POSTUP: Poronotus triasanthus je latinský název pro mořskou rybu, které se česky nejčastěji říká modrohlav. Filet z máslové ryby nakrájejte na silnější řezy, osolte, poté smíchejte máslo, olivový olej a citronovou šťávu. Touto marinádou řezy potřete a nechte je deset minut odpočinout v lednici. Po uplynutí času vyndejte z lednice, obalte v hladké mouce, oklepejte z nich přebytečnou mouku a vložte je do rozpáleného oleje. Pečte zprudka a po otočení porcí zmírněte teplotu a zvolna rybu dopékejte.
Bazalkové pesto : Lístky bazalky rozmixujte na pastu a poté za stálého mixování přilévejte po troškách olivový olej a zašlehávejte je do pasty. Přidejte utřený česnek a strouhaný sýr parmezán. Směs mírně přisolte, přidejte nahrubo drcený pepř. Takto hotové pesto naplňte do skleničky s uzávěrem a vložte do lednice, ve které vydrží poměrně dlouho.
Fettucine: Těstoviny fettuccine uvařte v osolené vodě al dente (na zkus). Nakrájejte si sušená rajčata na proužky. Do mírně rozpálené pánve nalijte olivový olej, přidejte nakrájená sušená rajčata a orestujte. Rajčata poté podlijte zeleninovým vývarem a nechte chvilku povařit, aby se z rajčat uvolnila jejich specifická chuť. K rajčatům přidejte těstoviny fettuccine, promíchejte a přidejte lžíci bazalkového pesta. Takto připravené těstoviny vložte na talíř. Na těstoviny poté položte opečený řez z máslové ryby a jemně přelijte porci olivovým olejem.
Ingredience pro 4 osoby: rybí filé z máslové ryby 600 g. sůl mořská 12 g máslo 50 g olej 60 ml olivový olej 30 ml mouka hladká na obalení citron 1 ks
Bazalkové pesto: čerstvé bazalkové lístky 50 g olivový olej 50 ml česnek 3 stroužky parmezán dle chuti sůl, pepř dle chuti Fettuccine: fettucinne 600 g sůl na osolení vody bazalkové pesto 1 lžíce sušená rajčata 60 g zeleninový vývar 2 dcl