Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Káva představuje pro miliony lidí po celém světě nápoj, kterým nastartují svůj den. Její bohatá historie sahá až do 9. století našeho letopočtu, ale příznivci tohoto lahodného nápoje hledají i dnes stále nové způsoby jeho přípravy. Kávová kultura se neustále mění a vyvíjí – víte, jaké jsou nejnovější trendy ve výrobě a pití kávy? A jaká tajemství se skrývají na cestě za dokonalým šálkem kávy?

Tak praví legenda

Poutavá legenda o objevu kávy, datovaná do 9. století, pochází z Etiopské vysočiny. Jednoho dne si zvídavý pastevec koz jménem Kaldi všiml nezvyklého chování svých koz poté, co zkonzumovaly červené plody jistého stromu. Tato náhoda údajně vedla k objevení povzbuzujících vlastností kávy a k počátkům jejího pěstování a následnému rozšíření po celém světě. Pravdivost legendy o Kaldim a jeho kozách dnes již asi neověříme, je však jisté, že tato prastará historka je symbolickým počátkem naší lásky ke kávě.

Cesta k dokonalosti

Pěstování kávy je pečlivý a dlouhý proces, který začíná výběrem optimálních klimatických podmínek – tradičně jsou to například vyvýšené terény v teplých krajinách. Ty nabízí především oblast v tropickém pásu kolem rovníku – mezi obratníky Raka a Kozoroha. Sběr kávových zrn je delikátní záležitost, která vyžaduje precizní načasování. Zrna musí být posbírána přesně v době, kdy dosahují svého vrcholu zralosti – jen tak se následně může plně rozvinout jejich bohatá chuť. V některých oblastech se sklízejí plody jednou ročně, jinde dvakrát za rok. Jsou však i místa, kde sklizeň trvá nepřetržitě. Výběr optimálních podmínek a následná péče pěstitelů kávy od výsadby až po sklizeň přispívají k tomu, že naše šálky nakonec plní aromatický nápoj z vysoce kvalitních kávových zrn.

Výroba kávy je věda

Podmanivá vůně kávy je výsledkem souhry více než 1 500 různých přírodních látek. Z těchto sloučenin vznikají rovněž jemné a velmi rozmanité chuťové profily, které přecházejí od zemitých a čokoládových tónů až po ovocné a květinové. Po sklizni procházejí surová kávová zrna několika fázemi zpracování. Nejdůležitější je pražení, které má na chuť výsledné kávy zásadní vliv. Do této fáze si zrnka ještě zachovávají světle zelenou barvu a teprve v pražírně se promění ve známé „hnědé zlato“ s charakteristickým výrazným aroma. Právě nyní se dají s kávou dělat opravdové divy. Její výslednou chuť můžeme ovlivnit například pomocí zvolené teploty, rychlosti míchání a doby pražení. Stejně jako u vína, i v případě kávy je její příprava doslova alchymií, která každému výslednému druhu vtiskne tisíce odlišných tónů a nuancí.

Arabica vs. Robusta

Existuje řada různých druhů kávových zrn, hlavními odrůdami jsou arabika a robusta. Přestože jsou obě velmi známé, lidé často neví, jaký je v nich vlastně rozdíl. Zrna kávy arabika jsou proslulá svou jemnou chutí a komplexní vůní, káva z nich se vyznačuje sofistikovaným aroma s náznakem citrusů. Naproti tomu robusta se může pochlubit silnějším, více hořkým chuťovým profilem a vyšším obsahem kofeinu, což z ní často činí oblíbenou volbu pro ty, kteří v kávě hledají povzbuzení. Přestože jsou výrazně jiné, mohou se oba druhy zrn skvěle doplňovat. Důkazem je obliba kávy vyrobené ze směsi obou odrůd.

Novinky ve světě kávy

Přestože k objevu kávy došlo již před více než tisíci lety, má nám stále mnoho co nabídnout. Od nových vědeckých poznatků přes šlechtění nových kávovníků až po nejnovější trendy v příchutích a způsobech, jak si kávu můžeme vychutnávat. Stále populárnějšími jsou takzvané "ready to go“ kávy. Jsou připravené k okamžité konzumaci, lze je vzít kamkoliv s sebou, skvělé padnou do ruky a nezabírají příliš místa. Jsou často balené v chytře vymyšlených plechovkách z recyklovatelných materiálů šetrných k přírodě. Výrobci káv, jako je například HELL, se tohoto trendu chopili a nabízejí rozmanitou řadu variant balené kávy. Vychutnat si tak můžete třeba kávu s příchutí exotického kokosu, slaného karamelu nebo aromatického rumového oříšku. Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci tradičních chutí. Ti si mohou v designové plechovce vychutnat buď klasické espresso nebo smetanové latte či krémové cappuccino. Tyto kávy jsou vyrobené z extraktu ze směsi kvalitních kávových zrn arabika a robusta a neobsahují konzervanty.

O společnosti

HELL ENERGY Společnost HELL NERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů. Je rovněž vlastníkem ultramoderní továrny na výrobu a plněné hliníkových nápojových plechovek, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

ČTĚTE DÁLE

LUSH je první kosmetickou společností na světě, která přešla na Prevented Ocean Plastic™

Doposud se podařilo jej využít na více než tři miliony plastových lahví* v rámci zásobování prodejen ve spojeném království. Britská kosmetická společnosti LUSH neustále hledá způsoby, jak inovovat obaly, zejména pokud pomáhají v její misi „zanechat svět krásnější, než jsme jej našli (Leave the world lusher than we found it“. V rámci toho celosvětově zavádí Prevented Ocean Plastic™.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

Máme pro Vás křupavou novinku, nové bistro na Na chlebu.

Bistro se inspiruje jednoduchostí a komplexností chleba. Pár základních surovin, spousta péče, tvořivosti, trpělivosti, kuchařské zdatnosti, a… Voila! Skvělá, voňavá, křupavá a chutná věc je na světe.

Jeden z nejznámějších českých výživových poradců

Sezení na zadku, žádný pohyb a pojídání cukroví, vánočky, smaženého kapra, řízků, klobás, k tomu lavor bramborového salátu, chlebíčky, brambůrky a plno alkoholu… Tak nějak vypadalo posledních pár dní většiny z nás. Po tomto hodování se asi mnohým z nás protočily na váze panenky a padly nápady jako: »od prvního přestanu jíst a každý den budu dvě hodiny cvičit«. Je to ale správná cesta? Na to jsme se zeptali jednoho z nejznámějších českých výživových expertů Petra Havlíčka.