou zvukovou aparaturou. Producent české verze, Egon Kulhánek, s hrdostí říká. „Podařil se nám opravdu husarský kousek – získali jsme licenci tohoto žhavého hitu ještě před Londýnem. Česká premiéra tak bude v Praze pouhých 8 let od té broadwayské!“ Listopadová premiéra Beetlejuice – směsice temné komedie, temného humoru a dojemných momentů – bude bezpochyby muzikálovou událostí roku. Navíc slavnostně (i slavně) naváže na světovou premiéru filmu Beetlejuice Beetlejuice, opět v režii Tima Burtona, ohlášenou na 6. září 2024.

 

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

3.6.2024 19:00

Šoa

15.4.2024 - 30.9.2024

Dino Live

2.6.2024 10:00

Den dětí

30.5.2024 11:30

Chramst

ČTĚTE DÁLE

TOP FESTIVAL 2024, TOP interpreti napříč všemi žánry

TOP FESTIVAL je festival, který přiváží TOP zpěváky, skupiny všech žánru. Na prvním ročníku, který se uskuteční v Ostravské Dolní oblasti Vitkovic se můžete těšít na legendární skupinu Gipsy Kings feat. Tonino Baliardo / Safri Duo / O-Zone / Alice DeeJay a další.

Je to tady! Vanilla Ice v Ostravě!

Je nám ctí oznámit jednoho z prvních bílých raperů, který se proslavil po celém světě, herce, zpěváka, tanečníka Vanillu Ice, který 15.6.2024 exkluzivně vystoupí v Ostravě, jako hlavní hvězda TOP festivalu, konajícího se v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Vanilla Ice, rodným jménem Robert Matthew Van Winkle, je americký rapper, herec a televizní osobnost, který se proslavil zejména svým hitem „Ice Ice Baby“ z roku 1990.

COOLIN FESTIVAL 2024, čekej našlapaný line up

Necelé dva měsíce zbývají na poslední přípravy k v pořadí již 3. ročníku multikulturního Coolin Festivalu! Jehož název je odvozen od města Kolín, kde se celá tato akce bude konat. Díky nápadu a práci několika členů týmu vzniká tedy legendární kolínský multižánrový festival, plný nejen hudby, ale také dobrého jídla a nezapomenutelných zážitků.

Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit

Poslední premiérou letošní sezony se v Městském divadle Kladno stane Šumař na střeše. Jen těžko by pro závěr své 109. sezony hledalo kladenské divadlo větší muzikálový hit. Vždyť laskavě humorný a zároveň dojemný příběh Šumaře na střeše obletěl doslova celý svět. Slavnostní premiéra proběhne 8. června 2024 v hlavním sále MDK.

Buďte styloví, zkuste RTbet online casino, běhat nebo chodit do sdíleného kruhu

Stejně jako se mění doba, se mění i trendy toho, jak lidé vnímají, co je pro ně důležité a jak chtějí trávit své dny. Takže stejně jako kurzy na burze stoupají a klesají různé záliby a společenské aktivity. Jak byly před mnoha lety v kurzu kuželky a poker, tak jsou dnes sociální média a zdravý životní styl. Na vzestupu je také kvalitní trávení volného času. Například online zábavou, jaká se vám dostane v online kasinu RTbet online casino, dostupné na RTbet online casino. Lidé ale také tráví více času se svou rodinou a domácími mazlíčky. Co je ještě v 21. století nové?

Zapomeňte na techno. Nejkrásnější pláž Mácháče znovu rozezní ostrovní folk

Multižánrový festival Midsummer Tunes se již druhým rokem vrací na jedno z nejhezčích míst u Máchova jezera. Na pláži Klůček se 21. a 22. 6. opět sejdou fanoušci irské, skotské, keltské a pohanské kultury. Do ČR se navíc poprvé podívá oblíbená skotská folková kapela Project Smok.