Proč jste se rozhodli jít BIO cestou?
„Tou se vydal už můj muž. Po studiích vyráběl vína tak, jak se to naučil od svého otce - tedy se všemi berličkami, které se nabízely. Vína filtroval, usměrňoval a používal malé množství »zkrašlovatel«. Zhruba od roku 2006 si začal pohrávat s naturální výrobou. Ano, najednou byla jiná a ne vždy se vše povedlo. Nenechal se ale odradit, a když tu byl zákazník, kterého tento druh vína bavil, byla to jasná volba.“
Jak naturální výroba vypadá?
„Pořád se řadíme mezi malá vinařství. Výroba tedy probíhá v malých objemech, v malém provozu. Vína zrají v dubových sudech nebo nerezových nádobách, kde je na jemných kalech mícháme až do jara. To bývá doba, kdy se rozhodujeme, zda je nalahvujeme, nebo jestli jim dáme ještě chvíli klidu ve sklepě. Nespěcháme na ně. Je na nich, kdy se nám odmění za naši péči.“
Kolik hodin denně strávíte nad vínem?
„Vinohradům a vínu věnujeme veškerý čas. Je to práce časově velmi náročná. Taky díky Biu, kdy nesmíme používat běžné postřiky, ale bylinky a preparáty určené pro ekologické zemědělství. Herbicidy, ani pesticidy u nás nenajdete. Takže veškeré práce jsou u nás prováděny ručně.“
Jak velké jsou vaše vinice?
„Rozlohou čtyři hektary, což je necelých 20 tisíc keřů.“
Jaká vína si u vás mohou zákazníci koupit?
„Co se odrůd týče, držíme se starých, původních. Mezi nejvyhledávanější patří Neuburg, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Modrý portugal, Frankovka a naše vlajková loď – Cabernet Moravia. Těch odrůd je mnohem víc… Následně vyrábíme vína bílá, červená a oranžová. Od roku 2016 jsou v nabídce i Petnaty, ale ty jsou vždy s otazníkem. Je to ruská ruleta, kdy nevíme, jestli bude daný ročník v prodeji. To je do poslední chvíle překvapení pro všechny, včetně nás.“
Kromě toho nabízíte také zážitky…
„Ano, klienty beru před degustací do vinohradu, kde je provedu a povím o všech operacích, které na vinohradech provádíme. Je možné podívat se i do provozu a v neposlední řadě se nabízí návštěva sklepa, kde si můžou víno ochutnat. Nevytvářím předem určený seznam vín, ale nechám na zákazníkovi, aby si vybral sám, podle svých priorit. Je to vždy zábavnější a šité na míru.“
Nepocházíte z vinařské rodiny a k vínu jste se dostala až díky manželovi, který v roce 2018 kvůli vážné nemoci odešel do vinařského nebe. Bylo pro vás těžké rozhodnutí, zda jeho dílo převezmete?
„Tehdy jsem si vůbec nepřipouštěla, že bych měla vinařství převzít. Do posledního dne jsme věřili ve šťastný konec. Ten ale nepřišel a bylo nutné se rozhodnout, jak dál pokračovat. Ukončit roky jeho snažení ale není tak lehké. Přece jen, je tu spousta závazků, rozjetých projektů apod. Naprosto impulzivně jsem se rozhodla vinařství převzít a s pomocí rodiny pokračovat. Takže jsem spíš na jeho dílo navázala.“
Kdo vám pomáhá?
„Jak se to vezme. Jsem tu já a pomáhá mi tchán. Tchýně s brigádnicemi pomáhají při zelených pracích ve vinohradě a ještě švagr, který je také důležitou součástí vinařství. Ještě mám 2 dcery - 14 a 12 let, které se mnou občas zajdou do vinohradu nebo pomáhají chystat objednávky. Ale vzhledem k časové náročnosti je to moc nebaví. A já si moc dobře vzpomínám, jak mě rodiče nutili do věcí, které jsem nesnášela. Tak moc netlačím.“ (usmívá se)
Byla jste milovnicí vína již před tím, než jste v roce 2003 poznala manžela, nebo jste si k němu našla cestu až poté?
„Měla jsem ho ráda již před tím, ale za milovnici jsem se nepovažovala. Byla trochu jiná doba. Postupem času jsem se k němu propila, naučila se jej vnímat a chápat. V dnešní době mám radost pokaždé, když přijede mladá generace na degustaci a čiší z nich nadšení.“
A jaké víno je vaše neoblíbenější?
„Moje nejoblíbenější jsou »oranžády«. Občas mám tu čest ochutnat vína malinkých vinařů, a to bývají skryté poklady. Obecně mám ráda vína poctivá, s příběhem. Taková mě neskutečně baví.“
Kde hledat
Provozovna se nachází v Kobylí v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji, kde jsou i vinohrady a sklepy.
Kontakt
E-mail: vinocacik@gmail.com
Facebook: Kobylské vinařství Čačík
Web: www.cacik.cz
E-shop: Moje Lahve