POSTUP: Veškerou zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a vložíme ji do mixéru. Přidáme olivový olej, mletou červenou papriku, nakrájené kousky tmavého pečiva, ocet balsamico, přilijeme vodu a vše důkladně rozmixujeme na jemný zeleninový krém. Pokud polévka bude hustá, nebo naopak řídká, přidáme podle potřeby tmavé pečivo nebo vodu, až budeme mít správnou konzistenci. Takto rozmixovanou polévku propasírujeme (scedíme) přes cedník, ochutíme solí a pepřem a dáme do lednice vychladit. Polévka se podává dobře vychlazená, proto je vhodná na teplé letní dny. Tip na závěr: Část nakrájené zeleniny můžete odebrat ještě před mixováním a přidat do hotové polévky, spolu s několika kapkami olivového oleje.
Ingredience pro 4 osoby: rajčata čerstvá 4 ks, paprika červená 1 ks ,paprika zelená 1 ks, čerstvá salátová okurka 110 g, cibule 1 ks ,česnek 2 stroužky, neperlivá voda balená 0,5 l, olivový olej extra virgine 1 dcl, tmavé pečivo 2 ks (100g), červená mletá paprika 1 kávová lžička, ocet baslamico 1 polévková lžíce, sůl, pepř