18. prosince 2025, svátek má Miloslav
Gastronomické zařízení bijí na poplach!

Gastronomické zařízení bijí na poplach!

Po rozhodnutí vlády uzavřít restaurace, bary, kavárny se ze dne na den ocitlo bez příjmu bezmála více než 22 000 pohostinských zařízení.  Asi není třeba příliš vysvětlovat jak náročné a náchylné toto odvětví je. Provozovatelé pracují s relativně velkými obraty, ale většina obratu padne na nájem, mzdy, suroviny, energie atd.

Některé provozovny se snaží prodávat za pomoci improvizovaného prodejního okénka či se snaží o vlastní rozvážku jídla. Nicméně tím nemají šanci nahradit výpadek příjmu a neutuchající náklady. Vláda nabízí pomoc formou půjčky, ale to je v současné nepředvídatelné situaci ještě větší cesta do pekel. Majitelé se musí zaručit podepsáním směnky a tím přebrat plnou odpovědnost za splacení dluhu. Je spíše otázkou dnů než týdnů kdy nám restaurace začnou jedna po druhé padat a propouštět zaměstnance.Několik významných provozovatelů gastronomických zařízení se proto rozhodlo založit asociaci APRON – asociace restauratérů.

Asociace si dává za cíl sjednotit majitele restaurací, kaváren a barů a společně se zasadit o rozvoj gastronomie v zemi. Mezi členy asociace můžeme najít Zdeňka Pohlreicha, který zaměstnává 105 zaměstnanců a provozuje restaurace Next Door, Imperial, Divinis. Jana Boroše, který má pod sebou více než 26 restaurací Potrefených hus. Tomáše Karpíška a Daniela Kronďáka, kteří stojí za projekty Lokál Eska, Kantýna a mnoha dalšími úspěšnými projekty a zaměstnávají tak více než 1 100 lidí. Sylvio Sphora který provozuje Café Louvre s 80-ti zaměstnanci a mnoho dalších. Během pár dní se do asociace přihlásilo 726 podnikatelů, kteří zaměstnávají 16 812 lidí (číslo se rychle zvyšuje).

APRON se rozhodl napsat otevřený dopis vládě, ve kterém popisuje situaci a reaguje v něm na znění zákona, kde je stát v případě vyhlášení nouze nucen nahradit vzniklou škodu a to ne formou půjčky nebo odpuštění daní.

Pokud jste majiteli gastronomických zařízení a chtěli byste se do asociace přidat, tak na stránkách http://asociace-apron.cz/pridejte-se-k-nam/ najdete přihlašovací formulář.

Pokud chcete alespoň nějak pomoci naší gastronomii a nechcete po apokalypse vidět zpustlé a zavřené restaurace, bary a kavárny tak sdílejte, sdílejte objednávejte a podporujte své lokální restaurace, kavárny, bary a obchody.

Přesné znění otevřeného dopisu vládě si múžete přečíst zde:

 Otevřený dopis vládě

Úřad vlády České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

V Praze 21. 3. 2020

Otevřený dopis provozovatelů restaurací a kaváren k dopadům nařízení proti koronaviru

Pane předsedo vlády, vážená vládo,

obracíme se na vás coby provozovatelé restaurací a kaváren. Většina z nás zasvětila celý svůj profesní život rozvoji gastronomie v České republice. Za ta léta dobře víme, že podniky poskytující gastronomické služby jsou křehkým organismem. Některým se daří lépe, jiným hůře. Máme zkušenost i s podniky, které jsme museli zavřít. Ale za celou dobu jsme nikdy nenechali žádné dluhy u našich zaměstnanců, pronajímatelů, dodavatelů ani partnerů a nikdy jsme neměli žádné pohledávky vůči státu. Chováme se jako řádní hospodáři. Necháváme si rezervu, abychom pokryli výkyvy sezon i popularity, havárie, opravy, renovace a nepředvídatelné události. Všechny restaurace máme za nemalé částky pojištěné. Proti dopadu nařízení, která vláda vyhlásila v rámci boje proti onemocnění COVID-19, se však pojistit nelze. Na takto náhlé zastavení tržeb není a ani nemohl být nikdo z nás připraven. Většina gastronomických podniků v České republice je tak dnes ve vážném ohrožení.

Podle rozboru právních kanceláří na tuto situaci pamatuje zákon 240/2000 Sb. – Zákon o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Je v něm jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“. Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd. Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Profesní čest a zdravý podnikatelský rozum nám nedovolují vstoupit s našimi společnostmi do tak nejisté situace s dluhy. Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme. Snažíme se o solidaritu a i v těchto dnech nadále vaříme jídlo všem, kteří jsou na stravování v gastronomii odkázáni, i přesto, že takovýto provoz je podnikatelsky velmi ztrátový. Považujeme to za svou povinnost.

I když je jasné, že současnou prioritou vlády je ochrana zdraví občanů, v důsledku opatření, která souvisí s vyhlášením nouzového stavu, je situace všech podnikatelů v gastronomii neudržitelná.

Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitne ve vážné životní nejistotě.

Jan Boroš
500 zaměstnanců
26 restaurací Potrefená husa

Miloš Hodan a František Koutal
107 zaměstnanců
Grosseto Průhonice, Grosseto Náměstí Míru, Grosseto Brumlovka, Grosseto Dejvice, Kulinářská akademie

Tomáš Karpíšek a Daniel Kronďák
1100 zaměstnanců
Pasta Fresca, Pastacaffé, Brasileiro Slovanský dům a U Zelené žáby, Kuchyň, Myšák, Eska, Dva kohouti, Grils, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, La Degustation Bohême Bourgeoise, Bokovka, Kantýna, Naše maso a Lokály Dlouhááá, U Bílé kuželky, U Zavadilů, Nad Stromovkou, Hamburk, U Caipla, Pod divadlem, Korunní,

Lubomír Osuský
150 zaměstnanců
Šenk a restaurace Lékárna, Červený jelen, Kozlovna, Doubravka, Potrefená husa Plzeň, Plzeňka, Sokolovna Bolevec

Radek Kašpárek
29 zaměstnanců
Field

David Petřík
400 zaměstnanců
SIA, Potrefená husa Hybernská, Potrefená husa Pardubice, Cukrář Skála, Vinohradský Parlament, Bruxx, FoodWay Catering, Sisters

Zdeněk Pohlreich
105 zaměstnanců
Next Door, Imperial, Divinis

Jan Punčochář
32 zaměstnanců
U Matěje

Ondřej Rákosník a Riccardo Lucque
200 zaměstnanců
Aromi, La Finestra, Amano, La Bottega di Finestra, La Bottega Bistroteka, La Bottega Linka, La Bottega Tusarova, La Bottega Gastronomica

Emanuele Ridi
20 zaměstnanců
Manu Risto, Manu Praga

Sylvio Spohr
80 zaměstnanců
provozovatel Café Louvre

Ladislav Starka
800 zaměstnanců
La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, Dutch Pub, Asia Temple, U Císařů, El Toro Negro, Café 80’s, La Republica, Oliva Verde, Cohiba Atmosphere, U Zlaté konvice, Georgia

Libor Vedral
120 zaměstnanců
Mincovna, Tiskárna, Potrefená husa Národní

Václav Vojíř
110 zaměstnanců
Bugsy’s bar, Špejle, Phenomen, F&B Catering, Potrefená husa Na Verandách, Potrefená husa Albertov

 Asociace má naší plnou podporu a držíme palce všem zasaženým v této nelehké situaci. 

PM team 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Nejděsivější videohra všech dob se vrací na filmová plátna, SilentHilla jeho ikonická monstra znovu ožívají

Filmové zpracování kultovní hororové franšízy je zpět! A napjatě očekávaný návrat do postapokalyptického pekla i labyrintu vlastních nočních můr bude ještě děsivější a trýznivější. Když James obdrží tajemný dopis od své ztracené lásky Mary, táhne ho to zpět do SilentHill. Město, jak ho oba znali, se ale změnilo. Propadlo se do temnoty. James se tak musí při pátrání po Mary postavit nejen ikonickým stvůrám, ale i svým vlastním démonům, což ho dohání až na pokraj šílenství. Strach a smrt jsou všudypřítomné. Představa, že ztratí lásku svého života, je ale ještě hrozivější.Filmová adaptace druhého dílu herní sérieSilentHill, který magazín Time zařadil mezi stovku nejlepších videoher všech dob, bude v českých kinech k vidění od 22. ledna 2026 s podtitulem Noční můry.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.