Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. května 2024, svátek má Ivo
Zlín. Objevte jedinečné město v zahradách

Zlín. Objevte jedinečné město v zahradách

Rozlohou patří mezi jedno z nejmenších krajských měst v Česku. Koncepčně je to ale neuvěřitelné místo, které nemá u nás obdoby. Město plné zeleně a architektonických zajímavostí. Místo, které Tomáš Baťa vystavěl na principech továrny v zahradách. Poznejte experimentální architekturu, design, významné vily i baťovskou historii. Toto město z červených cihel nadchne každého, kdo ho objeví.

14-15-batuv-institut-foto-mcumedia-archiv-smz.jpgFoto: 14|15 BAŤŮV INSTITUT, MCU media, archiv SMZ

V srdci Zlína objevíte unikátní industriální areál, kde si budete připadat tak trochu jako na americkém Manhattanu. Tovární budovy uspořádané do pravidelného rastru jsou pro snadnou orientaci číslované tak, aby se v nich každý vyznal. Areál bývalé Baťovy továrny, připomínající nejslavnější éru firmy, je jedním z největších a rozhodně nejzajímavějších brownfieldů v Česku. Industriální haly ožívají stylovými kavárnami, bistry, restauracemi, moderními kulturními institucemi i uměleckými galeriemi.

batuv-mrakodrap-foto-m-ark-archiv-smz.jpgFoto: Baťův mrakodrap, m-Ark, archiv SMZ

Nechte se uchvátit ikonickou 21. budovou „Baťovým mrakodrapem“ a svezte se unikátní pojízdnou kanceláří šéfa firmy. Vyhlídková terasa s dalekohledy vám nabídne úchvatný panoramatický výhled na celé město. Výraznou pozornost upoutají budovy 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. Původní tovární haly se změnily v moderní kulturní centrum, které se řadí svým konceptem a expozicemi k evropským unikátům. Expozice Princip Baťa vás vtáhne přímo do doby baťovského rozkvětu. Uvidíte baťovské stroje, výrobní obuvnickou linku, desítky produktů fy Baťa i největší sbírku obuvi ve střední Evropě. Najdete zde také expozici věnovanou cestovatelským výpravám Hanzelky a Zikmunda i svět animované tvorby.

muzeum-obuvi-foto-jiri-baran-archiv-smz.jpgFoto: Muzeum obuvi, Jiří Baran, archiv SMZ

Výjimečným místem je skleněný Památník Tomáše Bati. Budova ze skla, betonu a kovu je jednou z nejčistších a nejpůsobivějších staveb světové architektury, která přitahuje návštěvníky zblízka i zdaleka. Uvnitř vás uchvátí prostorný interiér s minimalistickým designem, který zdůrazňuje monumentální rozměry stavby. Právě vzdušný prostor, zalitý přirozeným světlem procházejícím proskleným pláštěm, dodává tomuto místu zvláštní atmosféru. Dominantou interiéru je maketa letadla Junkers F-13ge, ve kterém Tomáš Baťa tragicky zahynul. Kromě letadla zaujme také velkolepé schodiště ve tvaru písmene Z jako Zlín. I když expozice uvnitř památníku nenabízí bohatou sbírku artefaktů, přesto ve vás prohlídka zanechá hluboký dojem.

pamatnik-tb-foto-m-ark-archiv-smz.jpgFoto: Památník Tomáše Bati, m-Ark, archiv SMZ

Jedinečnou atmosféru Zlína dokreslují nejen kolonie baťovských domků z červených cihel, které dodávají městu nezaměnitelný ráz, ale také spousta zeleně. Městské parky jsou zelenou oázou a zážitkem, který byste si neměli nechat ujít. Pro mnoho Zlíňanů se staly oblíbeným místem trávení volného času. Kouzlo přírody si užijete také v Zoo Zlín, nejkrásnější zoologické zahradě na Moravě. Nakrmíte si mořské rejnoky a žirafy, uvidíte stádo slonů, čeká na vás Jaguar Trek, unikátní voliéra supů nebo tropická hala Yucatan.

vodni-biotop-foto-m-ark-archiv-smz.jpgFoto: vodní biotop, m-Ark, archiv SMZ

Pokud chcete poznat Zlín s profesionálním průvodcem, doporučujeme komentované procházky po architektuře ZÓNA ZLÍN. A ti z vás, co si chtějí raději projít město sami, vezměte si na cestu toho nejpovolanějšího - Zlínský architektonický manuál (ZAM) nebo si stáhněte nového interaktivního průvodce Baťův Zlín.

Pojďte s námi objevovat unikátní baťovská místa a dokonalou architekturu. Začněte ve Zlíně a pokračujte po baťovských stopách prozkoumat Baťův region.

batovske-domky-archiv-zlinsko-a-luhacovicko.jpgFoto: baťovské domky, archiv Zlinsko a Luhačovicko

Kontaktní údaje:

Turistické informační centrum Zlín

nám. Míru 12, Zlín 760 01

tel.: 577 630 222

www.ic-zlin.cz

FB/IG: zlin.eu

ČTĚTE DÁLE

COOLIN FESTIVAL 2024, čekej našlapaný line up

Necelé dva měsíce zbývají na poslední přípravy k v pořadí již 3. ročníku multikulturního Coolin Festivalu! Jehož název je odvozen od města Kolín, kde se celá tato akce bude konat. Díky nápadu a práci několika členů týmu vzniká tedy legendární kolínský multižánrový festival, plný nejen hudby, ale také dobrého jídla a nezapomenutelných zážitků.

Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit

Poslední premiérou letošní sezony se v Městském divadle Kladno stane Šumař na střeše. Jen těžko by pro závěr své 109. sezony hledalo kladenské divadlo větší muzikálový hit. Vždyť laskavě humorný a zároveň dojemný příběh Šumaře na střeše obletěl doslova celý svět. Slavnostní premiéra proběhne 8. června 2024 v hlavním sále MDK.

Zapomeňte na techno. Nejkrásnější pláž Mácháče znovu rozezní ostrovní folk

Multižánrový festival Midsummer Tunes se již druhým rokem vrací na jedno z nejhezčích míst u Máchova jezera. Na pláži Klůček se 21. a 22. 6. opět sejdou fanoušci irské, skotské, keltské a pohanské kultury. Do ČR se navíc poprvé podívá oblíbená skotská folková kapela Project Smok.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Kompletní program svého devatenáctého ročníku oznamuje hudebně-kulturní festival Hrady CZ. Návštěvníkům letos nabídne historicky poslední možnost vidět koncert kapely Lucie v původní sestavě s Davidem Kollerem. Stejně tak zpěvák Daniel Landa a kapela Chinaski a zahrají v létě exkluzivně pouze na Hradech.

PRACHATICE RENESANCE SE ŠPETKOU SOLI A VYŽITÍM VŠEHO DRUHU

Renesanční město na okraji Šumavského podhůří, kudy kdysi vedla jedna z nejvýznamnějších středověkých obchodních cest, později nazvaná Zlatá stezka po které se z biskupského Pasova do Prachatic dovážela především sůl.

Můstek k inovacím

Jen pár kroků od stanice metra Můstek se v ulici Na Příkopě rozpíná pestrá přehlídka technologických inovací zvaná Czech Industry Photo. Až do 15. května se veřejnost může prostřednictvím uměleckých fotografií a doprovodných příběhů bezplatně seznámit s tím, jak magicky vypadá svět například pod mikroskopem, nebo když hraje plazma hlavní roli. Praha je v pořadí předposlední zastávkou této putovní výstavy, jejíž velkoformátové obrazy každoročně navštíví deset měst Čech a Moravy. Sedmiměsíční osvětová mise bude následně završena v Plzni