Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. května 2022, svátek má Vladimír
Zdena Čačíková z vinařství Čačík: Na vína nespěcháme, je na nich, kdy se nám odmění

Zdena Čačíková z vinařství Čačík: Na vína nespěcháme, je na nich, kdy se nám odmění

„Každé víno je originál a nese si rukopis toho, kdo jej vytváří. U vinaře začíná výroba už ve vinohradě. Všechnu energii, kterou tam necháme, předáváme do hroznů, z nichž nakonec vyrobíme víno dle svého uvážení,“ říká na úvod Zdena Čačíková z malého vinařství Čačík, které si zakládá na BIO kvalitě. „Naše vína nejsou filtrovaná, obsahují minimum síry a co se chuti a aroma týče, nepodporujeme je ušlechtilými kvasinkami, ani jinými aditivy.“

 

Proč jste se rozhodli jít BIO cestou? 

„Tou se vydal už můj muž. Po studiích vyráběl vína tak, jak se to naučil od svého otce - tedy se všemi berličkami, které se nabízely. Vína filtroval, usměrňoval a používal malé množství »zkrašlovatel«. Zhruba od roku 2006 si začal pohrávat s naturální výrobou. Ano, najednou byla jiná a ne vždy se vše povedlo. Nenechal se ale odradit, a když tu byl  zákazník, kterého tento druh vína bavil, byla to jasná volba.“ 

tomas-cacik-24_1.jpg

Jak naturální výroba vypadá?

„Pořád se řadíme mezi malá vinařství. Výroba tedy probíhá v malých objemech, v malém provozu. Vína zrají v dubových sudech nebo nerezových nádobách, kde je na jemných kalech mícháme až do jara. To bývá doba, kdy se rozhodujeme, zda je nalahvujeme, nebo jestli jim dáme ještě chvíli klidu ve sklepě. Nespěcháme na ně. Je na nich, kdy se nám odmění za naši péči.“

Kolik hodin denně strávíte nad vínem? 

Vinohradům a vínu věnujeme veškerý čas. Je to práce časově velmi náročná. Taky díky Biu, kdy nesmíme používat běžné postřiky, ale bylinky a preparáty určené pro ekologické zemědělství. Herbicidy, ani pesticidy u nás nenajdete. Takže veškeré práce jsou u nás prováděny ručně.“

194711227-10159525324254674-1662897621586344209-n.jpg

Jak velké jsou vaše vinice? 

„Rozlohou čtyři hektary, což je necelých 20 tisíc keřů.“

Jaká vína si u vás mohou zákazníci koupit? 

„Co se odrůd týče, držíme se starých, původních. Mezi nejvyhledávanější patří Neuburg, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Modrý portugal, Frankovka a naše vlajková loď – Cabernet Moravia. Těch odrůd je mnohem víc… Následně vyrábíme vína bílá, červená a oranžová. Od roku 2016 jsou v nabídce i Petnaty, ale ty jsou vždy s otazníkem. Je to ruská ruleta, kdy nevíme, jestli bude daný ročník v prodeji. To je do poslední chvíle překvapení pro všechny, včetně nás.“

komplet-etikety.jpg

Kromě toho nabízíte také zážitky

„Ano, klienty beru před degustací do vinohradu, kde je provedu a povím o všech operacích, které na vinohradech provádíme. Je možné podívat se i do provozu a v neposlední řadě se nabízí návštěva sklepa, kde si můžou víno ochutnat. Nevytvářím předem určený seznam vín, ale nechám na zákazníkovi, aby si vybral sám, podle svých priorit. Je to vždy zábavnější a šité na míru.“

Nepocházíte z vinařské rodiny a k vínu jste se dostala až díky manželovi, který v roce 2018 kvůli vážné nemoci odešel do vinařského nebe. Bylo pro vás těžké rozhodnutí, zda jeho dílo převezmete?  

„Tehdy jsem si vůbec nepřipouštěla, že bych měla vinařství převzít. Do posledního dne jsme věřili ve šťastný konec. Ten ale nepřišel a bylo nutné se rozhodnout, jak dál pokračovat. Ukončit roky jeho snažení ale není tak lehké. Přece jen, je tu spousta závazků, rozjetých projektů apod. Naprosto impulzivně jsem se rozhodla vinařství převzít a s pomocí rodiny pokračovat. Takže jsem spíš na jeho dílo navázala.“ 

Kdo vám pomáhá? 

„Jak se to vezme. Jsem tu já a pomáhá mi tchán. Tchýně s brigádnicemi pomáhají při zelených pracích ve vinohradě a ještě švagr, který je také důležitou součástí vinařství. Ještě mám 2 dcery - 14 a 12 let, které se mnou občas zajdou do vinohradu nebo pomáhají chystat objednávky. Ale vzhledem k časové náročnosti je to moc nebaví. A já si moc dobře vzpomínám, jak mě rodiče nutili do věcí, které jsem nesnášela. Tak moc netlačím.“ (usmívá se)

190016776-4191898240831556-6521296025808382154-n.jpg

Byla jste milovnicí vína již před tím, než jste v roce 2003 poznala manžela, nebo jste si k němu našla cestu až poté? 

„Měla jsem ho ráda již před tím, ale za milovnici jsem se nepovažovala. Byla trochu jiná doba. Postupem času jsem se k němu propila, naučila se jej vnímat a chápat. V dnešní době mám radost pokaždé, když přijede mladá generace na degustaci a čiší z nich nadšení.“ 

A jaké víno je vaše neoblíbenější?

„Moje nejoblíbenější jsou »oranžády«. Občas mám tu čest ochutnat vína malinkých vinařů, a to bývají skryté poklady. Obecně mám ráda vína poctivá, s příběhem. Taková mě neskutečně baví.“

sedak.jpg

 

 

Kde hledat  

Provozovna se nachází v Kobylí v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji, kde jsou i vinohrady a sklepy. 

Kontakt

E-mail: vinocacik@gmail.com

Facebook: Kobylské vinařství Čačík

Web: www.cacik.cz

 E-shop: Moje Lahve

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Lucie Hvězdová: materiál je pro mě alfou a omegou všeho

Kousky pod značkou COCAT vytváří oděvní návrhářka Lucie Hvězdová. Šití ji provází celý život a opravdu ho miluje. Kde bere Lucie svou inspiraci a jak se vlastně značka COCAT zrodila, nejen o tom v našem rozhovoru.

Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Máte rádi sirupy? Pak by Vaší pozornosti neměla uniknout nabídka společnosti z Českého Krumlova, která se rozhodla zaměřit na výrobou přírodních sirupů z čerstvého ovoce a čerstvých bylin. Limošku založili dva krumlovští barmani, Lukáš Konečný a Jan Kučera. A právě s Lukášem jsme skončili na kus řeči.
Reklama
reklama

Tipy na výlety s Pragmoonem, aneb jaro je tady

Jaro je jednoznačně nejpříjemnější čas na výletování. Přeci jen si člověk krásy naší matičky země více vychutná, když je celá pěkně zalitá sluncem a plná přírodních barev. A když náhodou udeří horší počasí, vždycky se můžeme schovat v nějaké krásné české hospůdce. A to se taky počítá. Představujeme tipy na výlety a kam na dovolenou pro celou rodinu.

U Sádlů: gotická restaurace s čepovaným pivem Budvar

Rádi Vám představíme gotickou restauraci, která je rozdělená na horní a spodní část, v rámci které Vám nabízí prvotřídní českou kuchyni, kde si z obsáhlého menu jistě vybere každý z Vás. V nabídce naleznete tradiční i méně známá jídla, která se připravují výhradně z čerstvých surovin a nejlepších ingrediencí. V restauraci kladou důraz na pestrost jídelníčku a snaží se zachovávat původní receptury. Naleznete zde pokrmy z čerstvé zeleniny a ovoce, masa a ryb, zvěřiny, sýrů a dalších surovin vysoké kvality.

Festival Beats for Love odhaluje nejsilnější line-up v historii!

Pořadatelé největšího festivalu elektronické taneční hudby ve střední Evropě Beats for Love zveřejnili nejsilnější line-up ve své historii. V rámci letošního ročník, který proběhne 1. - 4. července 2022  v industriální oblasti Dolních Vítkovic, vystoupí více než 90 zahraničních umělců! K obrovským jménům elektronické scény, mezi nimiž nechybí Armin van Buuren, Alan Walker, Lost Frequencies, Vini Vici, Timmy Trumpet, Alle Farben, Andy C, Dope D.O.D, Sub Focus nebo Modestep Live, přibyla více než padesátka zvučných jmen z celého světa a všech odnoží taneční hudby!