26. listopadu 2025, svátek má Artur
Nubijka - Klasa, která chutná hezky. Jihočesky...

Nubijka - Klasa, která chutná hezky. Jihočesky...

V krásné krajině jižních Čech, v blízkosti České Kanady, působí od roku 2014 rodinné hospodářství. Podle místa nese název Farma v Marinkách a hlavním zaměřením je chov plemenných Anglonubijských koz a výroba mléčných produktů.

Toto plemeno bylo vyšlechtěno na Britských ostrovech křížením indických a súdánských koz s anglickými mléčnými plemeny. Jsou to ony, kozí aristokratky, krásné, elegantní s dlouhýma ušima, charakteristickým klabonosem a barevných odstínů které si jen dovedete představit. Péče o ně je velmi náročná avšak odměnou za ni, je vynikající mléko. Má trochu jiné složení než u klasických plemen koz (vyšší tuk a bílkovina) a ceněno je i pro svoji lahodnou chuť, bez charakteristického kozího aroma. Možná právě proto je vyhledávané i zákazníky, kteří kozině zrovna neholdují.

Farmu se majitelé snaží nestále vylepšovat. V loňském roce proto zbudovali moderní kozín s výběhem, jehož součástí je i dojírna. V něm žije celé kozí stádo, s výjimkou kozlí skupiny. Od jara do podzimu jsou kozy vyháněny na pastvu, aby chov probíhal co nejpřirozenějším způsobem. Důležitý je i výběr kvalitního krmiva - na Farmě v Marinkách nepoužívají nikdy krmiva s GMO. Stádo je navíc pod stálým veterinárním dohledem a jsou u něj prováděny pravidelné zdravotní testy. Současně s kozínem byla přímo na farmě postavena i nová zpracova a zahájena výroba vlastních produktů, které jsou uváděny na trh pod značkou Nubijka. Ve schválené a registrované mlékárně používají výhradně kozí mléko, které není homogenizované, tzn. že tučnost mléka není nijak upravována.

Co se týče výrobků, zaměřili se na Farmě v Marinkách na produkty zdravé výživy, které jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. V nabídce najdete vedle klasických výrobků jako jsou jogurty a kefíry s příchutěmi či v přírodní variantě, také výrobky méně tradiční. A to mléčné krupice nebo bezlepkové cereální kaše s bambusovou vlákninou v několika příchutích. Nejoblíbenější je prý rýžová kaše se skořicí či kaše lahodná z čiroku a červené quinoi. Kašičky jsou určené pro děti, čemuž odpovídá i jejich složení. Maminky bezpochyby ocení také to, že je mohou ohřát přímo v kelímku, nebo je vzít jako rychlou svačinku na procházku.Milovníci sladkého si mohou pochutnat na pudinkových krémech. Stačí si jen vybrat z široké nabídky příchutí. Zákazníky nejvyhledávanější je dle výrobců pudink s příchutí vanilkovou a karamelovou. A v oblíbenosti nezaostává ani pudink s příchutí panna cotta, jablka se skořicí, či kakaový.

V letních měsících je však největším lákadlem jejich vynikající zmrzlina, jak jinak než z kozího mléka, pro kterou jezdí lidé na farmu z daleka.

Nejúspěšnějším výrobkem je Farmářský kozí jogurt Nubijka, který krátce po svém uvedení na trh získal ocenění Chutná hezky. Jihočesky…, zvítězil v kategorii mléčné výrobky v prestižní soutěži Regionální potravina a do třetice mu byla udělena národní značka kvality Klasa, kterou uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům.

th.

jana@newstyle.cz, +420 606 648 858
Facebook, Instagram, www.nubijka.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Dárek na poslední chvíli? Věnujte lásku, která nezná věk ani hranice

V předvánočním shonu často hledáme něco víc než jen věci zabalené v papíru. Hledáme zážitek, emoci, okamžik, který zůstane. A právě takovým dárkem může být vstupenka nebo dárkový voucher do Nové Spirály – legendárního pražského multižánrového prostoru, který po svém znovuotevření opět ožívá výjimečnými inscenacemi.

Lukáš Dvořák: Nová kniha, která odhaluje krásu nahoty s duší

„Nahota pro mě není provokací, ale pravdou o člověku.“ Tři roky práce, 75 projektů, 324 stran a výsledek, který bere dech. Fotograf Lukáš Dvořák právě vydal svou třetí knihu, v níž zachycuje ženskou krásu s elegancí, respektem a duší. Jeho snímky nejsou provokací, ale poctou přirozenosti, síle a křehkosti zároveň.

FN Motol a Nadační fond Zdeňky Žádníkové představují novou výtvarnou proměnu čekárny alergologie, imunologie, kožního a očního oddělení

Nadační fond Zdeňky Žádníkové slavnostně dokončil rozsáhlou výtvarnou proměnu společných prostor alergologie, imunologie, kožního a očního oddělení ve 2. patře dětské polikliniky FN Motol. Slavnostní předání proběhlo 21. listopadu 2025 za účasti vedení kliniky, zástupců nemocnice, zdravotníků a partnerů projektu.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.

První adventní neděle v Holešovické tržnici: maso, trhy a vánoční pohoda

Milovníci masa, pozor! Den řezníků se letos poprvé přesouvá do Holešovické tržnice a přináší jedinečný gastro zážitek. Termín připadá na první adventní neděli 30. listopadu a od 11.00 hodin nabídne výběr těch nejlepších masových specialit od špičkových českých řezníků a restaurací, které propojilo Naše maso patřící pod Ambiente. Přesun do tržnice není náhodný – právě zde vznikají nové podniky Ambiente a Holešovická tržnice se tak proměňuje v jedno z nejzajímavějších gastrocenter Prahy. Návštěvníky nedělní akce čekají také vánoční trhy plné tradičních řemeslných dárků a staročeských dobrot, takže Den řezníků je skvělou příležitostí propojit chuťové zážitky s vánoční atmosférou.

Máme plán… Je trochu šílenej. Podívejte se na trailer k 1. části závěrečné řady StrangerThings.

První část páté a poslední série StrangerThings dorazí už ve čtvrtek 27. listopadu. Netflix nyní zveřejnil oficiální trailer, který měl svou exkluzivní premiéru během speciální akce Netflix x CicLAvia: One Last Bike Ride na hlavním pódiu na Melrose Avenue v Los Angeles.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.